Ακροδεξιό και επικίνδυνο το «ντουέτο» Ρόμνι-Ράιαν στον Λευκό Οίκο

Ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνι (δεξιά) με τον - ακόμη πιο ακροδεξιό... - υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Πολ Ράιαν, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν [REUTERS/Shannon Stapleton]

ΤΟ ΒΗΜΑ - Τhe New York Times

Bill Keller


Ο Πολ Ράιαν, ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μιτ Ρόμνι ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία, αναμένεται να συζητηθεί πολύ. Οι αντιπρόεδροι παίζουν μεγάλο ρόλο, όπως μας θύμισε πρόσφατα η εμφάνιση του αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους του νεώτερου Ντικ Τσένι στη μικρή οθόνη. Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο Πολ Ράιαν, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μιτ Ρόμνι...

Πλέον όμως οι υποψήφιοι δεν εκλέγονται ανά δύο -εκλέγεται ολόκληρο επιτελείο. Οι πρόεδροι περιβάλλονται από ομάδες συμβούλων, δεξαμενές σκέψης, λομπίστες, νομοθέτες και χορηγούς. Από αυτούς, άλλοι καταλαμβάνουν θέσεις - κλειδιά κι άλλοι σχηματίζουν σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα όπως η αναθεώρηση επιλογών και η εφαρμογή του πολιτικού δόγματος.

Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν ξοδέψει δεκαετίες ολόκληρες για τη δημιουργία μίας αυστηρώς συντηρητικής βάσης που κυνηγάει τους ταλαντούχους, ξεδιαλέγει τους αντιφρονούντες και θεσπίζει τους νόμους. Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, που είναι διασκορπισμένοι στην αριστερά και στο κέντρο, μία συντηρητική κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων είναι εφικτή περισσότερο παρά ποτέ.

Ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο Ρόμνι συγκέντρωνε γύρω του ομάδα τεχνοκρατών, κεντρώων Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και Δημοκρατών. «Επιζητούσε τον ανταγωνισμό, την εμπειρία και τη δημιουργικότητα, δίνοντας μικρότερη βαρύτητα στην πολιτική και την ιδεολογία», θυμάται ο Σκοτ Χέλμαν, πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόλουμπ. «Αυτό όμως γινόταν τότε», προσθέτει. Ναι, ήταν ένας άλλος Ρόμνι, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο.

Πιθανόν ο Ρόμνι να προτιμά να επιλέξει τα κυβερνητικά του στελέχη με γνώμονα τη δεινότητα στη σύναψη συμφωνιών και την επίλυση προβλημάτων. Οι έμπιστοι βοηθοί του αναμένεται να τον συνδράμουν στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για τους Τζιμ Τάλεντ, πρώην Γερουσιαστή του Μισούρι, Μάικ Λίβιτ, πρώην κυβερνήτη της Γιούτα, Μπομ Γουάιτ, πρώην συνεργάτη της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Brain Capital και Μπεθ Μάιερς, προσωπάρχη του Ρόμνι στη Μασαχουσέτη.

Το ερώτημα είναι εάν ένας Ρεπουμπλικάνος ηγέτης μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή Ουάσινγκτον χωρίς τον υπερκομματισμό. Σε εθνικό επίπεδο, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι σπανίζουν. Οι πολιτικοί παράγοντες που θα αποτελέσουν την κυβέρνηση Ρόμνι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ασυμβίβαστοι συντηρητικοί.

Ιδού κάποιες προβλέψεις για το τι θα σήμαινε μία ενδεχόμενη εκλογή του «διδύμου» Ρόμνι - Ράιαν:

- Ο Ράιαν θα είναι ένα δυνατό χαρτί της κυβέρνησης Ρόμνι. Εχει εισηγηθεί σχέδιο για δραστικές περικοπές σε επιδόματα και προγράμματα υγείας για ευπαθείς ομάδες, αλλά και μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποδοκίμασε το σχέδιό του χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικό δαρβινισμό».

- Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνι έχει παρεκκλίνει κατά πολύ από τη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημειώνοντας αποφασιστική νεοσυντηρητητική στροφή - δογματική, μονόπλευρη, με στόχο την εξάπλωση της αμερικανικού τύπου δημοκρατίας και μίας ιδιαίτερης συμπάθειας για τους σκληροπυρηνικούς του Ισραήλ, γνωστή και ως «η παράταξη Μπόλτον». Ο Τζον Μπόλτον, «ιέραξ» της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεώτερου είναι τώρα στην ομάδα του Ρόμνι μαζί με τον επίσης ακροδεξιό Νταν Σένορ, ο οποίος καθοδήγησε τον Ρόμνι στα πρώτα βήματά του στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής, με σαφή στάση εναντίον Βρετανών και Παλαιστινίων.

- Ο διορισμός του 85χρονου Ρόμπερτ Μπορκ ως συμπροέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη (JAC) έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αμερικανική δεξιά: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι όλο δικό σας. Ο Μπορκ είναι κατεξοχήν οπαδός του δόγματος που θέλει το Σύνταγμα των ΗΠΑ να μην προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές. Ως υποψήφιος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατακρίθηκε - δικαιολογημένα - ως ακροδεξιός και δεν εξελέγη. Για τους ακραίους συντηρητικούς, είναι μάρτυρας και προφήτης.

- Ο Ρ. Γκλεν Χάμπαρντ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ρόμνι από το 2008, είναι διάσημος οικονομολόγος και κοσμήτορας του Columbia Business School. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων (CEA) της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, το όνομα του Χάμπαρντ έγινε συνώνυμο των τεράστιων περικοπών στη φορολογία και της πολιτικής της απελευθέρωσης. Τώρα επεξεργάζεται το φιλόδοξο σχέδιο του υποψηφίου προέδρου για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

- Κάποιοι στην Ουάσιγκτον λένε ότι το χρήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιρροή. Μπορεί όμως να εξασφαλίσει την πρόσβαση. Έτσι, οι μεγάλοι χορηγοί του Ρόμνι, Σέλντον Άντελσον (καζίνο και Ισραήλ), Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ (πετρέλαιο και φιλελεύθερες πολιτικές) και Μπομπ Πέρι (κατασκευαστής σπιτιών) δε θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Θα κάνουν όμως τα απαραίτητα τηλεφωνήματα στους αρμόδιους υπουργούς.

- Όπως ο Ομπάμα πήρε στην κυβέρνησή του τη Χίλαρι Κλίντον και τον Τζο Μπάιντεν, έτσι κι ο Ρόμνι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του : τη Σάρα Πέιλιν, τον Νιούτ Γκίνγκριτς, τον Ρικ Σαντόρουμ, τον Χέρμαν Κέιν… Φυσικά αστειεύομαι! Ολοι αυτοί θα μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα «παρατρεχάμενων» - παρατηρητών, ώστε... «σε δουλειά να βρίσκονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...