Σφοδρά πυρά στην Βηρυτό- Χιλιάδες στην κηδεία του αξιωματούχου

Σφοδρά πυρά στην Βηρυτό- Χιλιάδες στην κηδεία του αξιωματούχου Σε ογκώδη πολιτική διαμαρτυρία εξελήχθη η σημερινή κηδεία του αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών του Λιβάνου Ουίσαμ αλ Χασαν, που σκοτώθηκε στην βομβιστική επίθεση της Παρασκευής..
Μετά την κηδεία οργισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία το πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ζητώντας την παραίτησή του. Ακούστηκαν σφοδρά πυρά στο κέντρο της Βηρυτού

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι έκανε έκκληση στους οπαδούς του να αποχωρήσουν, λίγη ώρα αφού οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του πρωθυπουργού.

«Θέλουμε ειρήνη, η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, αλλά επιθυμούμε να συμβεί με ειρηνικό τρόπο. Ζητώ από όλους όσοι είναι στους δρόμους να αποχωρήσουν», δήλωσε ο Χαρίρι στους οπαδούς του μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Future Television.

Εξάλλου και ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ αλ Σινιόρα, που ανήκει στο κόμμα του Χαρίρι, επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής στην έδρα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη».
Μέσα σε κλίμα έντασης η κηδεία
Σφοδρά πυρά στην Βηρυτό- Χιλιάδες στην κηδεία του αξιωματούχου
Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν «Μικάτι φύγε», αλλά και συνθήματα κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία την Παρασκευή του αλ Χάσαν. Κρατώντας σημαίες του Λιβάνου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, χριστιανοί και δρούζοι, κατά την διάρκεια της κηδείας φώναζαν: «Θέλουμε να παραιτηθεί η συριακή κυβέρνηση».
«Θα εκδικηθούμε τον θάνατό σου Ουίσαμ αλ Χάσαν», έγραφε ένα πανό.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονταν στο κέντρο της Βηρυτού θύμιζαν τη διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Μαρτύρων πριν επτά χρόνια στη διάρκεια της κηδείας του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, που σκοτώθηκε από έκρηξη τον Φεβρουάριο του 2005.
Σήμερα οι διαδηλωτές φορώντας μαύρα ρούχα κρατούσαν πορτρέτα τόσο του αλ Χάσαν, όσο και του Χαρίρι.
Μετά τη δολοφονία του Χαρίρι, η Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο, τερματίζοντας έτσι 30 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.
Ο Χασαν που ήταν 47 ετών και επικεφαλής του τομέα πληροφοριών της εσωτερικής ασφάλειας, θάφτηκε δίπλα στον πατέρα του Σάαντ Χαρίρι, τον πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2005 μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Βηρυτό.
Ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών είχε ηγηθεί έρευνας που ενέπλεκε την Συρία στην βομβιστική επίθεση του 2005.
Χθες, ημέρα πένθους για τον Λίβανο, η χώρα συγκλονίστηκε από μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες διαδηλωτές έστησαν μπλόκα σε δρόμους, έκαψαν λάστιχα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά διαδηλωτών που είχαν μπλοκάρει δρόμο στην κοιλάδα Μπεκάα.
Στην βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στην Βηρυτό, σκοτώθηκαν εκτός από τον Αλ Χασαν και άλλοι δυο άνθρωποι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για συνολικά 8 νεκρούς.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...