Αύξηση των ρώσων τουριστών 30% το 2012 στην Ελλάδα

Αύξηση πάνω από 30% αναμένεται να καταγράψουν οι Ρώσοι τουρίστες στη χώρα τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2011, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, μιλώντας στο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ «Χαρτογραφώντας το μέλλον».

Οι Ρώσοι επισκέπτες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το ένα εκατ. το 2012, καθώς πέρυσι ανήλθαν στις 740.000 ενισχυμένοι κατά 64% σε σχέση με το 2010. Την ίδια ώρα η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών στη χώρα, ξεπερνά τα 1.005 ευρώ, που φέρνει τους Ρώσους τουρίστες ανάμεσα στους επισκέπτες με την υψηλότερη δαπάνη στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην κάμψη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακές αγορές που παλαιότερα κάλυπταν το 40% των επισκεπτών στη χώρα, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι «σήμερα, τα ποσοστά της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πέσει κάτω από το 30%», ενώ χώρες όπως Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Τσεχία, Ουκρανία και κυρίως η Ρωσία, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και συνεισφέρουν περισσότερο από 17% του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.
«Το άνοιγμα και η διείσδυση της ρώσικης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς, δεν βασίστηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ, αλλά βασίστηκε κυρίως στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.
Στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας βρέθηκαν επιχειρήσεις όπως η Aldemar, η Grecotel, ο Ομιλος Μήτση και άλλες, που φοβάμαι ότι δεν μπορώ να τις παραθέσω όλες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόσθεσε ότι «έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να θέσουμε σε στέρεες βάσεις τη μελλοντική μας συνεργασία προς όφελος και των δυο χωρών».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα δυο μεγαλύτερα εμπόδια» για την αύξηση της τουριστικής ροής μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, είναι το θέμα της βίζας και οι αεροπορικές συνδέσεις. Σε ό,τι αφορά τη βίζα, τα τελευταία χρόνια αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ τόνισε την ανάγκη για πολλαπλή βίζα και για ηλεκτρονική βίζα, καθώς εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι «η σημερινή διαδικασία χορήγησης αποστερεί την Ελλάδα τουλάχιστον από 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα έσοδα και 80.000 έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε τη βοήθεια της Επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη και ανακοίνωσε ότι η ίδια και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι οι επίσημοι ομιλητές στο 11ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» που θα γίνει στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...