Κύπρος Διπλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά καρκίνου μεταξύ 2001-2010

Διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2001-2010 τα νέα περιστατικά καρκίνου που καταγράφηκαν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο καρκινοπαθών και συγγενών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας «Ελπίζω, Αγωνίζομαι-Ζω» (ΕΛΑΖΩ) τo 2001 είχαμε αύξηση των νέων περιστατικών καρκίνου κατά 2% και το 2010 τα νέα περιστατικά διπλασιάστηκαν, φθάνοντας το 4%..


Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008 καταμετρήθηκαν 12,7 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2030 να αυξηθούν σε 21,4 εκατομμύρια.


Με αφορμή την παγκόσμια «Ημέρα Καρκίνου» όπως έχει καθιερωθεί η 4η Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος ΕΛΑΖΩ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να οργανώσει δύο ολοκληρωμένα κρατικά Ογκολογικά με Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της υλοποίησης τη Στρατηγικής κατά του Καρκίνου.


Ο ΕΛΑΖΩ προσθέτει ότι με την έναρξη της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής το 2013 και την μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε Πανεπιστημιακή Σχολή και του Ογκολογικού του ΓΝΛ σε Πανεπιστημιακή Κλινική, αναμένεται να προσφέρονται πλέον ολιστικές θεραπείες του καρκίνου, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό, επωμιζόμενοι μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.


Ο ΕΛΑΖΩ υιοθετεί πλήρως το φετινό σύνθημα «Ενωμένοι Μπορούμε» και δηλώνει «έτοιμος να αγωνιστεί με όλους τους άλλους φορείς προκειμένου να συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των καρκινοπαθών».


400 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως στην Κύπρο

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου για τις Κύπριες γυναίκες, με περίπου 400 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα η ακαδημαϊκός Δρ Χαριτίνη Τσαγκάρη.


Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις αντιλήψεις γύρω από την αυτοεξέταση στήθους, η κ. Τσαγκάρη είπε ότι «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται με την έγκαιρη διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία».


Η κ. Τσαγκάρη είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, «ένα μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων γυναικών (80%), δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο εμπόδιο στο να κάνουν αυτοεξέταση στήθους και αυτό δείχνει ότι oι Κύπριες γυναίκες, παρόμοια με άλλες Ευρωπαίες γυναίκες, νιώθουν άνετες με το σώμα τους και με την εξέταση του στήθους τους, και έχουν τον κατάλληλο προσωπικό χώρο για να το κάνουν αυτό».


Σε αντίθεση, συνέχισε η κ. Τσαγκάρη, «έρευνες σε γυναίκες από τη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η κουλτούρα τους τις εμποδίζουν να κάνουν αυτοεξέταση στήθους, κάνοντας τις να νιώθουν φόβο και ντροπή».


Η κ. Τσαγκάρη είπε ότι «ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που σχεδόν όλες οι γυναίκες της έρευνας δήλωσαν ότι είναι ενημερωμένες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, το 56% έχει άγνοια κατά πόσο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν έχουν, δηλαδή, περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού».


Ανέφερε, επίσης, ότι «παρόμοια, παρόλο που 25% των γυναικών της έρευνας είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού από την πλευρά της μητέρας, και 3,7% είχαν προσωπική διάγνωση της ασθένειας, μόνο το 13% των γυναικών πιστεύει ότι έχει μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού».


Επίσης, «το 42% των γυναικών δεν γνωρίζουν αν ο καρκίνος του μαστού είναι σοβαρή ασθένεια ή για το πόσο σοβαρά θα επηρέαζε τη ζωή τους και είναι, επίσης, σημαντικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό, 46%, από τις ερωτηθείσες, δεν είναι σίγουρες αν έχουν τις γνώσεις να εφαρμόσουν σωστά τη μέθοδο αυτοεξέτασης και 22% δήλωσαν καθαρά ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση σχετικά με τις γνώσεις τους για το σωστό τρόπο ανίχνευσης καρκίνου με την αυτοεξέταση». 


Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των Κυπρίων γυναικών να κάνουν αυτοεξέταση στήθους είναι η αυτοπεποίθηση που νιώθουν για την ικανότητα τους να την εφαρμόσουν σωστά, η αντίληψη τους για το αν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με άλλες γυναίκες και τα εμπόδια που νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν στο να κάνουν αυτοεξέταση στήθους.


«Αρα, γυναίκες με ψηλή αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους σχετικά με την αυτοεξέταση, που δεν έχουν εμπόδια στο να την εφαρμόσουν και που αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα κάνουν πιο συχνά αυτοεξέταση», είπε η κ. Τσαγκάρη.


Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την αυτοεξέταση στήθους και πιο συγκεκριμένα τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των Κυπρίων γυναικών να την εφαρμόσουν.


Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η «Κλίμακα του Μοντέλου Αντιλήψεων για την Υγεία», κατόπιν άδειας από την ίδια τη συγγραφέα, Victoria Champion, ώστε για πρώτη φορά να μεταφραστεί στα Ελληνικά για να δοθεί σε Κύπριες γυναίκες.


Το δείγμα της έρευνας αποτελούσαν 354 Κύπριες γυναίκες, ηλικίας από 16 μέχρι 57 χρονών. Οι περισσότερες γυναίκες (70%) είχαν πτυχίο Πανεπιστημίου.


Οσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση, το 55% των γυναικών του δείγματος ήταν ελεύθερες και το 36% παντρεμένες.


Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας στα πλαίσια του Προγράμματος «Διακρατική Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου» και αφορούσε δείγμα γυναικών από την Κύπρο και την Αίγυπτο.


Το πρόγραμμα διενεργήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (RUBSI) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.


Συντονιστής του έργου ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Ερευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εκτελεστικός Διευθυντής του RUBSI.


Κύριοι ερευνητές του προγράμματος ήταν οι Ακαδημαϊκοί Δρ. Wasileh Petro, Δρ. Χαριτίνη Τσαγκάρη και Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...