12 δισ. ευρώ οι απώλειες των Ταμείων από το PSI

Ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων -με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να κατέχουν- από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI). Αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλο, όπου αποτυπώνεται η ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ομολόγων. .

Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν στην ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI (11.4.2012), η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Έτσι, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η ΤτΕ «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...