Αμερικανικές εκλογές: Η εξωτερική πολιτική θέμα της τρίτης τηλεμαχίας

Στην τελική ευθεία δύο εβδομάδες πριν από τις βαρυσήμαντες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ θα βρεθούν αντιμέτωποι για τρίτη φορά,σήμερα Δευτέρα, σε τηλεμαχία με θέμα τώρα την εξωτερική πολιτική..

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται του αντιπάλου του στην προτίμηση των ψηφοφόρων ως προς το ποιος υποψήφιος θα τα πάει καλύτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναμένεται ο Ρόμνεϊ να χρησιμοποιήσει την τετ α τετ συνάντηση στην Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, με στόχο να υπονομεύσει τη δύναμη του προέδρου Ομπάμα.Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ζητάει εξηγήσεις από τον πρόεδρο για την επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγκάζη της Λιβύης όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός πρέσβης Κρις Στίβενς.
Μέχρι στιγμής 41 από τις 50 πολιτείες φαίνεται να έχουν ήδη αποφασίσει , ενώ οι υποψήφιοι ουσιαστικά μάχονται για να νικήσουν τις εναπομείνασες εννέα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου των σημαντικών Οχάιο και Φλόριντα.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφωθεί από πολιτεία σε πολιτεία και όχι σύμφωνα με την εθνική λαϊκή ψήφο. Με βάση αυτό το σύστημα, οπως συνέβη και με την ήτταν του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ το 2000, μπορεί ένας υποψήφιος να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο αλλά να χάσει την προεδρεία.
Όπως δείχνει δημοσκόπηση του περιοδικού Wall Street Journal, οι δύο υποψήφιοι φαίνονται να έχουν διαφορά στήθους συγκεντρώνοντας και οι δύο περίπου 47% της αμερικανικής ψήφου. Η δημοσκόπηση διαμορφώθηκε από τον απόηχο του δεύτερου debate, την προηγούμενη Τρίτη, όπου νικητής κρίθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Κοιτώντας την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων υπό το πρίσμα δημογραφικών ομάδων, ο ρεπουμπλικανός Ρόμνεϊ φαίνεται να προηγείται στην αντρική ψήφο κατά 10% (53% έναντι 43%), ενώ τις γυναίκες προσελκύει ο Ομπάμα (51% έναντι 43% του ΡόμνεΪ).
Ο Ομπάμα πέρασε το σαββατοκύριακος με προπαρασκευαστική συνοδεία με στόχο την προετοιμασία του για την τηλεμαχία, ενώ ο Ρόμνεϊ φαίνεται να προετοιμάζεται στην Φλόριντα.
Σε συνδυασμό με την πολιτική ανησυχία γύρω από το θέμα της επίθεσης στη Λιβύη, πληροφορίες θέλουν τη Ουάσιγκτον να επικεντρώνεται σε εξελίξεις που αφορούν την προσπάθεια να βάλουν τέλος στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
Ο Ρόμνεϊ απο την άλλη αρνήθηκε την Κυριακή να απαντήσει στο αν θα ξεκινήσει τετ α τετ συζητήσεις με το Ιράν σε περίπτωση που εκλεγεί.
Η Ιρανική οικονομία φαίνεται να υποφέρει καθώς υπάρχουν στο τραπέζι διεθνείς κυρώσεις στην προσπάθεια να πειστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, με στόχο την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Ο Ομπάμα δήλωσε πως σε περίπτωση που οι διπλωματικές κυρώσεις αποτύχουν θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση.
Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Ομπάμα για αποκάλυψη διπλωματικών σχεδίων με στόχο το πολιτικό κέρδος. Οι Δημοκρατικοί δεν άργησαν να απαντήσουν, λέγοντας πως ο Ρόμνεϊ και το κόμμα του είναι εκείνοι που κάνουν πολιτικό παιχνίδι με την εθνική ασφάλεια. Ο Ομπάμα φαίνεται να χαίρει θετικής αντιμετώπισης από τον αμερικανικό λαό όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική , ιδιαίτερως ύστερα από την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Μοναδική «τρύπα» στην εξωτερική πολιτική η πολυσυζητημένη επίθεση της Βεγκάζης.
Διανύοντας τις τελευταίες δύο ενδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, η οικονομία και τα άλλα εσωτερικά ζητήματα είναι το κύριο μέλημα και για τους δύο υποψηφίους. Ο Ρόμνεϊ καταδικάζει τον Ομπάμα, λέγοντας πως δεν κατάφερε να πει στον αμερικανικό λαό τι θα κάνει σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Ο Ομπάμα απαντά επιθετικά επιμένοντας πως ο Ρόμνεϊ κρύβει λεπτομέρειες για το σχέδιό του να μειώσει τα ποσοστά των φόρων.  Ο Ομπάμα θεωρεί πως ο Ρόμνεϊ δε θα είναι σε θέση να κόψει όλους τους φόρους όπως υπόσχεται χωρίς να επιβαρύνει το έλλειμμα ή να μετακινήσει το φορολογικό βάρος από την εύπορη τάξη στη μεσσαία.
Αγκάθι στην προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων και το σύστημα της Υγείας και των ασφαλίσεων. Ο Ρόμνεϊ προτίθεται να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, ενώ ο Ομπάμα απατώντας λέει πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δε λέει με τι θα αντικαταστήσει τους νόμους που παρέχουν ασφάλεια υγείας σε 30 εκατομμύρια αμερικανούς που τώρα δεν καλύπτονται από πουθενά.
Στην επίθεση Ομπάμα κατά Ρόμνεϊ προστίθεται η αβεβαιότητα του τι θα κάνει ο Ρόμνεϊ σε περίπτωση εκλογής του, καθώς όπως αναφέρεται έχει αλλάξει τη θέση του σε πολλά ζητήματα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...