Ρωσικά υποβρύχια «καταστροφείς αεροπλανοφόρων»

Η κυριαρχία στη θάλασσα πάντα είναι σημαντικό πράγμα, γι΄αυτό όλο και περισσότερες χώρες ανανεώνουν τους υποβρύχιους στόλους τους..

Και η Ρωσία δεν μένει στο περιθώριο των κοινών τάσεων, όμως αυτό προϋποθέτει όχι μόνο κατασκευή νέων σκαφών, αλλά εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.
Τα ατομοκίνητα υποβρύχια του σχεδίου 949Α “Antei” θα υποβληθούν σε εκσυγχρονισμό με επανεξοπλισμό. Σήμερα είναι εφοδιασμένα με πυραύλους Ρ-700 “Granit”, που προορίζονται για την καταστροφή μεγάλων πλοίων επιφανείας. Σήμερα σχεδιάζεται να εφοδιαστούν με καθολικούς εκτοξευτές, που μπορούν να χρησιμοποιούν μερικούς τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και των P-800 «Onix» με βεληνεκές 300 χλμ.
Το βεληνεκές τους είναι μικρότερο από το βεληνεκές των Granit (625 χλμ.). παρόλ΄ αυτά, ο εκσυγχρονισμός ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν Onix δεν θα επιδεινώσει τις δυνατότητες των Antei. Το ζήτημα είναι ότι το μέγιστο βεληνεκές των Granit εξασφαλιζόταν μόνο στις βολές βάσει των δεδομένων του εξωτερικού συστήματος υπόδειξης στόχου «Legenda». Το υψηλό κόστος αυτού του συστήματος και η τρωτότητα ενός από τα κύρια στοιχεία του – των αναγνωριστικών αεροσκαφών Τu-95RC – είχε ως αποτέλεσμα το ότι η πραγματική ακτίνα δράσης των Granit αντιστοιχούσε μόνο στην απόσταση, από την οποία το υποβρύχιο μπορεί να εντοπίσει στόχους, χρησιμοποιώντας τα δικά του ραντάρ και ακουστικά μέσα, δηλαδή 200-300 χλμ. Επίσης ως  αποτέλεσμα το ότι η εκτόξευση των Granit πραγματοποιείται από μέγιστη απόσταση, οι πύραυλοι εντοπίζονται πολύ νωρίτερα από την είσοδο τους στη ζώνη Αεράμυνας, πράγμα που διευκολύνει την αναχαίτισή τους. Και οι διαστάσεις και η μάζα ενός πυραύλου είναι τέτοια, που τα τεράστια υποβρύχια του σχεδίου 949Α μπορούν να μεταφέρουν μόνο 24 πυραύλους Granit.
Σε περίπτωση αντικατάστασης των Granit από Onix τα Antei θα μπορούν να μεταφέρουν 72 πυραύλους. Εκτός αυτού, οι Onix χάρη στις μικρότερες διαστάσεις, τη μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία τους είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τα ραντάρ.
Εκτός του εκσυγχρονισμού των όπλων, στα υποβρύχια θα ανανεώσουν και τον τεχνικό εξοπλισμό και θα μειώσουν το επίπεδο των θορύβων. Έτσι τα ανανεωμένα υποβρύχια θα μπορέσουν να παραμείνουν σε δράση τουλάχιστον άλλα 15-20 χρόνια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...