Σήμα για αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία

Ετοιμη να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο Ιράν δηλώνει η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα.. παγκόσμιο «έμφραγμα» και να μην εκτιναχθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού ίσως και στα 130 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν ξένοι αναλυτές. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, με ΗΠΑ και Γαλλία να προειδοποιούν την Τεχεράνη να μην προχωρήσει στην απειλή της για διακοπή της κυκλοφορίας στα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει στις 15 Ιανουαρίου την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Δείγμα της έντασης που επικρατεί είναι η παρέμβαση χθες από εκπρόσωπο του αμερικανικού 5ου Στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «όποιος απειλεί να διαταράξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή στενά είναι σαφώς έξω από την κοινότητα των εθνών και οποιαδήποτε διακοπή της κυκλοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή». Στην κρίση παρενέβη και η κυβέρνηση της Γαλλίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Βαλερό να καλεί την Τεχεράνη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε διεθνή ύδατα και στενά, όπως αυτό του Ορμούζ.
Πάντως χθες, μετά και τις δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για τη δυνατότητα κάλυψης των κενών που θα προκληθούν εφόσον το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του, η τιμή στη Νέα Υόρκη υποχώρησε περίπου στα 99 δολάρια το βαρέλι (είχε ξεπεράσει τα 101 δολάρια), ενώ στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 107 δολάρια (είχε σκαρφαλώσει στα 109 δολάρια).
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ. Οπως πάντως αναφέρει το Associated Press, το στέλεχος της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε ποιες εναλλακτικές διαδρομές θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία της Δύσης. «Σε κάθε περίπτωση, αυτές θα είναι μεγαλύτερες και άρα η μεταφορά του ακριβότερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές», επισημαίνεται στο τηλεγράφημα. Πάντως η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 20% την ποσότητα αυτή.
Αλλά σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία θα πρέπει και άλλες χώρες, πέραν των Σαουδαράβων, να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να μη φανεί καθόλου στην αγορά η έλλειψη του αργού πετρελαίου από το Ιράν, που αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό μαύρου χρυσού παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...