Διχάζει τους Ούγγρους το νέο Σύνταγμα.του Βίκτορ Όρμπαν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Βουδαπέστη για το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας, μια ημέρα μετά την έναρξη της ισχύος του.. καταγγέλλοντας ότι ο νέος καταστατικός χάρτης είναι πλήγμα για τη δημοκρατία στη χώρα.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πανηγύριζε για το νέο Σύνταγμα οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από αγανακτισμένους πολίτες που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις «Φτάνει», «Δικτατορία του Όρμπαν» και «Ορμπανιστάν». 
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν στηρίζοντάς τες οργανωτικά, το σοσιαλιστικό κόμμα  MSZP, το αριστερό οικολογικό κόμμα LMP και το νέο κόμμα DK του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων υποστήριξαν ότι σε αυτές συμμετείχαν περίπου 100.000 πολίτες και κεντρικό σύνθημα των διοργανωτών, ήταν το «Θα υπάρξει και πάλι δημοκρατία» ενώ ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Tibor Szanyi δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Βίκτορ Όρμπαν και οι υπηρέτες του μετέτρεψαν την Ουγγαρία από πολλά υποσχόμενη χώρα στο πιο σκοτεινό μέρος της Ευρώπης». 
Το νέο σύνταγμα, που υιοθετήθηκε χάρη στην πλειοψηφία των δύο τρίτων που έχει στο κοινοβούλιο το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, έχει προκαλέσει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία». Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι το νέο σύνταγμα περιορίζει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλεί τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και βάζει τέλος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Από την άλλη μεριά, το κόμμα Fidesz  υποστηρίζει ότι το νέο Σύνταγμα θα βελτιώσει το νομικό πλαίσιο ζωής στην Ουγγαρία ενώ ο βουλευτής του κόμματος Fidesz, Gergely Gulyas, ανέφερε στο Reuters, ότι παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα ελεύθερα εκλεγμένο κοινοβούλιο δημιουργεί Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...