Η μυστηριώδης Μολδαβή που θα ρίξει φως στο ναυάγιο του Κονκόρντια Η Ντομνίκα Τσερμορτάν θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση

Ενα ροζ σκάνδαλο περιβάλλει το Κόστα Κονκόρντια: μια νεαρή Μολδαβή, που φημολογείται ότι δειπνούσε με τον καπετάνιο λίγο πριν βουλιάξει το κρουαζιερόπλοιο.. θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση. Η ιταλική αστυνομία ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η 25χρονη Ντομνίκα Τσερμορτάν βρέθηκε στη γέφυρα του πλοίου όταν αυτό έπλευσε επικίνδυνα κοντά στο νησί Τζίλιο.
Η Τσεμορτάν ενδέχεται να είναι η γυναίκα την οποία πολλοί από τους επιβάτες περιέγραψαν ότι έτρωγε και συζητούσε με τον καπετάνιο Φραντσέσκο Σκετίνο λίγο πριν προσκρούσει σε ύφαλο το Κόστα Κονκόρντια.
Η ιταλική αστυνομία πιστεύει ότι η προσοχή του 52χρονου καπετάνιου αποσπάστηκε από την 25χρονη Τσεμορτάν, χορεύτρια στο επάγγελμα. Η Μολδαβή έχει μια κόρη δύο ετών. Η ιδιότητα με την οποία βρισκόταν στο πλοίο παραμένει ασαφής. Την παρουσιάζουν σαν διερμηνέα όμως την περασμένη Παρασκευή, όταν συνέβη το ναυάγιο, ήταν σε αργία.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι η Τσεμορτάν μπορεί να φωτίσει τι συνέβη πριν από το ναυάγιο.
Από τους περίπου 4.200 επιβαίνοντες στο τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, 11 άτομα έχασαν την ζωή τους και 21 αγνοούνται μεταξύ των οποίων ένα πεντάχρονο κοριτσάκι με τον μπαμπά του. Το Κόστα Κονκόρντια πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό κοντά στο Τζίλιο για να χαιρετήσει ο καπετάνιος έναν φίλο του.
Ενας επιβάτης, ο Αντζελο Φάμπρι, κατέθεσε ότι «ο καπετάνιος φορούσε σκούρο σακάκι και καθόταν μαζί με μια γυναίκα - ήταν αρκετά νεαρή και στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κόρη του. Ηταν λεπτή, με ξανθά μαλλιά ως τους ώμους και φορούσε ένα μαύρο φόρεμα που άφηνε ακάλυπτα τα μπράτσα. Γελούσαν και είχαν καλή διάθεση». Πρόσθεσε ότι ο καπετάνιος έπινε κρασί - πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Σκετίνο ότι δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.
Πηγή από την εταιρεία Costa Cruises δήλωσε ότι «η γυναίκα που φέρεται ότι δείπνησε με τον Σκετίνο ήταν υπάλληλος της Costa που προσελήφθη για να βοηθάει με τους ρώσους επιβάτες. Επρόκειτο να αποβιβαστεί από το Κόστα Κονκόρντια προτού ξεκινήσει η επταήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο αλλά αγόρασε εισιτήριο και παρέμεινε στο κρουαζιερόπλοιο. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε ότι ήταν στη γέφυρα. Ειλικρινά κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε ο Σκετίνο».
Σε συνέντευξή της προς την μολδαβική εφημερίδα «Αντεβαρούλ», η Τσεμορτάν παραδέχτηκε ότι βρισκόταν στη γέφυρα το βράδυ της Παρασκευής, όπως και ο Σκετίνο. Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες, ο Σκετίνο παραδέχτηκε ότι ήταν μαζί με τη Μολδαβή καθώς και ότι το όνομά της δεν συμπεριλαμβανόταν στον επίσημο κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα της Βέρα, που ζει μαζί της στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Τσισνάου, δήλωσε ότι η επταήμερη κρουαζιέρα ήταν δώρο για τα γενέθλια της κόρης της.
Η Μολδαβή υπερασπίστηκε τον καπετάνιο μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα της: «Γνωρίζω ότι μερικοί από τους συναδέλφους μου είναι ανάστατοι γιατί δεν έχουν πλέον δουλειά ενώ τρέχουν τα χρέη τους και έχουν παιδιά να θρέψουν, όμως όλοι συμφωνούμε ότι ο καπετάνιος ενήργησε εξαιρετικά και έσωσε 3.000 ζωές».
Ο Σκετίνο είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για φόνους εξ αμελείας και για το ότι εγκατέλειψε το πλοίο πριν από τους επιβάτες - γι' αυτό ο Τύπος του έχει κολλήσει το παρατσούκλι Καπετάν Δειλός.
Στις ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύτηκε η απομαγνητοφώνηση ενός τηλεφωνήματος μεταξύ του Σκετίνο και ενός αξιωματικού της ακτοφυλακής η οποία αποκαλύπτει την άρνησή του να επιστρέψει στο πλοίο που βούλιαζε και να βοηθήσει στον συντονισμό της διάσωσης των εκατοντάδων επιβατών που παρέμεναν ακόμη εγκλωβισμένοι. Ο ίδιος λέει ότι εγκατέλειψε το Κόστα Κονκόρντια επειδή «σκόνταψε» και έπεσε μέσα σε μια σωστική λέμβο.
Το ενδιαφέρον για την Τσεμορτάν στο Διαδίκτυο αυξάνεται μέρα με τη μέρα ενώ πληθαίνουν και οι φωτογραφίες της που κυκλοφορούν στις διάφορες ιστοσελίδες. Στο Facebook έγραψε: «Δεν είχα βάρδια το βράδυ του ναυαγίου αλλά βρισκόμουν στη γέφυρα μαζί με τον Σκετίνο, άλλους αξιωματικούς και τον διευθυντή της κρουαζιέρας». Υποστηρίζει ότι τη σήκωσαν από το δείπνο για να βοηθήσει στη διερμηνεία οδηγιών εκκένωσης του πλοίου προς τους λίγους ρώσους επιβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...