Πούτιν: Ένας «σκλάβος» με …τσαρική περιουσία Eίκοσι επαύλεις και τέσσερις θαλαμηγοί μερικά από τα περιουσιακά του στοιχεία

Φήμες για την αμύθητη περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο. Για πρώτη φορά όμως οι αντίπαλοι του τολμούν να γράψουν αναλυτικά γι΄ αυτήν: σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Ρωσίας απολαμβάνει - χωρίς φυσικά να έχει και πραγματικά στην κατοχή του - είκοσι υπερπολυτελείς προεδρικές επαύλεις, τέσσερις θαλαμηγούς, μία φάλαγγα από πολυτελείς Μερσεντές, ένα στόλο από δεκαπέντε ελικόπτερα και τουλάχιστον σαράντα τρία αεροσκάφη - χωρίς να υπολογίζεται η συλλογή ρολογιών πολυτελείας του, αξίας τουλάχιστον 550,000 ευρώ! ..



Επισήμως το ετήσιο εισόδημα του μετά βίας υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, και ο τραπεζικός λογαριασμός του δεν ξεπερνά τα 130.000 ευρώ, ενώ στο όνομα του έχει μόνο δυο διαμερίσματα, - όμως το σύνολο της «προεδρικής» περιουσίας του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ!

Η έρευνα, που δημοσίευσαν από κοινού ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπόρις Νεμτσόφ, και ο Λεονίντ Μαρτινιούκ, στέλεχος της αντιπολίτευσης, φέρει τον ειρωνικό τίτλο «Η ζωή ενός σκλάβου σε γαλέρα», ορμώμενη από τα λόγια του ίδιου του Πούτιν, ο οποίος σε παλαιότερη δήλωση του είχε πει ότι «δουλεύει μέρα νύχτα, σα σκλάβος σε γαλέρα». Συνοδεύεται δε από φωτογραφίες όλων των αποκτημάτων του Πούτιν, περιλαμβανομένων και όλων των πανάκριβων ρολογιών του.

Ανάμεσα στα «παλάτια του Πούτιν» ξεχωρίζουν τα ...θερινά ανάκτορα στη Μαύρη Θάλασσα (η περίφημη έπαυλη του στο Σότσι), όπου περνά τις καλοκαιρινες διακοπές του, και η έπαυλη σε ένα νησάκι της λίμνης Βαλντάι, στη βορειοδυτική Ρωσία, που σύμφωνα με τους συγγραφείς απλώνεται σε έκταση 10.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δυο εστιατόρια, κινηματογράφο και…χίλια άτομα προσωπικό!

Παρομοίως, από το στόλο αεροσκαφών του Πούτιν οι Νεμτσόφ και Μαρτινιούκ ξεχωρίζουν ένα υπερπολυτελές Ιλιούσιν-96, η κυριολεκτικά χρυσοποίκιλτη καμπίνα του οποίου όπως λένε αναδιακοσμήθηκε από διάσημους χρυσοχόους και στοίχισε …14 εκατομμύρια ευρώ! Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο ακόμη και με χρυσή τουαλέτα (!), αξίας άνω των 50.000 ευρώ… Από τα γιοτ, πάλι, ξεχωρίζει το «Ολύμπια» με τα πέντε καταστρώματα, το εσωτερικό του οποίου είναι «ντυμένο» με πανάκριβο μαόνι.

Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει διαβάσει ακόμα την έρευνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν περιέχονται ανακρίβειες σε αυτήν, τονίζοντας ωστόσο ότι «όλα αυτά είναι κρατική περιουσία και ο Πούτιν, ως εκλεγμένος πρόεδρος, τα χρησιμοποιεί σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, πολλά από αυτά αναγκάζεται να τα χρησιμοποιεί». Στο παρελθόν ο Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει «βλακείες» κάποιες αντίστοιχες αποκαλύψεις που περιλαμβάνονταν σε απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που είχαν διαρρεύσει στα πλαίσια του σκανδάλου Wikileaks.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ δεν σχολίασε το γεγονός ότι από τα είκοσι κρατικά μέγαρα, εννέα χτίστηκαν επί των ημερών του Πούτιν, μεταξύ των οποίων και επιβλητικό παλάτι που έχτισε στην αγαπημένη πόλη του «τσάρου», την Αγία Πετρούπολη.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δύο μονάχα επίσημες κατοικίες ενώ ολόκληρη η βρετανική βασιλική οικογένεια μόλις οκτώ, ίσως οι συγγραφείς της προαναφερθείσας έρευνας να έχουν δίκιο να υποστηρίζουν ότι η ζωή του Πούτιν έχει μάλλον περισσότερες ομοιότητες με αυτήν ενός μονάρχη του Περσικού Κόλπου παρά με αυτήν ενός σκλάβου σε γαλέρα.

«Ο Πούτιν κυβερνά την Ρωσία πάνω από 12 χρόνια. Καθώς η δημοτικότητα του υποχωρεί, ο Πούτιν γαντζώνεται με μανία στην εξουσία (…) όχι μόνο λόγω της επιρροής που έχουν πάνω του τα μέλη του στενού του κύκλου, που έχουν πλουτίσει και οι ίδιοι σε αφάνταστο βαθμό, αλλά και διότι ο ίδιος ο Πούτιν έχει συνηθίσει πλέον στην ατμόσφαιρα του πλούτου και της πολυτέλειας που τον περιβάλλει, και δεν θέλει να την εγκαταλείψει.

 Σε μια χωρα όπου πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετά δυσκολίας βγάζουν το μηνα, η γεμάτη χλιδή ζωή του προέδρου είναι μια ωμή και κυνική πρόκληση προς την κοινωνία, από έναν ηγέτη χωρίς ηθικά όρια», γράφουν οι δυο «αντί-Πούτιν» πολιτικοί.

Όπως σχολιάζουν δυτικοί αναλυτές, πάντως, η νέα μελέτη βασίζεται στην ουσία σε ήδη δημοσιευμένες στα ρωσικά ΜΜΕ πληροφορίες και εντάσσεται στην συνεχιζόμενη προσπάθεια της ρωσικής αντιπολίτευσης να από-νομιμοποιήσει τον Πούτιν στα μάτια του «σκληρού πυρήνα» των ψηφοφόρων του - τους απλούς Ρώσους, που θέλουν να τον βλέπουν σαν «έναν από αυτούς» και κάνουν ως τώρα τα στραβά μάτια στον εμφανώς πολυτελή του βίο, τον οποίο διάγει με τα δικά τους χρήματα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...