Τον λένε Καταλίν Κιρστοβεάνου κι είναι ένας ρουμάνος καρδιολόγος - όχι όμως σαν πολλούς επίορκους συναδέλφους του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν σε μια χειρουργική επέμβαση ακόμη κι ενός μωρού, αν πρώτα δεν πάρουν «φακελάκι»..
Ο δρ. Κιρστοβεάνου όχι μόνο αρνείται να δωροδοκηθεί προκειμένου να χειρουργήσει. Αλλά με προσωπικά του έξοδα και τη βοήθεια του δικού του, πλέον σύγχρονου καρδιολογικού εξοπλισμού, εξετάζει στο δημόσιο νοσοκομείο όπου εργάζεται στο Βουκουρέστι, όποιο μικρό παιδί έχει την ανάγκη του. Και να ήταν μόνο αυτό: όταν ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση, πληρώνει από την τσέπη του για ένα εισιτήριο σε μια πτήση τσάρτερ, η οποία μεταφέρει τον ασθενή σε ένα πολύ πιο κατάλληλα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ιταλίας ή της Γαλλίας, προκειμένου να χειρουργηθεί με επιτυχία.
Τις προάλλες, ο καρδιολόγος στα πλαίσια της προσωπικής του «σταυροφορίας» για τη σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα, έστειλε τον 13χρονο Καταλίν στην Ιταλία για μια δύσκολη επέμβαση. Το αγόρι σώθηκε -«κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί αν παρέμενε να χειρουργηθεί στην Ρουμανία», όπως τονίζει ο επιβλέπων γιατρός του, καθότι πολλοί γιατροί ζήτησαν υπέρογκα «φακελάκια» από τους, φτωχούς, γονείς του Καταλίν.
Οχι πως η εκστρατεία του δρ. Κιρστοβεάνου δεν έχει και τις κακές της στιγμές: μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε αποτύχει να σώσει τη ζωή ενός βρέφους τριών εβδομάδων, με πρόβλημα στους λεμφαδένες. Το νεογέννητο κοριτσάκι πέθανε προτού προλάβει να επέμβει αποτελεσματικά ο ρουμάνος γιατρός.
Η λογική του χρηματισμού και της μοιρολατρίας είναι βαθιά ριζωμένη στο ιατρικό σύστημα της χώρας μας», αλλά πρέπει να φύγει το συντομότερο», τονίζει ο υπουργός Υγείας της χώρας Λαντισλάου Ρίτλι.
Η Ρουμανία διαθέτει ένα σχεδόν ντροπιαστικό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας, με ένα στα 100 μωρά να πεθαίνουν προτού συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους - ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο στις υπόλοιπες χωρες της Ε.Ε.
Το ποσοστό αυτό είναι κατάλοιπο της 24χρονης τυραννικής διακυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου όταν σε ολόκληρη τη χώρα άρχισαν να ξεφυτρώνουν ορφανοτροφεία, εξαιτίας της πληθυσμιακής έκρηξης που προέκυψε από τους νόμους του, που απαγόρευαν την άμβλωση και την αντισύλληψη.
Στο τέλος της δικτατορίας του Τσαουσέσκου, τον Δεκέμβριο του 1989, ζούσαν στα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας περισσότερα από 150.000 παιδιά, από τα οποία χιλιάδες, ηλικίας 2-3 ετών, δεν είχαν μάθει ακόμη να περπατάνε και αρκετά είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS, ως αποτέλεσμα μεταγγίσεων με μολυσμένο αίμα το οποίο το καθεστώς είχε επιβάλει με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι έτσι θα συμπλήρωναν την ελλιπή διατροφή τους...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου