Ιορδανία: Φίδια, σκορπιοί και αμμοθύελλες απειλούν καταυλισμό σύρων προσφύγων

Σαν να μην έφταναν οι βομβαρδισμοί και τα βλήματα όλμων που σφυροκοπούν τη χώρα τους, χιλιάδες σύροι πρόσφυγες έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν φίδια, σκορπιούς και αμμοθύελλες στον νέο καταυλισμό που τους φιλοξενεί στην πόλη αλ-Ζαάτρι, στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, όπως αποκαλύπτει σε ανταπόκριση του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press..

«Στη Συρία, ο θάνατος είναι άμεσος», εξηγεί ο 30χρονος Αμπού Σάμι, πρώην οδηγός ταξί από τη Ντάραα, πόλη στη νότια Συρία απ' όπου ξεκίνησε 17 μήνες πριν η επανάσταση για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «αλλά εδώ στον καταυλισμό Ζαταάρι ο θάνατος είναι αργός για όλους μας». «Γλιτώσαμε από τους βομβαρδισμούς των σπιτιών μας και τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό το βασανιστήριο», προσθέτει την ώρα που μαζί με συμπατριώτες του πραγματοποιεί διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής στον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό, ο οποίος έχει στηθεί σε πεδιάδα της ερήμου, έχουν να αντιμετωπίσουν την αφόρητη ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας και το τσουχτερό κρύο τη νύχτα ενώ οι αμμοθύελλες είναι συνεχείς και καλύπτουν τα πάντα. Οι περισσότεροι φοβούνται για την υγεία τους καθώς διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν αλλά ούτε και να παραμείνουν καθαροί ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν φτάσει έχοντας ήδη προβλήματα υγείας, όπως άσθμα. Ακόμη, η ανεπαρκής ηλεκτροδότηση και η έλλειψη φωτισμού στον καταυλισμό κάνουν τους κατοίκους να ανησυχούν και για την ασφάλειά τους ακόμα και όταν χρειάζεται να βγουν έξω για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα στη μέση της νύχτας.

Ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης και για τη συμπεριφορά των εργαζομένων στον καταυλισμό, τους οποίους κατηγορούν ότι είναι συχνά προσβλητικοί και απειλητικοί απέναντί τους. «Οι υπεύθυνοι μας είπαν ότι αν δεν επιστρέψουμε στις σκηνές μας και δεν σταματήσουμε τη διαμαρτυρία, θα μας παραδώσουν στις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας», δήλωσε ο 40χρονος Αμπού Αχμέντ, που ήταν υδραυλικός στη χώρα του και τώρα είναι ένας απ' τους πρόσφυγες του καταυλισμού. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Γλιτώσαμε το θάνατο από τις δυνάμεις του Άσαντ, ήρθαμε σ' εσάς να βρούμε καταφύγιο και εσείς μας απειλείτε με αυτόν τον τρόπο;»

Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι ο καταυλισμός στήθηκε βιαστικά περίπου 11 χιλιόμετρα νότια των συριακών συνόρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο σύρων προσφύγων που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ιορδανία και σε γειτονικές περιοχές καθώς οι θέσεις στους οικισμούς που προϋπήρχαν κατά μήκος των συνόρων έχουν ήδη καλυφθεί. Μέχρι πρόσφατα, οι ιορδανικές αρχές έμοιαζαν απρόθυμες για τη δημιουργία του προσφυγικού καταυλισμού προς αποφυγήν της εξαγρίωσης του καθεστώτος Άσαντ αλλά και λόγω του φόβου από την παρουσία υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος στην Ιορδανία που σκοπό έχουν να καταδιώκουν τους αντιφρονούντες και να εκφοβίζουν όσους φρόντισαν να εγκαταλείψουν την μαχόμενη Συρία.

Από τις 29 Ιουλίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του, πάντως, ο καταυλισμός, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της Ιορδανίας, φιλοξενεί ήδη περίπου 3.300 Σύρους σε σκηνές που είναι σχεδιασμένες για οικογένειες των πέντε ατόμων και ανέρχονται συνολικά στις 2000 ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του καταυλισμού σε μια περιοχή περίπου 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 115.000 πρόσφυγες.

Ο Αντριου Χαρπερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία (UNHCR), παραδέχεται ότι οι συνθήκες ζωής στον καταυλισμό δεν είναι ιδανικές αλλά υπόσχεται ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις ενώ κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση. Ο Αλί Μπεμπέ, εκπρόσωπος Τύπου της Αρμοστείας, δήλωσε ότι η Αρμοστεία και η ιορδανική κυβέρνηση έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει 2.500 προκατασκευασμένες κατοικίες που θα διευκολύνουν τη ζωή των προσφύγων.

Όλα αυτά ενώ οι επιθέσεις μαίνονται ακόμη στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, με τεράστιο αριθμό πολιτών να εγκαταλείπουν τη χώρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στην Ιορδανία, υπολογίζεται ότι μόνο το περασμένο Σάββατο εισήλθαν περίπου 4000 Σύροι ενώ από πέρυσι ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150.000.

Επίσημα στοιχεία της UNHCR κάνουν λόγο για 267.000 σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, 70000 στην Τουρκία, 34.000 στον Λίβανο, 11.500 στο Ιράκ και 10.000-25.000 στην Αλγερία από τον Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησε η συριακή επανάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...