ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ Μαζεύουν υπογραφές για δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι Εκστρατεία για την διεξαγωγή
δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο Δημοσιονομικο Σύμφωνο..

της ΕΕ ξεκινούν βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία, με ορατό το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για γρήγορη και ομαλή επικύρωσή του.
Η στάση της Ιρλανδίας απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη έγινε πιο "ψυχρή" κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα δημοψήφισμα για τους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες θα περάσει, κάτι το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την δέσμευση του Δουβλίνου στο ενιαίο νόμισμα αλλά και στο μέλλον της ζώνης του ευρώ.
"Τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε με τον κόσμο και θα δούμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, διότι πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ιρλανδικός λαός να εκφράσει τη γνώμη του", δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Τόμας Πρινγκλ.
Ο Πρινγκλ έχει γράψει σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου καλώντας τα να ζητήσουν από τον Πρόεδρο να προκηρύξει δημοψήφισμα.
"Νομίζω ότι αν λάβουμε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, φαντάζομαι ότι πρόεδρος θα τιμήσει το αίτημα αυτό και θα θέσει το ερώτημα προς τον ιρλανδικό λαό", δήλωσε ο Πρινγκλ στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μαζί με αυτές άλλων 24 κρατών-μελών της ΕΕ αποδέχτηκε την Δευτέρα το Σύμφωνο που προβλέπει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ζήτησε χθες να προετοιμαστεί μια νομική γνωμοδότηση σχετικά με το αν το δημοψήφισμα αυτό είναι αναγκαίο.
Αν η κυβέρνηση επιλέξει να μην προβεί σε δημοψήφισμα και αποφασίσει να νομοθετήσει για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, σχετικό αίτημα θα αποσταλεί στον Πρόεδρο.
Το σχετικό νομικό πόρισμα αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, αλλά στο μεταξύ η ομάδα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να υποβάλει το αίτημα.
Η αντιπολίτευση χρειάζεται την υποστήριξη του ενός τρίτου των βουλευτών της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου και την πλειοψηφία στην άνω βουλή για να υποβάλει το αίτημα στον Πρόεδρο Μάικλ Χίγκινς.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...