Στο φως η αθέατη πλευρά του Ομπάμα

Η αγάπη του Μπαράκ Ομπάμα για το μπάσκετ είναι γνωστή, αφού δοκιμάζει συχνά το χέρι του. Αλλες φορές πάλι επιλέγει ένα ματς με τους στενούς συνεργάτες του για να χαλαρώσει από τη χαοτική δουλειά στον Φωτογραφίες από την καθημερινότητα του Αμερικανού προέδρου, έτσι όπως την έχει αποτυπώσει με τον φακό του ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, παρουσιάζονται στη Νέα Υόρκη..

Η αγάπη του Μπαράκ Ομπάμα για το μπάσκετ είναι γνωστή, αφού δοκιμάζει συχνά το χέρι του. Αλλες φορές πάλι επιλέγει ένα ματς με τους στενούς συνεργάτες του για να χαλαρώσει από τη χαοτική δουλειά στον Λευκό Οίκο, μόνο που δεν του αρέσει να χάνει, όπως επιβεβαιώνουν οι συμπαίκτες του.
Ενώ οι δύο υποψήφιοι των αμερικανικών εκλογών έχουν μπει στην τελική ευθεία στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο και η μάχη δίνεται σώμα με σώμα, οι ψηφοφόροι έχουν την ευκαιρία να δουν την καθημερινότητα του Ομπάμα έτσι όπως την έχει αποτυπώσει στον φωτογραφικό του φακό ο Πιτ Σούζα, ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου.
Με την ομάδα του ακολουθεί κατά πόδας τον πρόεδρο, την πρώτη κυρία και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν από τις αρχές του 2009 και οι φωτογραφίες του θα εκτίθενται σε γκαλερί της Νέας Υόρκης ως και τις 10 Νοεμβρίου.
Στιγμές θριάμβου, στιγμές ήττας ή εκνευρισμού, χαλαρές στιγμές με τις κόρες του και τη γυναίκα του ή ακόμα και πλάκες μεταξύ των συνεργατών του συνθέτουν μέσα από 115 φωτογραφίες το ψηφιδωτό ενός προέδρου, ενός πατέρα κι ενός συζύγου.
O άνθρωπος
Ο φακός του Σούζα έχει «συλλάβει» το προεδρικό ζεύγος πολλές φορές σε τρυφερές στιγμές.
Ο φακός του Σούζα έχει «συλλάβει» το προεδρικό ζεύγος πολλές φορές σε τρυφερές στιγμές.
«Προσπάθησα», εξηγεί στο περιοδικό «Time» ο Σούζα, «επιλέγοντας τις φωτογραφίες για την έκθεση, να δείξω όχι μόνο τις καλές και κακές στιγμές της προεδρίας του Ομπάμα, αλλά και να βοηθήσω τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς είναι, όχι μόνο ως πρόεδρος αλλά και ως άνθρωπος». Και «πώς», συνεχίζει, «επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και με την οικογένειά του». Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία αυτή η χρονική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, καθώς ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν τις εκλογές. Τη χαρακτήρισαν «φτηνό κόλπο δημοσίων σχέσεων», αν και οι άνθρωποι της εκστρατείας επανεκλογής του Ομπάμα αρνήθηκαν κάθε?δόλο.
Ας βάλουμε ένα χεράκι να πάμε τον καναπέ λίγο πιο κει. Ο Ομπάμα σε ρόλο... διακοσμητή.
Ας βάλουμε ένα χεράκι να πάμε τον καναπέ λίγο πιο κει. Ο Ομπάμα σε ρόλο... διακοσμητή.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η έκθεση, ακόμα κι αν δεν την οργάνωσαν για αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή οι ίδιοι, είναι ένα δώρο για αυτούς, επειδή ο πρόεδρος απέδειξε ότι διαθέτει μια αξιοζήλευτη φυσικότητα στον φακό και ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ρόλο, είτε είναι αυτός του πλανητάρχη, είτε του... αθλητή και του φιλόζωου.
Επιπλέον, τους βοήθησε να «εικονογραφήσουν» με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορά στην προσωπικότητα των δύο ανδρών: ο ανθρώπινος, σχεδόν γλυκός Μπαράκ και ο ξύλινος, σχεδόν ρομποτικός, Μιτ.
Παιχνίδι με τον Μπο, τον μαύρο συμπαθέστατο σκύλο της οικογένειας, ο οποίος πρωταγωνίστησε και σε διαφημιστικό σποτάκι που γύρισαν οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου για την πασχαλινή λοταρία.
Παιχνίδι με τον Μπο, τον μαύρο συμπαθέστατο σκύλο της οικογένειας, ο οποίος πρωταγωνίστησε και σε διαφημιστικό σποτάκι που γύρισαν οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου για την πασχαλινή λοταρία.

Γύρω απ' αυτή τη διαφορά, άλλωστε, έχτισαν τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που οι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνθηκαν την?υποχρέωση να βάλουν στο συνέδριο του κόμματος τη σύζυγο του Μιτ Ρόμνεϊ, Αν, να συστήσει τον «άνθρωπο» Μιτ στους Αμερικάνους. Κι όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι των Αμερικανών, οι Κινέζοι, μία φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Ανετος και αυθεντικός
Η επικοινωνία είναι στο αίμα του
Εκτός από τη φυσικότητα στον φακό, ο Ομπάμα είναι ένας από τους πιο επικοινωνιακούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών με έμφυτο χιούμορ, το οποίο συχνά επιδεικνύει ακόμα και κατά τη διάρκεια του δύσκολου προεκλογικού αγώνα, προφανώς και ως προσπάθεια αποσυμπίεσης.
Στιγμές χαλάρωσης μια ηλιόλουστη ημέρα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Στιγμές χαλάρωσης μια ηλιόλουστη ημέρα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Τελευταίο δείγμα του... κωμικού του ταλέντου έδειξε κατά τη διάρκεια του ετήσιου φιλανθρωπικού δείπνου του Ιδρύματος Αλφρεντ Σμιθ στο οποίο παρευρέθη και ο Μιτ Ρόμνεϊ, με τον οποίο αντάλλαξε πειράγματα: «κάποια στιγμή αποφάσισα να πάω στα καταστήματα για ψώνια», είπε στους παρευρισκομένους ο πρόεδρος. «Το ίδιο έκανε και ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ, μόνο που εκείνος αγόρασε το κατάστημα» - μπηχτή στην περιουσία του.
Ο Ομπάμα μάλιστα δεν δίστασε να αυτοσαρκαστεί κι αναφερόμενος στις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, είπε ότι η καλή του επίδοση στο δεύτερο ντιμπέιτ οφείλεται στο ότι ήταν ξεκούραστος, αφού «πήρε έναν καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας».
Υπάλληλος του Λευκού Οίκου έφερε την οικογένειά της για μια αναμνηστική φωτογραφία. Ο μικρός της γιος, Τζέικομπ, είπε στον πρόεδρο ότι μόλις είχε κουρευτεί όπως κι αυτός και τον ρώτησε αν μπορούσε να
Υπάλληλος του Λευκού Οίκου έφερε την οικογένειά της για μια αναμνηστική φωτογραφία. Ο μικρός της γιος, Τζέικομπ, είπε στον πρόεδρο ότι μόλις είχε κουρευτεί όπως κι αυτός και τον ρώτησε αν μπορούσε να πιάσει το κεφάλι του για να δει αν η αίσθηση ήταν η ίδια. Ο Ομπάμα φυσικά ανταποκρίθηκε.
Εμφανίστηκε επίσης και στην κωμική εκπομπή «Daily Show» του Τζον Στιούαρτ για έκτη φορά στα τέσσερα χρόνια που είναι πρόεδρος. Εκτός όμως από αστεία, είπε και σοβαρά πράγματα, όπως ότι εξακολουθεί να επιθυμεί το κλείσιμο του Γκουαντάναμο - μία από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις το 2008 που ακόμα δεν έχει υλοποιήσει, καθώς οι προσπάθειές του σκόνταψαν σε νομικά προβλήματα και στις έντονες αντιδράσεις από το Κογκρέσο.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...