Αλ. Παπαρήγα: Ούτε κυβερνητική συμμετοχή, ούτε ψήφος ανοχής

Λίγες ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες της 6ης Μαΐου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, επιλέγει να δώσει έμφαση στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου..
υπογράμμισε ότι στις 7 Μαΐου ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει σκληρά μέτρα, «έναν πέλεκυ πολύ πιο κοφτερό από ό,τι μέχρι τώρα». Το σύνθημα που ρίχνει το ΚΚΕ , όπως και το 2009, είναι «απέναντι στον πόλεμο που θα εξαπολυθεί, στο νέο γύρο πολέμου, πρέπει ο λαός να διεξαγάγει το δικό του πόλεμο».
Κάλεσε σε εγρήγορση από την επομένη κιόλας των εκλογών, χωρίς καμμιά αναμονή για την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, «οποιασδήποτε σύνθεσης». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματισθεί από τις εκλογές της 6ης Μαϊου θα είναι βραχύβια. «Σε κανά χρόνο θα την έχει ρίξει ο λαός», σημείωσε κυρία Παπαρήγα, η οποία κάλεσε το λαό να είναι ετοιμοπόλεμος.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι η κυρία Παπαρήγα αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθούν, κατά την προεκλογική περίοδο, «κάποιοι εγκέφαλοι του συστήματος», που αποφάσισαν «να μας παίξουν τη γάτα με το ποντίκι».
Όπως εξήγησε, όταν το ΚΚΕ αναδείκνυε τα άμεσα προβλήματα, έλεγαν ότι δεν έχει πρόταση εξουσίας και όταν αναδείκνυε την πρόταση εξουσίας, έλεγαν ότι δεν έχει θέση για τα άμεσα προβλήματα. «Οταν διαφωνείς με κάποιον, θα του πεις διαφωνώ, δεν μ' αρέσει αυτό που λέτε. Όλα τα κόμματα έχουν προτάσεις και για τα άμεσα και για τα γενικότερα», σημείωσε.
Οι ρυθμιστές των εξελίξεων και της κάλπης
Χαρακτήρισε τα εργατικά, φτωχά λαϊκά στρώματα που μέχρι τώρα ακολουθούσαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «ρυθμιστές των εξελίξεων στις 7 του Μάη». Τους επεσήμανε ότι αν θέλουν να αναπτερωθούν οι ελπίδες τους και να μην αισθάνονται ότι τους χρησιμοποίησαν την ψήφο, τότε με ασφάλεια μπορούν να ρίξουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. «Μας ξέρουν. Ξέρουν ότι εμείς δε λέμε άλλα τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη. ΄Αλλα πριν την κάλπη κι άλλα μετά την κάλπη». Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί τους να βοηθήσει στην αναγέννηση ενός κινήματος, που να αποκρούσει τα νέα μέτρα , διεκδικώντας παράλληλα «αυτό που ανήκει στο λαό, που πρέπει να ανήκει, τη δική του εξουσία». Δεν όρισε πάντως τον εκλογικό πήχυ, μιλώντας κυρίως για αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ .
Ούτε συμμετοχή σε κυβέρνηση, ούτε ψήφος ανοχής
Η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται ούτε να συμμετάσχει «ούτε να δώσουμε ψήφο ανοχής σε καμία κυβέρνηση που θα προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές», καθώς είναι σίγουρο, όπως είπε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιδεινώσει τη θέση του λαού και θα πάρει ακόμα χειρότερα μέτρα.
Τόνισε ότι σε περίπτωση που δοθεί στο ΚΚΕ διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την «καταθέσουμε αμέσως, γιατί αν αρχίσουμε να διερευνούμε με ποιον θα κάνουμε κυβέρνηση, πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σκόντο στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο λαός στις 7 του Μάη».Σύμπραξη με κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει, τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβερνητική συμμετοχή του ΚΚΕ, το οποίο μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, θα σήμαινε «προδοσία» για το λαό.
«Εμείς δεν μπορούμε να προδώσουμε το λαό και να τον κοροϊδέψουμε ότι μπορούμε να πάμε να συνεργαστούμε με τον Καμμένο, με τον Κουβέλη και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ. Ακούτε να δείτε, όλοι αυτοί που λένε θα διερευνήσω εντολή, το ΠΑΣΟΚ δεν το αφήνουν απέξω. Πάνε με την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα έχει και λίγο διορθωθεί».
Το πρωθυπουργιλίκι, οι συνεργασίες και οι μνήμες του ΄ 89
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντηση της στην τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, ακόμα και με πρωθυπουργό την κυρία Παπαρήγα.
« Τι να κάνουμε; Υπάρχουν και τέτοιες ονειροφαντασίες. (…).Είναι αυτό που λέμε, άμα πάρεις φόρα πέφτεις στην κατηφόρα εντελώς».
Εστίασε στην αντιμνημονιακή ρητορική που τους «χωρά όλους», αλλά θέλησε να κάνει ένα ακόμα σχόλιο «ως προς το πρωθυπουργιλίκι», όπως είπε. « Νομίζουν ότι σκεφτόμαστε όπως σκέφτονται αυτοί», σημείωσε.
Συνέδεσε τη στάση του κ. Τσίπρα και τη «γαλαντομία» να πάρει το ΚΚΕ την πρωθυπουργία, με μια άλλη τοποθέτησή του, που , όπως είπε η κυρία Παπαρήγα, αναφερόταν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την τρίτη θέση, και το ΚΚΕ να είναι όσο γίνεται πιο κάτω,για να καλέσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ - «καλά, προχώρησε και πιο πολύ, είπε τα μέλη του ΚΚΕ» - να ανατρέψουν την επιλογή του και να το αναγκάσουν σε συνεργασία.
Και του απάντησε επί του θέματος ως εξής: «Δε μας έβαλαν στο χέρι το 1990, το 1991, το 1992. Το 1991 το ΚΚΕ έμεινε στη Βουλή με πέντε βουλευτές, δεν είχε Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν ήταν αναγνωρισμένο κόμμα της Βουλής. Γιατί; Γιατί τότε, ο τότε ενιαίος Συνασπισμός έκανε το θαύμα του. Στελέχη του Κόμματος που είχαν εκλεγεί όχι μόνο με τις ψήφους του ΚΚΕ, αλλά και με τη γραμμή σταυροδότησης του ΚΚΕ - έχει σημασία αυτό - πήραν τα μπαγκάζια τους και έγιναν βουλευτές του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Βεβαίως, εθελοντικά μπαίνεις κάπου, εθελοντικά βγαίνεις».
Για να καταλήξει: «Δε μας έβαλαν τότε στο χέρι, όταν η παγκόσμια κατάσταση απ' την πλευρά του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος ήταν δραματική. Μα τι πιστεύουν; Θα μας βάλουν τώρα στο χέρι; Προσβάλλουν τους ψηφοφόρους, τα μέλη του Κόμματος. Αλλά την απάντησή τους θα την πάρουν(…)».
Ευρωπαϊκά μηνύματα και συνεργασίες
Η φράση της κυρίας Παπαρήγα ότι «εμείς δεν είμαστε Μελανσόν» ήταν μια απάντηση στις αιτιάσεις για απομονωτισμό του ΚΚΕ, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης γίνονται αριστερές συνεργασίες -όπως στην Γαλλία. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν υποτάσσει τις θέσεις του στις κάλπες, εις βάρος του λαού, και τόνισε ότι το κριτήριο δεν είναι το εκλογικό ποσοστό με κάθε τίμημα.
Θύμισε ότι πριν από χρόνια το Γαλλικό και το Ιταλικό ΚΚ είχαν 25% και 30% . «Πώς έγινε αυτά τα κόμματα κι έφτασαν εκεί που έφτασαν;», αναρωτήθηκε. Για να απαντήσει με αιχμές: « Όταν έκαναν κάτι τέτοια μέτωπα, αντιμπερλουσκόνι, αντι-έτσι, αντι-αλλιώς και αλλιώτικα. Αυτό σήμερα στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας είναι ο κ. Ναπολιτάνο. Πρωθυπουργός σε ιταλική κυβέρνηση ήταν πρώην κομμουνιστής. Κοιτάξτε, άμα είμαστε κι εμείς «πρώην», θα γίνουμε και υπουργοί, αυτό είναι βέβαιο. Οι πρώην αμείβονται. Δεν υπάρχει περίπτωση, οι πρώην αμείβονται».
Προεκλογική εκστρατεία που ξεχνά μείζονα ζητήματα
Η κυρία Παπαρήγα επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην περιοχή, μέσα από τη σύγκρουση συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων, με επίκεντρο το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ….
Υπογράμμισε επίσης ότι όποιος θέλει να «βάλει το φράκο του πρωθυπουργού ή του υπουργού», από όλα τα κόμματα, πρέπει να έχει απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα, όπως τι θα κάνει σε περίπτωση που υπάρχει απόφαση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. «Αλλο ο λαός της Συρίας να εξεγερθεί και να κάνει ό,τι θέλει. Ο λαός να αποφασίσει χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση. Πρέπει να πει τι θα κάνει. Θα κλείσει τη βάση της Σούδας; Οχι στον πόλεμο και ανοιχτή η βάση της Σούδας, αυτό σημαίνει ναι στον πόλεμο».
Η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ...άχρηστο ευρώ
Απέρριψε το δίλημμα με ευρώ ή χωρίς ευρώ, τονίζοντας πάντως ότι η αποδέσμευση απ' την ΕΕ , με όρους διαγραφής του χρέους και με τον πλούτο στα χέρια του λαού, σημαίνει ότι «το ευρώ θα μας είναι άχρηστο». Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να διώξουν από την ευρωζώνη και την Ελλάδα, και την Πορτογαλία και την Ισπανία. «Εμείς, όμως, λέμε καλύτερα να πάρουμε εμείς τα μπαγκάζια μας και να φύγουμε, γιατί όταν θα μας διώξουν με τους δικούς τους όρους, τότε πραγματικά θα υπάρξει τραγωδία. Αυτή είναι η θέση μας.».
Η κυρία Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι όποια αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης συζητείται από τα άλλα κόμματα αλλά και στις χώρες της ΕΕ «έχει αφήσει απ' έξω τη ζωή των λαών, τα δικαιώματα των λαών. Δεν έχει καμία σχέση με επιστροφή των κατακτήσεων που αρπάχτηκαν απ' όλους τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο την Ελλάδα του μνημονίου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...