ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Αποφάσεις για δημοσιονομικά και ESM - Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα

Αποφάσεις για δημοσιονομικά και ESM - Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα Την υιοθέτηση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στις απείθαρχες χώρες - μέλη της ΕΕ, αποφάσισαν οι..
ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι, παράλληλα, ενεργοποιούν πιο νωρίς τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Το ελληνικό ζήτημα συζητείται σε μίνι σύνοδο που πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής και υπό τη σκιά της γερμανικής πρότασης για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα.

Παρότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου και ούτε υπάρχει κάποια αναφορά και στο δεύτερο από τα προσχέδια της απόφασης, οι εξελίξεις της χώρας μας απασχολόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες.
Μετά το τέλος της συνόδου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επρόκειτο να έχει συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους για το ελληνιό ζήτημα.
Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, απόψε το βράδυ, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή των ιδιωτών.
"Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν δριμεία κριτική για την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις δεσμεύσεις της απέναντί τους σε ότι αφορά κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την εφαρμογή δύο Μνημονίων στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι έτοιμη να υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ένα meeting που απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο περί γερμανικής απαίτησης για διορισμό Επιτρόπου στην Ελλάδα.
Παπαδήμος και Μέρκελ έφθασαν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Associated Press, μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη των εργασιών.
Στη δήλωσή της, η κυρία Μέρκελ, χωρίς να επανάλθει στο θέμα της επιτροπείας αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Το ζήτημα τώρα είναι πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί».
Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Παπαδήμος έμπαινε από την είσοδο των ηγετών χωρίς να σχολιάσει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας καγελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.
Ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, την πρόταση της Γερμανίας είχαν κληθεί να σχολιάσουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε δηλώσει ότι είναι «πολύ θυμωμένος για τον τόνο αυτής της συζήτησης» και είχε σημειώσει ότι «εμείς θέλουμε να ηγηθούμε μιας συζήτησης που ενθαρρύνει και όχι που αποθαρρύνει».
"Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για εμένα", δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς από την πλευρά του είπε ότι ουδείς επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ.
Να μείνουν εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής οι προσβλητικές δηλώσεις, απηύθυνε έκκληση ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.
Ενεργοποιείται τον Ιούλιο ο ESM
Πάντως οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ήδη στην επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ο οποίος θα διαδεχτεί το σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που δανείζει τα κράτη - μέλη με προβλήματα χρέους.
«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφτεί σε μεταγενέστερο στάδιο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν ο ESM να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013. Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Η Γερμανία πρωτοστατούσε στις πιέσεις για επίσπευση του ESM, ο οποίος λόγω της δομής των κεφαλαίων του θεωρείται σημαντικά ισχυρότερος από τον EFSF. Η δανειοδοτική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού εκτιμάται στα 500 δισ. ευρώ.
Εκτός Δημοσιονομικού Συμφώνου Βρετανία και Τσεχία
Εξάλλου, μετά την άρνηση της Βρετανίας να ενταχθεί στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, που θα προβλέπει κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, ανάλογη θέση πήρε και η Τσεχική Δημοκρατία. "Όλες οι χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία", είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Κατά συνέπεια, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εγκρίνουν τα υπόλοιπα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...