ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Οπου κι αν βρεθώ, φωνάζω πως είμαι Ελληνας...

«Οι ξένοι καλλιτέχνες τρέφουν έναν τεράστιο θαυμασμό για την ιστορία του Ελληνικού Πνεύματος και τα όσα έχει προσφέρει ο λαός μας στον δυτικό πολιτισμό», λέει ο ερμηνευτής, που θα τραγουδήσει για «Ομορφα Πράγματα» στο Ηρώδειο«Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει ξανά τη μεγάλη Ελλάδα», δηλώνει ο Μάριος Φραγκούλης Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μιλούν..
για δυσκολίες και αδιέξοδα, εκείνος επιμένει να βλέπει το ποτήρι... μισογεμάτο και να τραγουδά για «Ομορφα Πράγματα», όπως λέει και ο τίτλος της νέας του δισκογραφικής δουλειάς. Ο Μάριος Φραγκούλης συνεχίζει να ονειρεύεται και να προσφέρει ελπίδα στους συνανθρώπους του μέσα από το τραγούδι. Για «Ομορφα Πράγματα» θα τραγουδήσει και στις 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο για την στήριξη του Συλλόγου «Φλόγα» πλαισιωμένος από μια ομάδα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


Σε λίγες ημέρες θα δώσετε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο. Τι θα παρουσιάσετε;
Θα είναι η πρώτη παρουσίαση του νέου μου άλμπουμ, «Βeautiful Τhings», στην Ελλάδα, αλλά με πολλά χρώματα και μουσικές Ευρωπαίων συνθετών όπως ο Nicola Piovani, ο Jose Maria Cano αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις. Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της παράστασης είναι οι καλεσμένοι μου: η Νεοζηλανδή σοπράνο Hayley Westenra, που πρόσφατα κυκλοφόρησε δισκογραφική δουλειά σε μουσική του Ennio Morricone και ο Γιώργος Περρής όπου παρουσιάζει τραγούδια από την καινούργια γαλλική δισκογραφική του δουλειά «Un souhait». Με τη Hayley θα τραγουδήσουμε τραγούδια των Jose Maria Cano, Steve Wood και David Foster, ενώ με τον Γιώργο τραγουδάμε το κλασικό ντουέτο «Maria» του Francesco Sartori ως ωδή στη Μαρία Κάλλας. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που για άλλη μια φορά συνεργάζομαι με τον Λουκά Καρυτινό που θεωρώ κεφάλαιο για τη χώρα αυτή, ίσως τον σημαντικότερο μαέστρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αφιλοκερδώς θα παίξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Πώς νιώθετε που σε τόσο δύσκολους καιρούς μπορείτε να βοηθάτε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη;
Πιστεύω πως ο καθένας με τον τρόπο του οφείλει να μπορεί να δίνει μιας και πραγματική γενναιοδωρία σημαίνει ότι δίνεις όταν δεν έχεις κάτι παραπάνω να δώσεις. Η αλήθεια είναι πως περάσαμε μια δύσκολη διετία και συνεχίζουμε. Είναι καθήκον μας όμως, εντός και εκτός σκηνής, να δίνουμε το παρών μας, να βοηθάμε τα παιδιά που υποφέρουν και τις οικογένειες των παιδιών. Η «Φλόγα» έχει χιλιάδες μέλη από το 1992 μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα και διατηρείται μόνο από προσωπικές δωρεές και χορηγίες. Ετσι λοιπόν κι εμείς με τον δικό μας τρόπο, με τη φωνή μας και την τέχνη μας, προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στα παιδιά αυτά.
Εχετε ήδη ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας συναυλίες. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
Αυτό που παρατηρώ σε κάθε πόλη που επισκέπτομαι είναι πως ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει ξανά τη μεγάλη Ελλάδα. Θέλει να τραγουδήσει τους σπουδαίους μας ποιητές και στιχουργούς, να νιώσει πως το μεγαλείο της χώρας μας υπάρχει ακόμα. Kαι όντως υπάρχει μέσα στον πολιτισμό μας. Το έχω πει πολλές φορές και το πιστεύω ακράδαντα πως η δύναμή μας είναι ο Πολιτισμός μας. Είναι το στοιχείο αυτού του τόπου που άντεξε μέσα στους αιώνες και μας έδωσε φτερά για να προχωρήσουμε και να υπάρχουμε πάντα ως δυνατός λαός.
Τι σας ζητούν περισσότερο να τραγουδήσετε;
Μου ζητούν πάντα τους «μεγάλους» μας: Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο... αλλά εκεί κάπου στο τέλος πάντα μια φωνή ακούγεται που ζητάει την «Granada» ή το «Mamma» ή το «Vincero, perdero».
Ο κόσμος αντιδρά διαφορετικά το φετινό καλοκαίρι λόγω της πίεσης που έχει δεχτεί από την κρίση;
Βλέπω ένα πιο συνειδητοποιημένο κοινό. Ο κόσμος ξέρει τι έρχεται να ακούσει και από την άλλη έχει ανάγκη να εκφραστεί μέσα από αυτά τα τραγούδια. Στο τέλος κάθε συναυλίας δέχομαι ανθρώπους που μου λένε την προσωπική τους ιστορία, το πόσο ταλαιπωρούνται, αλλά δεν το βάζουν κάτω...
Συνεργάζεστε συχνά με ξένους καλλιτέχνες. Ποια είναι η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα και τους Ελληνες;
Κατ' αρχάς το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν έναν τεράστιο θαυμασμό για την ιστορία του Ελληνικού Πνεύματος και τα όσα έχει προσφέρει ο λαός μας στον δυτικό πολιτισμό. Από την άλλη συχνά ακούμε το πόσο λάθος κάναμε που εμπιστευτήκαμε ορισμένους ανθρώπους που καθόριζαν το μέλλον της χώρας μας. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά αγαπώ αυτή τη χώρα και όπου κι αν βρεθώ πάντα φωνάζω πως είμαι Ελληνας. Κάποιες φορές ίσως να πρέπει να φτάσουμε στο χειρότερο σημείο προκειμένου να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη δική μας δύναμη. Πιστεύω πως με καλή θέληση, πολλή δουλειά, δύναμη και αγάπη ο ένας προς τον άλλο θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε, μην ξεχνάτε πως δεν είμαστε η μοναδική χώρα που περνάει κρίση. Ολος ο κόσμος περνάει κρίση! Νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δούμε πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων του τώρα και να προχωρήσουμε χωρίς φόβο.
Πιστεύετε πως η τέχνη μπορεί να είναι μια διέξοδος από τα προβλήματα;
Πιστεύω πως η τέχνη σίγουρα μπορεί να επηρεάσει γνώμες και να καθορίσει τον τρόπο σκέψης. Ισως να μην μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά γύρω μας. Η μουσική άλλωστε έχει τη μοναδική ικανότητα να αποκαθιστά την αισθητική. Μην ξεχνάτε επίσης πως όλες οι μουσικές έχουν επηρεαστεί από τις καταστάσεις κάθε εποχής. Η δημιουργία βγαίνει από έναν αγώνα, μια σκέψη ή το όραμα ενός ανθρώπου σε μια δεδομένη στιγμή.
«Με ανοιχτά φτερά»
Πώς αποφασίσατε φέτος να ερμηνεύσετε, για πρώτη φορά, έντεχνα τραγούδια σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών;
Πιστεύω πως τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη να ακούσουμε τα τραγούδια αυτών των Ελλήνων ποιητών και συνθετών. Είναι η πρώτη φορά που έκανα ένα ελληνικό πρόγραμμα θέλοντας να δώσω ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο με τραγούδια που έχουν σημαδέψει την ποιότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Το πρόγραμμά μας ονομάζεται «Με ανοιχτά φτερά», γιατί σαν εικόνα, κάθε φορά που λείπω από την Ελλάδα θυμάμαι έναν στίχο του Παρασκευά Καρασούλου... «Πέρασε πάνω απ' τα βουνά, με τα φτερά του τ' ανοιχτά...». Ετσι κι εγώ, σαν ένα πουλί, θέλησα να αγκαλιάσω από ψηλά όλα τα μέρη της Ελλάδας με μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια μας.
  • Ιερός σκοπός
  • Τα έσοδα της συναυλίας του Μάριου Φραγκούλη στις 31 του μήνα στο Ηρώδειο θα διατεθούν για τη στήριξη των παιδιών του Συλλόγου «Φλόγα».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...