Οι πρώην κομάντο κυριαρχούν στην ισραηλινή πολιτική σκηνή Ενα φαινόμενο που συνεχίζεται και στις μέρες μας

Ο σημερινός υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπάρακ (αριστερά, με το πιστόλι στο χέρι) επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από επιχειρηση κατά αεροπειρατών το 1972. Η «αδελφότητα» των πρώην κομάντο τροφοδοτεί συνεχώς με νέα στελέχη την πολιτική ηγεσία της χωρας
Οι αόρατες «περιστρεφόμενες πόρτες» που συνδέουν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και την πολιτικη ηγεσία του τόπου είναι γνωστό φαινόμενο στην ιστορία της χώρας, που βρίθει από στρατιωτικούς που έγιναν πολιτικοί..

Ενα φαινόμενο που συνεχίζεται και στις μέρες μας, όπως φάνηκε όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χρειάστηκε πρόσφατα να καλύψει σημαντική θέση στο υπουργικό συμβούλιο: απευθύνθηκε σε ένα φίλο του από το στρατό, με τον οποίο είχαν υπηρετήσει μαζί σε ομάδα κομάντο, τη θρυλική για τους ισραηλινούς - και αμφιλεγόμενη για όλους τους υπολοιπους «Σαγιερέτ Ματκάλ».

Πράγματι, τη θέση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο Άβι Ντίχτερ, ο οποίος διαδέχθηκε έναν άλλον βετεράνο της ίδιας «μάχιμης» μονάδας των ειδικών δυνάμεων, που μεταφράζεται «Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου». Μαχητές της συγκεκριμένης μονάδας έχουν γίνει πρωθυπουργοί, επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας, αρχηγοί στρατού, στρατηγοί, βουλευτές και εύποροι επιχειρηματίες. Ο Έχουντ Μπάρακ, υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νετανιάχου καθώς και ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Σαούλ Μοφάζ επίσης υπηρέτησαν εκεί.
Η περίφημη επίλεκτη ομάδα, που στήθηκε στα πρότυπα της βρετανικής SAS, είναι γνωστή για την άκρα μυστικότητα που καλύπτει τη δράση της. Ένα από τα πιο γνωστά κατορθώματά της είναι η διάσωση των ομήρων της αεροπειρατείας σε πτήση της Air France στο αεροδρόμιο Εντέμπε της Ουγκάντα το 1976. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αδερφός του Νετανιάχου, ο Γιονατάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη μάχη με τους Παλαιστίνιους αεροπειρατές. Αντιμέτωπος με την απειλή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Νετανιάχου βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε βετεράνους της Σαγιερέτ. "Πρόκειται για μία αδελφότητα, η οποία για πολλά χρόνια κατάφερνε να θέτει το ζήτημα της κρατικής ασφάλειας σε προτεραιότητα», δηλώνει η Γιοαέλ Νταγιάν, πρώην βουλευτής και κόρη του διάσημου ισραηλινού στρατηγού και πολιτικού Μοσέ Νταγιάν. «Χρειάζονται τον πόλεμο για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους», δηλώνει. Σε μία χώρα η οποία αποθεώνει τους ήρωες του πολέμου, ο στρατός υπήρξε ανέκαθεν το εκκολαπτήριο των ισραηλινών ηγετών και από αυτά η μονάδα Σαγιερέτ ξεχωρίζει. «Όταν έχεις αναλάβει τεράστιες ευθύνες σε πολύ νεαρή ηλικία, αργότερα αισθάνεσαι έτοιμος να τις αναλάβεις και σε κρατικό επίπεδο», εξηγεί στο Associated Press ο βουλευτής και βετεράνος της θρυλικής μονάδας - και αναδυόμενος αστέρας στο κόμμα «Καντίμα» - Γιοχανάν Πλέσνερ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ισραηλινή κοινωνία εκτιμά αυτούς που έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για τη χώρα», προσθέτει. Η Σαγιερέτ Ματκάλ αναλαμβάνει κυρίως αποστολές συλλογής πληροφοριών πίσω από τις γραμμές του εχθρού, έτσι οι περισσότερες επιχειρήσεις της είναι μυστικές. Ωστόσο, η μονάδα οργανώνει και επιχειρήσεις αντικατασκοπίας και διάσωσης ομήρων. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε αυστηρή διαδικασία επιλογής, η οποία περιλαμβάνει σκιαγράφηση ψυχολογικού προφίλ και απαιτητικές ασκήσεις. Μόλις μερικές δεκάδες επιλέγονται κάθε χρόνο και η βασική τους εκπαίδευση διαρκεί 20 μήνες. «Βασικό γνώρισμα της μονάδας είναι η μυστικότητα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κάνουν εκεί», δηλώνει ο στρατιωτικός αναλυτής Οφέρ Σελάχ. Τα μέλη αυτού του ευυπόληπτου κλαμπ απολαμβάνουν πολλά προνόμια, καθώς τους «ανοίγονται πόρτες» στην υψηλή κοινωνία, το στρατό, τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική. «Η πολιτική στο Ισραήλ στηρίζεται στην πίστη και την αφοσίωση, στους φίλους που στη συνέχεια προωθούν τους δικούς τους φίλους», προσθέτει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...