Οριστικά εκτός υπηρεσίας η «εκατομμυριούχος» δικαστική υπάλληλος

Οριστικά εκτός υπηρεσίας η «εκατομμυριούχος» δικαστική υπάλληλος

Η δικαστική υπάλληλος εκδιώχθηκε (οριστική παύση) πριν από λίγες ημέρες για τα πειθαρχικά παραπτώματα της «αναξιοπρεπούς και ανάξιας διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας»

από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ εκκρεμεί σε βάρος της και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης...


Η αποκάλυψη του θέματος είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες όταν άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισαν «όργιο» μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν και η εν λόγω δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τα τελευταία 31 χρόνια και η οποία είχε σε 30 τραπεζικούς λογαριασμούς «αδικαιολόγητες» καταθέσεις ύψους 7.965.236,64 ευρώ. Ακόμη, στην κατοχή της ιδίας και του συζύγου της εντοπίστηκε το σύνολο των μετοχών ανώνυμης εταιρείας, ενώ διέθετε και σημαντική ακίνητη περιούσια.

Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωσαν οι αρχές ύστερα από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου αλλά και ενδελεχή έρευνα που διενήργησαν σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστήριξε ενώπιον του αρμοδίου πειθαρχικού οργάνου ότι δεν δήλωνε τα περιουσιακά της στοιχεία γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί καμία μεταβολή σε αυτά… Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο:

«Ο δικαστικός υπάλληλος υποχρεούται να υποβάλει το Μάρτιο κάθε τρίτου έτους δήλωση για τυχόν μεταβολή περιουσιακών στοιχειών του ιδίου, του/της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων τους, ενώ σε περίπτωση μη μεταβολής υποβάλει αρνητική δήλωση».

πηγη 

 

Υπάλληλος στο Πρωτοδικείο, κροίσος στην τράπεζα

Ηταν εκατομμυριούχος, αλλά συνέχιζε να εργάζεται τα τελευταία 31 χρόνια ως απλή υπάλληλος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Εδώ και μία 20ετία είχε, όμως, φροντίσει να αποκρύψει υπέρογκες καταθέσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ και την τεράστια ακίνητη περιουσία που διέθετε, τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πώς αποκτήθηκαν.

Πρόκειται για μία από τις 13 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων- κροίσων, που είχε εντοπίσει προ μηνών το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και εμφάνιζαν καταθέσεις περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ, ενώ δεκάδες εξακολουθούν να είναι τα παραδείγματα επίορκων υπαλλήλων όπως προέκυψε και από την πρόσφατη έκθεση του γενικού επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή.
Στη δικαστική υπάλληλο επιβλήθηκε τελικώς η ποινή της οριστικής παύσης από την υπηρεσία της, μετά τη σχετική απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο της καταλόγισε τα πειθαρχικά παραπτώματα της «αναξιοπρεπούς και ανάξιας διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας» κι ενώ εκκρεμεί ακόμη εις βάρος της και ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, η υπάλληλος βρέθηκε να έχει 30 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις ύψους 7.965.236,64 ευρώ, εκτός από τα ποσά που αφορούσαν τη μισθοδοσία της και τους αντίστοιχους τόκους. Παράλληλα, εμφανιζόταν κάτοχος μετοχών ανώνυμης εταιρείας στην οποία συμμετείχε και στη διοίκησή της, ενώ διέθετε και σειρά ακινήτων. Ο εντοπισμός των αδικαιολόγητων περιουσιακών στοιχείων έγινε έπειτα από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και έρευνα στα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Βάσει των ευρημάτων, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε παραγγείλει από τον περασμένο Δεκέμβριο την πειθαρχική δίωξη της υπαλλήλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η δικαστική υπάλληλος ανέφερε πως δεν είχε καταθέσει δηλώσεις πόθεν έσχες τις δύο τελευταίες δεκαετίες καθώς δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή στα περιουσιακά της στοιχεία.
Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει και σε αυτή την περίπτωση υποβολή δήλωσης.
«Ο δικαστικός υπάλληλος υποχρεούται να υποβάλει τον Μάρτιο κάθε τρίτου έτους δήλωση για τυχόν μεταβολή περιουσιακών στοιχείων του ιδίου, του/της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων τους, ενώ σε περίπτωση μη μεταβολής υποβάλλει αρνητική δήλωση» ορίζεται χαρακτηριστικά στη νομοθετική διάταξη.
Στο πλαίσιο της έρευνας του ΣΕΕΔΔ είχε επίσης βρεθεί άλλος υπάλληλος υπουργείου με αδικαιολόγητες τραπεζικές καταθέσεις ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Ο υπάλληλος αυτός είχε συνταξιοδοτηθεί και τα χρήματα φέρεται να προήλθαν από επιχορηγήσεις για συνδικαλιστικά σωματεία, μέρος των οποίων εισέπραξε ως εκπρόσωπός τους για λογαριασμό του.




Απάλλαξαν δασάρχη με 1 εκατ. ευρώ
Μαύρο χρήμα εντοπίστηκε και σε υπαλλήλους πολεοδομιών και τελωνειακούς, ενώ για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, ότι οι επίορκοι υπάλληλοι πέφτουν στα μαλακά κατά την εξέταση των υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δασάρχη ο οποίος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη αλλά το Πειθαρχικό Συμβούλιο τον απάλλαξε

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...