Από αντιπολίτευση και συμπολίτευση Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ για τη στήριξη στον Σαρκοζί

Δριμεία κριτική στην απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση όσο και οι Φιλελεύθεροι που συμμετέχουν με το CDU στον κυβερνητικό..
συνασπισμό της Ομοσπονδίας, για την πολιτική στήριξη της «σιδηράς Καγκελαρίου» στην επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί.. Οι επικριτικές φωνές στη Γερμανία εντάθηκαν έπειτα από την ανοιχτή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ από το Παρίσι πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσιολογικό από το να υποστηρίζεις τους πολιτικούς σου φίλους».

«Τι ακριβώς έκανε στο Παρίσι η Καγκελάριος Μέρκελ; Πήγε για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στα προβλήματα της ευρωζώνης με τον Γάλλο Πρόεδρο ή για να συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία;» αναρωτιέται η κέντρο- αριστερή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ από την πλευρά της και η συντηρητική εφημερίδα Die Welt χαρακτήρισε «κατανοητή, αλλά επικίνδυνη» την παρέμβαση Μέρκελ υπέρ της υποψηφιότητας Σαρκοζί.


Πολύ πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel τόνισε με κάθε τρόπο πως η στάση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία είναι- και πρέπει να παραμείνει- ουδέτερη.


Η Καγκελάριος δεν δείχνει διατεθειμένη προς το παρόν να λάβει στα σοβαρά τις επικρίσεις αντιπάλων και συμμάχων. Με το 60% της γερμανικής κοινής γνώμης να την στηρίζει ανοιχτά και με το 90% να θεωρεί σωστή της στάση της στην κρίση της ευρωζώνης, η Άνγκελα Μέρκελ νιώθει τη σιγουριά της συσπείρωσης των Γερμανών στο πρόσωπό της, είτε ως απόρροια πραγματικής συμφωνίας με τους χειρισμούς της,  είτε λόγω της αυξανόμενης δυσφορίας για τους γερμανικούς χειρισμούς που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.


Στην πραγματικότητα η «φιλία» της Μέρκελ και του Σαρκοζί αποτελεί την ιδανική λύση για την ίδια την Καγκελάριο που ανησυχεί για την επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα σε μόλις 75 ημέρες. Με τους Γάλλους Σοσιαλιστές να έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και επενδυτικών προγραμμάτων για τις ασθενέστερες χώρες, η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει στο πρόσωπο του ηγέτη των Γάλλων Σοσιαλιστών, Φρανοσυά Ολάντ, έναν μελλοντικό Όσκαρ Λαφοντέν, του ηγέτη της ριζοσπαστικής γερμανικής αριστεράς που έθεσε εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητας που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ.


Στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σταθερότητα, η Άνγκελα Μέρκελ βρήκε έναν πιστό σύμμαχο και θιασώτη του «χρυσού κανόνα», της δραστικής μείωσης των ελλειμμάτων και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική που κινδυνεύει με ακύρωση από την επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...