ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ Κακοκαιρία και προβλήματα από τα Μποφόρ

Σταδιακή επιδείνωση από τα βορειοδυτικά της χώρας..
θα παρουσιάσει από σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων ο καιρός, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίας.

Κακοκαιρία και προβλήματα από τα Μποφόρ
Μέχρι στιγμής, πάνω από 30 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική για αφαίρεση αντικειμένων (πινακίδες που έσπασαν, τέντες, κτλ.) και για πτώσεις δέντρων κυρίως στα βόρεια προάστια.
Αναλυτικά η πρόγνωση
Για σήμερα Παρασκευή, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά, αλλά και σταδιακά περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.
Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ, που σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Για αύριο Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις στην Δυτική Ελλάδα με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Παροδικές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά με βαθμιαία βελτίωση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς την Θράκη θα είναι τοπικά έντονα. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά θα φτάσει τα 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια.
Την Κυριακή στην Ανατ. Μακεδονία, την Θράκη, το Ανατ. Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στα δυτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ λίγα χιόνια ενδέχεται να πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά θα φτάσουν τα 8. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στην Ανατ. Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Νότιο Ιόνιο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά 7. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός, τοπικά ισχυρός, θα σημειωθεί το πρωί και την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.
Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου
Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.Στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Επίσης, απογορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αιδηψό-Αρκίτσα και από Κυλλήνη για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Το πρωί από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια του «Blue Star Ιθάκη» για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, του «Blue Star Δήλος» για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και του «Αγ.Γεώργιος» για Σέριφο, Σίφνο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο.Από τη Ραφήνα απαγορεύτηκε ο απόπλους για Κυκλάδες ωστόσο κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το πρωί το δρομολόγιο για Κέα-Κύθνο Από Σαλαμίνα θα εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια για Πέραμα και Φανερωμένη με δύο επιβατηγά οχηματαγωγά. Σύμφωνα πάντως με το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και καλό θα είναι οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπου Λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Συστάσεις από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:
  • Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ' όψιν, ανάλογα 'ε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).
  • Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να 'η συμπίπτει 'ε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
  • Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.
  • Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.
  • Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.
  • Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.
  • Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.
  • πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...