Χαμενεΐ: «Πυρηνικά δεν έχουμε, αλλά αν μας επιτεθούν θα επιτεθούμε» Με αφορμή την ιρανική πρωτοχρονιά ο πνευματικός ηγέτης της χώρας έστρεψε τα «πυρά» του ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ κράτησε σε μήνυμά του με αφορμή την ιρανική Πρωτοχρονιά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει..
σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσουν οι δύο χώρες. Εν τω μεταξύ, χείρα φιλίας αλλά με προειδοποιήσεις για το καθεστώς έτεινε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δικό του μήνυμα με αφορμή την ιρανική γιορτή.
«Έχουμε πει ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ επιμένοντας στη γραμμή του καθεστώτος για να προσθέσει ότι «δεν θα κατασκευάσουμε τέτοια όπλα».
Όμως, συνέχισε, «αν υπάρξει επίθεση του εχθρού, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το σιωνιστικό καθεστώς, θα τους επιτεθούμε κατά τον ίδιο τρόπο».
«Οι Αμερικανοί κάνουν τεράστιο λάθος αν νομίζουν ότι με τις απειλές τους θα καταστρέψουν το ιρανικό έθνος», κατέληξε.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι στον πυρηνικό τομέα η χώρα του κατάφερε πολλά σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου και την παραγωγή ιρανικού ουρανίου.
Τους τελευταίους μήνες η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, Ιράν και Δύσης, έχει κλιμακωθεί και οι φήμες ή οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ένταση έχουν πολλαπλασιαστεί.
Το Ισραήλ φέρεται έτοιμο να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για να καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αλλά πρόκειται για μία επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη στο στρατιωτικό επίπεδο με αμφίβολα αποτελέσματα, αναφέρουν δυτικοί αναλυτές, ενώ πολιτικά θα έχει σοβαρές επιπλοκές σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει αποφασίσει εμπάργκο κατά του ιρανικού πετρελαίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι, απόφαση που έπληξε και άλλο την οικονομία του Ιράν η οποία πιέζεται από τις δυτικές κυρώσεις και αναζητεί διεξόδους.
«Ηλεκτρονικό παραπέτασμα» βλέπει ο Ομπάμα
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν» λέγοντας ακόμη ότι στη χώρα του ζουν, εργάζονται και προσφέρουν πολλοί Αμερικανοί ιρανικής καταγωγής.
Υπενθύμισε ακόμη το Όσκαρ ξένης ταινίας που κέρδισε φέτος μία ιρανική παραγωγή και την πρόσφατη διάσωση Ιρανών από Αμερικανούς πεζοναύτες.
Ωστόσο έστρεψε τα βέλη του κατά του καθεστώτος, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση του Ίντερνετ χτίζοντας ένα «ηλεκτρονικό παραπέτασμα». Εξήγγειλε δε ότι η κυβέρνησή του «θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να καταστήσει ευκολότερο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παρέχουν λογισμικό και υπηρεσίες στο Ιράν που θα κάνουν ευκολότερη τη χρήση του Ίντερνετ για τον ιρανικό λαό».
Παραταύτα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κλείσει εντελώς το παράθυρο μίας διπλωματικής επίλυσης του όλου ιρανικού ζητήματος. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο είπε ότι ένας πόλεμος είναι το έσχατο σημείο που θα μπορούσαν να φτάσουν οι ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις ενώ επιτέθηκε στους θερμοκέφαλους υποψήφιους για την προεδρία Ρεπουμπλικάνους που δηλώνουν ότι, αν ήταν πρόεδροι, θα διέτασσαν επίθεση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...