Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν τις επόμενες εκλογές. Ο Ρόμνεϊ δεν αρέσει, ελάχιστοι Αμερικανοί λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θα ήθελαν «να πιουν μια μπίρα μαζί του».

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν τις επόμενες εκλογές. Ο Ρόμνεϊ δεν αρέσει, ελάχιστοι Αμερικανοί λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θα ήθελαν «να πιουν μια μπίρα μαζί του». Οι ιδέες της σκληρής πτέρυγας του κόμματος όμως, που ουσιαστικά ταυτίζεται με το Tea Party, κερδίζουν έδαφος: δραστική μείωση του κοινωνικού κράτους, μείωση της φορολογίας των πλουσίων, απελευθέρωση της εργατικής νομοθεσίας. Και το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες.. Πολιτείες. Η ιδέα ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμού, μιας «μάξι λιτότητας», έρχεται και στην Ευρώπη. Και θα βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα αν ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Η «Γκάρντιαν» έγραφε τις προάλλες ότι μια ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος προωθεί τον τελευταίο καιρό μερικές από τις πιο δεξιές ιδέες που έχουν ακουστεί ποτέ στη Βρετανία. Πρόκειται για τη Free Enterprise Group (Ομάδα για τις Ελεύθερες Επιχειρήσεις) που ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είναι πιο νεανική, πιο γυναικεία και λιγότερο λευκή από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις. Ενα από τα αστέρια της είναι ο 38χρονος Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δηλώνει φανατικός θαυμαστής της Θάτσερ και πιστεύει ότι οι σημερινοί εργατικοί νόμοι προστατεύουν υπερβολικά τους εργαζομένους. Ο ορισμός της δίκαιης απόλυσης πρέπει να διευρυνθεί και να περιλάβει την ανεπαρκή απόδοση, έγραφε πέρυσι σε ένα κείμενό του για το Centre for Policy Studies το πιο δεξιό thinktank που διαθέτει σήμερα η Βρετανία. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να πληρώνουν τον ελάχιστο μισθό στους κάτω των 21 ετών.
Ο ελάχιστος μισθός, που κυμαίνεται στη Βρετανία από 4,64 μέχρι 6,28 ευρώ την ώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών εξτρεμιστών της Δεξιάς. «Πρόκειται για έναν μηχανισμό καταστροφής των θέσεων εργασίας», είπε τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός ο Τίντζεϊν Τίαμ, πρόεδρος της Prudential, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Βρετανίας. Ενας από τους σημαντικότερους χρηματοδόττες των Συντηρητικών, ο Εϊντριαν Μπίκροφτ, θέλει να χαλαρώσουν ακόμη και οι διατάξεις που αφορούν την απασχόληση των παιδιών! Σχετική μελέτη του, που παραγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κρίθηκε τόσο ακραία, ώστε εγκαταλείφθηκε προς το παρόν από τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.
Το πρότυπο όλων αυτών των τύπων είναι η Ασία. Οπως οι σκληροί της Γερμανίας απαιτούν οι μισθοί στη Νότια Ευρώπη να φτάσουν τα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, έτσι και οι νεοφιλελεύθεροι της Βρετανίας θέλουν οι όροι που διέπουν την εργασία στη Γηραιά Ηπειρο να είναι ανάλογοι μ' εκείνους που ισχύουν στην Κίνα. Οι ιδέες τους δεν θα επικρατήσουν στο προσεχές μέλλον. Μια απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις μάλλον πρέπει να αποκλείεται για το 2015. Ομως η μάχη για το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης δίνεται τώρα, αυτές τις εβδομάδες, αυτούς τους μήνες. Η βαρβαρότητα δείχνει ήδη το αποκρουστικό πρόσωπό της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...