ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ Μια ζωή... Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Αναπαράσταση της Εξόδου του Μεσολογγίου  Οι απόγονοι των ηρώων της Επανάστασης θυμούνται και διηγούνται την Ιστορία και τη θυσία της Εξόδου του Μεσολογγίου..

Αναπαράσταση της Εξόδου του ΜεσολογγίουΕίναι γνήσιοι απόγονοι των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Αν και έχουν περάσει 186 χρόνια, την Ιστορία για την Επανάσταση και την Εξοδο του Μεσολογγίου δεν τη διαβάζουν στα βιβλία σαν κάτι μακρινό, αλλά την ακούν από τους παππούδες και τους γονείς τους, τους γείτονες και τους φίλους...
Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου είναι -στη μεγάλη τους πλειονότητα- απόγονοι των ηρώων που έπεσαν για την ελευθερία... Κατά τους τότε αγώνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.000 πολίτες της πόλης και άλλοι υπερασπιστές της. Επίσης, αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν ως σκλάβοι περισσότερα από 6.000 γυναικόπαιδα, κάτοικοι, προφανώς της πόλης.
Σήμερα 7 και αύριο 8 Απριλίου, στο Μεσολόγγι, πραγματοποιούνται οι Εορτές της Εξόδου, που κάθε χρόνο τιμούν τους ήρωες που δεν παραδόθηκαν στους Οθωμανούς κατακτητές και που πλήρωσαν με τη ζωή τους το αντίτιμο της ελευθερίας τους.
Κων. Καρκανιάς, πρόεδρος της Αδελφότητας. «Ολα τα μέλη μας θυμούνται την ιστορία κάποιων από τους προγόνους τους
Κων. Καρκανιάς, πρόεδρος της Αδελφότητας. «Ολα τα μέλη μας θυμούνται την ιστορία κάποιων από τους προγόνους τους
«Οι Μεσολογγίτες, μικροί και μεγάλοι, θεωρούν τιμή τους το να συμμετάσχουν στην επιμνημόσυνη παρέλαση το Σάββατο σαν σήμερα, και για αυτό οι υπεύθυνοι της οργάνωσης αναγκάζονται να... αρνούνται συμμετοχές», λέει ο Νάσος Καβάγιας, που οι τραγουδιστικές του ικανότητες είναι ξακουστές στο Μεσολόγγι. «Αλλωστε στα πανηγύρια του Αϊ - Συμιού, τραγουδάμε τα ηρωικά δημοτικά τραγούδια της εποχής, όπως άλλωστε κάνουμε σε όλες τις γιορτές μας και ιδιαίτερα το Πάσχα» λέει ο ίδιος.
«Εμείς στο Μεσολόγγι έχουμε μεγαλώσει μέσα στα ενθυμήματα της Επανάσταση. Στον Κήπο των Ηρώων, μέσα από το Τείχος, μας πήγαιναν οι μητέρες μας, μικρά παιδιά, με τα καροτσάκια για να παίξουμε μέσα στα μνήματα και τα κανόνια και τα κανονοστάσια (τις ντάπιες) που έχουν απομείνει. Και τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι καταλήγουν στον Κήπο των Ηρώων», συμπληρώνει ο Νίκος Γαλέτας.
Ν. Κολόμβας, αντιστράτηγος ε.α. «Από την έρευνα που έχω κάνει, υποκλίνομαι στον ηρωισμό των ανθρώπων αυτών»
Ν. Κολόμβας, αντιστράτηγος ε.α. «Από την έρευνα που έχω κάνει, υποκλίνομαι στον ηρωισμό των ανθρώπων αυτών»Οι αναμνήσεις ηρωισμών, αιχμαλωσιών, απελευθερώσεων δεν είναι ζωντανές μόνο στο Μεσολόγγι αλλά και στις γειτονικές πόλεις και χωριά.
«Εμείς στο Μεσολόγγι δεν έχουμε αμφιβολίες για το γιατί και ποιοι έκαναν την Επανάσταση. Και για αυτά τα γεγονότα έχουν γράψει πάρα πολλοί συγγραφείς, αυτόπτες και μεταγενέστεροι, Ελληνες και ξένοι. Είμαστε η μόνη πόλη της Ελλάδας (ίσως και του κόσμου) που έχουμε ανακηρυχθεί ως Ιερή για λόγους εθνικούς και όχι θρησκευτικούς», τονίζει ο Νίκος Κολόμβας, συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων.
Ν. Γaλέτας, μηχανολόγος-μηχανικός. «Μεγαλώσαμε μέσα στα ενθυμήματα της Επανάσταση. Από παιδιά παίζαμε στα κανόνια»
Ν. Γaλέτας, μηχανολόγος-μηχανικός. «Μεγαλώσαμε μέσα στα ενθυμήματα της Επανάσταση. Από παιδιά παίζαμε στα κανόνια»Το πόσο πρόσφατη είναι η Ιστορία για τους Μεσολογγίτες φαίνεται από τις διηγήσεις τους.
Τα γεγονότα
«Οι δικοί μου πρόγονοι ήταν πυροβολητές. Συμμετείχαν στις μάχες», διηγείται ο Γιάννης Τσίντζος. «Θυμάμαι πολύ έντονα τις διηγήσεις για τη μάχη στην Κλείσοβα, που έγινε 15 μέρες πριν από την Εξοδο. Ηταν η φονικότερη μάχη που σημειώθηκε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας, αφού ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός έπαθε πανωλεθρία. Ο πρόγονός μου ο Πέτρος ήταν εκείνος που πυροβόλησε και σκότωσε τον γαμπρό του Ιμπραήμ - ο θάνατος αυτός έριξε το ηθικό των εχθρών... Ο πατέρας μου για χρόνια δούλευε στα ιβάρια του Μεσολογγίου. Για χρόνια, έβρισκαν αιγυπτιακές ξιφολόγχες καρφωμένες στον βυθό... Ελεγε ο πατέρας μου 'βογκάει το αίμα'», θυμάται με συγκίνηση.

Ν. Καβάγιας, συνταξιούχος.«Οι Μεσολογγίτες, μικροί και μεγάλοι, θεωρούν τιμή τους το να συμμετάσχουν στην παρέλαση»
Ν. Καβάγιας, συνταξιούχος.«Οι Μεσολογγίτες, μικροί και μεγάλοι, θεωρούν τιμή τους το να συμμετάσχουν στην παρέλαση»«Ο προ-προ-πάππους μου, ο γνωστός και απροσκύνητος Κλέφτης του Ζυγού, Δημήτρης Μακρής, πριν την Εξοδο, πλύθηκε, άλλαξε, φόρεσε την καλύτερή του στολή, ζώστηκε με όλα τα άρματά του και πήρε πολεμώντας τη διαδρομή οχτώ χιλιομέτρων έως τον Αϊ - Συμιό, το Μοναστήρι στην πλαγιά του Ζυγού. Και εκεί άλλαξε πάλι και πλύθηκε», μας λέει ο απόγονός του Γιάννης Μακρής. «Ο πόλεμος ήταν γιορτή για εκείνον, όπως και για τους περισσότερους οπλαρχηγούς. Δεν φίλησε ποτέ τουρκική ποδιά και πολεμούσε συνεχώς για την πατρίδα και την ελευθερία».
Ιδρύθηκε το 2004
Μια Αδελφότητα κρατάει ζωντανή τη μνήμη

Για να μην ξεχαστεί η ιστορία, αλλά και για να διατηρηθεί η άρρηκτη σχέση του παρελθόντος με το σήμερα, ιδρύθηκε το 2004 η «Αδελφότητα των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων». Στην Αδελφότητα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι απόγονοι των ανθρώπων που έπεσαν ηρωικά κατά την Εξοδο ή συμμετείχαν στις Πολιορκίες του Μεσολογγίου.
Γ. Τσίντζος, ιδιωτικός υπάλληλος. «Οι πρόγονοί μου ήταν πυροβολητές. Συμμετείχαν στις μάχες. Κάποιοι έπεσαν κατά την Εξοδο»
Γ. Τσίντζος, ιδιωτικός υπάλληλος. «Οι πρόγονοί μου ήταν πυροβολητές. Συμμετείχαν στις μάχες. Κάποιοι έπεσαν κατά την Εξοδο»«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση της μνήμης και των μεταξύ μας σχέσεων και στην προβολή της αγάπης για την Ελευθερία» δηλώνει στο «Εθνος» ο Κώστας Καρκανιάς, πρόεδρος της Αδελφότητας, ο οποίος έχει εκδώσει μια σειρά σχετικών βιβλίων με πολλές χιλιάδες ονόματα Μεσολογγιτών Αγωνιστών του 1821, στα οποία στηρίχθηκε η ιδέα της δημιουργίας της Αδελφότητας.
«Δημιουργήσαμε την Αδελφότητα για να εκτελέσουμε την απόφαση του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (25-5-1829): ''Να συντεθή κατάλογος των εκκλησιαστικών, αξιωματικών, στρατιωτικών, πολιτικών υπουργών, ή απλών πολιτών, οίτινες έπεσον ως θύματα της πολιορκίας του Μεσολογγίου κατά το 1822, 1823, 1825 και 1826''».
Γ. Μακρής, εισοδηματίας. «Συμμετέχω κάθε χρόνο στους εορτασμούς της Εξόδου αλλά και στο πανηγύρι του Αϊ - Συμιού»
Γ. Μακρής, εισοδηματίας. «Συμμετέχω κάθε χρόνο στους εορτασμούς της Εξόδου αλλά και στο πανηγύρι του Αϊ - Συμιού»
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...