Ρεπουμπλικάνοι και... Ομπάμα ψηφίζουν Ρόμνι για το χρίσμα

Η κάλπη στην Αϊόβα για τους προκριματικούς μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, προς μεγάλη τέρψη του Μπαράκ Ομπάμα, «έτεκε»? Μιτ Ρόμνι, ξεκαθαρίζοντας..
απροσδόκητα γρήγορα το τοπίο μεταξύ των υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

Με βαριά καρδιά στηρίζουν τον Ρόμνι οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς δεν πιστεύουν ότι εκπροσωπεί τις αξίες του κόμματος
Η κάλπη στην Αϊόβα για τους προκριματικούς μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, προς μεγάλη τέρψη του Μπαράκ Ομπάμα, «έτεκε»? Μιτ Ρόμνι, ξεκαθαρίζοντας απροσδόκητα γρήγορα το τοπίο μεταξύ των υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε παρά να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση μετά τα αποτελέσματα της Αϊόβα, όπου ο Ρόμνι κέρδισε με προβάδισμα μόλις 8 ψήφων, αλλά και τα προγνωστικά για την αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου στο Νιου Χαμπσάιρ, όπου ο πρώην επιχειρηματίας αναμένεται να σαρώσει το 47% των ψήφων.
Ο Ομπάμα έχει «χρίσει» προ πολλού τον Ρόμνι ως τον αντίπαλό του για τις εκλογές του Νοεμβρίου και έχει ήδη στρέψει τα προεκλογικά του βέλη εναντίον του. Η γρήγορη, όπως φαίνεται, ανάδειξή του, δίνει άφθονο χρόνο στο επιτελείο του προέδρου να φθείρει την ούτως ή άλλως άχρωμη εικόνα του αντιπάλου του.
Hδη έχουν επιλέξει τη στρατηγική που πιστεύουν ότι θα αποδώσει καλύτερα και αυτή είναι να παρουσιάσουν τον Ρόμνι ως συντηρητικό πλούσιο, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των «ομοίων» του στη Γουολ Στριτ. Με άλλα λόγια, ότι ανήκει σε αυτό το? καταραμένο «1%», ενάντια στο οποίο είχε ξεσηκωθεί το κίνημα των καταληψιών στις ΗΠΑ και ότι ως πρόεδρος της χώρας θα υιοθετήσει οικονομικές πολιτικές που θα τραυματίσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη ταλαιπωρημένα πορτοφόλια της μεσαίας τάξης.
Ελπίζουν σε θαύμα
Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους μοιάζουν να ελπίζουν σε ένα θαύμα, έναν νέο υποψήφιο που θα μπει στην κούρσα την τελευταία στιγμή ως από μηχανής θεός και θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα. Δύσκολα θα είναι αυτός ο Γιον Χάντσμαν που θα μπει αργότερα στη διεκδίκηση του χρίσματος, ούτε ο Ρον Πολ, τα ποσοστά του οποίου δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους για τη συνέχεια.
Η Μισέλ Μπάκμαν, η γραφική εκπρόσωπος του Τσάι Πάρτι, αποχώρησε μετά την αποτυχία της να ξεπεράσει το 5% και ο Ρικ Πέρι μάλλον θα συνεχίσει την προσπάθεια με τελευταίο σταθμό τη Νότια Καρολίνα στις 21 Ιανουαρίου.
Ο πρώην εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, Νιουτ Γκίνγκριτς, ελπίζει ότι θα βελτιώσει τις επιδόσεις του αργότερα, καθώς τα τεράστια ποσά που επένδυσε ο Ρόμνι για να τον εκμηδενίσει με αρνητική διαφήμιση στην Αϊόβα απέδωσαν καρπούς και τα ποσοστά του χάθηκαν στην? ομίχλη. Ο Ρικ Σαντόρουμ, ο υποψήφιος που έκανε την έκπληξη και ήρθε δεύτερος στους πρώτους προκριματικούς, δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει πραγματικά τον Ρόμνι, έναν υποψήφιο που οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνεται να θέλουν.
Η γενικότερη τάση στο συντηρητικό κόμμα είναι η στήριξη του Ρόμνι ως του μοναδικού ατόμου που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα, με βαριά καρδιά όμως, επειδή δεν πιστεύουν ότι εκπροσωπεί τις ρεπουμπλικανικές αξίες.
Αυτό που του προσάπτουν είναι ότι ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν υπερβολικά φιλελεύθερος και ήπιος για τα ρεπουμπλικανικά δεδομένα, αφού οι θέσεις του στα κρίσιμα ηθικά ζητήματα, όπως οι εκτρώσεις, οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, απέχουν από τον συντηρητισμό.
Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ο Μιτ Ρόμνι μπορεί να μην αντιπροσωπεύει απόλυτα τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά μπορεί να κερδίσει ψήφους από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Μπαράκ Ομπάμα.
Δημοκρατικοί
Προβάλλουν τα ήξεις αφήξεις του Ρόμνι
Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται και το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου και για αυτό επιχειρεί να προβάλει τις συχνές αλλαγές στις θέσεις του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου ως ένδειξη ότι είναι «υαλοκαθαριστήρας». «Το να έχεις δύο απόψεις για κάθε θέμα δεν σε κάνει κεντρώο, σε κάνει τσαρλατάνο» είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας των Δημοκρατικών, Ντέιβιντ Aξελροντ, σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο Ρόμνι.
Για ορισμένους αναλυτές, βέβαια, αυτό του το χαρακτηριστικό ίσως να είναι προσόν και οι ψηφοφόροι σε εθνικό επίπεδο να το ερμηνεύσουν ως «ρεαλισμό» και δυνατότητα προσαρμογής στα διαρκώς διαφοροποιούμενα δεδομένα. Μπορεί ο Ρόμνι να είναι ένας «νάνος» μπροστά στον Ομπάμα, ωστόσο δεν είναι εντελώς ακίνδυνος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που καλούσε τους πολίτες να τοποθετήσουν ιδεολογικά τον εαυτό τους και τους πολιτικούς με κλίμακα από το 0 έως το 5 και το κέντρο στο 2,5 ο μέσος Αμερικανός έβλεπε εαυτόν στο 3,2, τον Ομπάμα στο 2,3 και τον Ρόμνι στο 3,5. Σε αυτό ποντάρουν, έστω και απρόθυμα, οι Ρεπουμπλικάνοι.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...