Βενεζουέλα: Ο Καπρίλες αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές του Οκτωβρίου

Ο 39χρονος Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, κέρδισε στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλιστή πρόεδρο Ούγκο Τσάβες..


Η διαδικασία αποτέλεσε πρόοδο για την κατακερματισμένη αντιπολίτευση που προσπαθεί – ανεπιτυχώς – για περισσότερο από μία δεκαετία να ρίξει τον Τσάβες από την εξουσία.


Κατά τα επίσημα αποτελέσματα ο Καπρίλες κέρδισε το 62% των ψήφων στην πρώτη τέτοια διαδικασία στις τάξεις της αντιπολίτευσης κερδίζοντας άνετα τον κοντινότερο αντίπαλό του, τον
Πάμπλο Πέρες, ο οποίος συγκέντρωσε το 30%.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 2,9 εκατ. ψηφοφόροι, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανέμενε η αντιπολίτευση, κάτι που καταδεικνύει ότι βελτιώνεται σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των υποστηρικτών της, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. «
Ποιος είπε ότι ο Ούγκο Τσάβες είναι ανίκητος; Έχουμε ένα ρητό εδώ: 'κάθε σκύλος έχει τη δική του μέρα'», είπε ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Καπρίλες αφού αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

«
Ο Τσάβες δεν μπορεί να είναι και πολύ χαρούμενος, νομίζω ότι βλέπει τον εαυτό του να περνάει στις σελίδες της ιστορίας», συνέχισε.

Ο Καπρίλες ελπίζει ότι οι επιδόσεις του στη διακυβέρνηση της επαρχίας Μιράντα θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον Τσάβες, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Σε μια ένδειξη ομοψυχίας της αντιπολίτευσης, ο Πέρες δεσμεύτηκε αμέσως ότι θα υποστηρίξει τον Καπρίλες.


Οι υποστηρικτές του 57χρονου Τσάβες πάντως σημείωσαν ότι το σύνολο των ψηφισάντων είναι ένα κλάσμα των 18 εκατ. ψηφοφόρων στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Τονίζουν ότι η αντιπολίτευση εκπροσωπεί μια παλιά, ατιμασμένη πολιτική ελίτ η οποία ουδεμία σημασία έδινε στη φτωχή πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον πρόεδρο ευρύ προβάδισμα.


Ο Καπρίλες δηλώνει ότι εμπνέεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη Βραζιλία, μιας προσέγγισης πιο «φιλικής» προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αυτή του Τσάβες, ωστόσο διαφέρει σημαντικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας κάνει σαφές ότι θα αλλάξει στάση έναντι του Ιράν, της Κούβας, της Λευκορωσίας κ.ά. χωρών.


«
Θέλω να γίνω ένας πρόεδρος που δεν θα μιλάει τόσο πολύ, δεν θα εισβάλει στις προσωπικές ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας τόσο πολύ» είπε ο Καπρίλες αναφερόμενος στις πολύωρες ομιλίες του σημερινού προέδρου.

Ο συντηρητικός περουβιανός νομπελίστας συγγραφέας
Μάριο Βάργκας Γιόσα εξήρε την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα που απέφυγε τον διχασμό του παρελθόντος και τον «κανιβαλισμό» στην προεκλογική εκστρατεία, που όπως επισήμανε αποτελεί τον κανόνα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«
Ποιος λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια Άνοιξη της Βενεζουέλας;», έγραψε.

Πάντως ο υπουργός Πληροφόρησης
Άντρες Ισάρα σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στη διαδικασία της Κυριακής ήταν μικρότερος από εκείνον όσων είχαν υπογράψει για να ζητήσουν το δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου το 2004 – στο οποίο ο Τσάβες είχε κερδίσει.

«Ας ελπίσουμε [οι ηγέτες της αντιπολίτευσης] να αναγνωρίσουν τη νίκη του Τσάβες την 7η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.


Σε μια ομιλία του την Κυριακή ο πρόεδρος Τσάβες – που συχνά αναφέρεται στους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντάς τους ανθρώπους της Ουάσινγκτον – είπε ότι «
δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Βενεζουέλα να χάσει την ανεξαρτησία της. . . Ειδικά έπειτα από 13 χρόνια μαχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...