Παγωμένη όλη η Ευρώπη, σχεδόν 100 οι νεκροί από την κακοκαιρία

Σε κλοιό χιονιά, χαμηλών θερμοκρασιών και σοβαρών προβλημάτων βρίσκεται σχεδόν όλη η Ευρώπη λόγω του ψυχρού κύματος που ενέσκηψε από τη Σιβηρία. Δεκάδες τα θύματα –σχεδόν 100 από το Σαββατοκύριακο μέχρι την Τετάρτη– κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης..
οι περισσότεροι άστεγοι ή ηλικιωμένοι. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρες επαρχίες, μέτρα σπεύδουν να λάβουν οι Αρχές για όσους κινδυνεύουν άμεσα.

Το δριμύ ψύχος σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπη και ειδικότερα στα νοτιοανατολικά (δηλαδή και τα Βαλκάνια) θα εξακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.


Στην
Ουκρανία εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα σοβαρότερα προβλήματα από το κύμα ψύχους με τις θερμοκρασίες να κατεβαίνουν έως τους -33 βαθμούς Κελσίου.

Οι Αρχές αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 43 μέσα στις πέντε τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι είναι άστεγοι. Για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το ψύχος οι Αρχές έχουν στήσει θερμαινόμενες σκηνές.


Τέσσερις είναι οι νεκροί στην
Σερβία όπου δεκάδες χωριά μένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια, κυρίως στα ορεινά. Τόσο στη Σερβία όσο και στη Βοσνία οι Αρχές χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν προμήθειες σε αποκλεισμένες περιοχές.

Θερμοκρασίες κοντά στους -30 βαθμούς καταγράφηκαν στη
Βουλγαρία που μετρά οκτώ νεκρούς από το κύμα της κακοκαιρίας. Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί μέχρι τώρα στη Ρουμανία.

Πέντε άνθρωποι, οι δύο από ασφυξία, πέθαναν την Τετάρτη στην
Πολωνία που επίσης έχει να αντιμετωπίσει πολικές θερμοκρασίες. Επίσης το τελευταίο 24ωρο 27 άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα λόγω της κακής λειτουργίας εγκαταστάσεων θέρμανσης που λειτουργούν με κάρβουνο.

Συνολικά από την Παρασκευή 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, κυρίως άστεγοι, ενώ από το Νοέμβριο οι νεκροί ανέρχονται σε συνολικά 58, σύμφωνα με την αστυνομία.


Στη
Λετονία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν αναμφίβολα από φωτιές που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν, οι οποίες επεκτάθηκαν στα ξύλινα σπίτια.

Καταγράφεται ακόμη ένας θάνατος στην
Τσεχία και ένας στη Σλοβακία, και οι δύο από το κύμα ψύχους.

Παράλληλα στη
Ρωσία 28 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο από την 1η Νοεμβρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές.

Εντωμεταξύ, η Gazprom που προμηθεύει με φυσικό αέριο την δυτική Ευρώπη ανέφερε ότι η ζήτηση από την δυτική Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και είναι δυσκολότερο να την καλύψει καθώς και η Ρωσία ζητά μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου. Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.


Στη
Γαλλία, το κρύο έχει προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Στην Κορσική έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση περισσότερων από 30.000 νοικοκυριών και έχει περιοριστεί η κυκλοφορία. Στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει, αλλά σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν στους έως -14 βαθμούς Κελσίου.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη την
Ιταλία, από τις Άλπεις μέχρι την Σικελία. Ισχυρότατοι άνεμοι καταγράφηκαν στην Τεργέστη, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μπολόνιας λόγω του χιονιού και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή του Τορίνου.

Τα χιόνια κάλυψαν πολλές πόλεις στο βορά και έφτασαν ακόμα και μέσα στη Ρώμη. Όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρόκειται για το ισχυρότερο κύμα ψύχους των τελευταίων είκοσι επτά χρόνων».

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...