Άρνηση Ρωσίας σε «σενάριο Λιβύης», προσκαλεί τη Συρία σε συνομιλίες

Δια μέσου του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών,  Gennady Gatilov, η Μόσχα επιμένει πως δεν θα παζαρέψει τη θέση της σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Συρία..
και στο αναμενόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργότερα την Τρίτη. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Gatilov στο Ρωσικό πρακτορείο Interfax, το προσχέδιο του ψηφίσματος αδιαφορεί για τη ρωσική θέση και σαν αποτέλεσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα.

«Δεν είναι μέρος των πολιτικών μας αρμοδιοτήτων να διαπραγματευόμαστε τις αξίες μας. Δεν θα κάνουμε παζάρια. Aντ’αυτού θα περιμένουμε να εξεταστούν οι θέσεις και απόψεις μας, οι οποίες βασίζονται στη γνώση μας σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει ανά περιοχή και στην ιστορική μας εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ¬Gatilov.


Και ενώ το Σ.Α. του ΟΗΕ πιέζει το Μαρόκο να αποδεχτεί το νέο σχέδιο που ίσως γίνει αποδεκτό στη σημερινή συνάντηση των χωρών-μελών του, η Ρωσία δεν κάνει βήμα πίσω και λέει πως, ακόμα και αν επρόκειτο να συμφωνήσει, τελικά, με το ψήφισμα, θα έπρεπε πρώτα να το διαβάσει προσεκτικά. Ήδη με ένα «όχι» -και πάλι σχετικό με τη Συρία- στην πλάτη της, η Μόσχα δέχεται σφοδρή επίθεση από τη Δύση και μεγάλες πιέσεις από τη Βρετανία, που της ζητά να «συνετιστεί» σταματώντας τα «τερτίπια» και αποδεχόμενη τη στάση του ΟΗΕ.


Σε πείσμα όλων, η Ρωσία κάλεσε «την συριακή ηγεσία και ολόκληρη την αντιπολίτευση να στείλουν τους αντιπροσώπους τους στη Μόσχα για ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς όρους».


Όλες οι πλευρές, πλην του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, αποδέχτηκαν με χαρά την πρόταση και ευχαριστούν τη Ρωσία για την κατανόηση και στήριξή της.


Όμως, ο Abdel Baset Seda, Σύρος αξιωματούχος της τοπικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη ακολουθώντας την αποστολή της Αραβικής Συμμαχίας για να συμμετάσχει στο συμβούλιο του ΟΗΕ αργότερα την Τρίτη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Νομίζω πως, αν πράγματι υπάρχει τέτοια πρόταση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια να επηρεάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Θα πω, λοιπόν, ξεκάθαρα, ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο με τον πρόεδρο Άσσαντ».


Μιλώντας στο Russia Today (RT), ο πολιτικός αναλυτής Δόκτορας Hisham Ghassib, είπε πως, η αντιπολίτευση της Συρίας δεν αποτελεί μονολιθικό μπλοκ και η απόφαση της κάθε πλευράς για συμμετοχή ή μη σε διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε γεωπολιτικές συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...