Νέα συριακή επίθεση στην τουρκική επικράτεια

Αγκυρα, Τουρκία 
Μεθοριακή περιοχή της Τουρκίας έπληξε βλήμα πυροβολικού από το συριακό έδαφος για δεύτερη φορά το τελευταίο 48ωρο. Η οβίδα έπληξε το χωριό Γιαγλιάνταγι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν υπάρχουν τραυματίες. Σε αντίποινα προχώρησε η Αγκυρα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια. .

«Μοιραίο λάθος να δοκιμάστε την ισχύ μας» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το καθεστώς του Μπασάρ αλ- Ασαντ ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε απέχουμε πολύ».

Ενισχυμένος από το ψήφισμα καταδίκης της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας και έχοντας εξασφαλισμένη την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο Ερντογάν διεμήνυσε στη Δαμασκό ότι «το τουρκικό έθνος έφθασε εδώ που είναι έχοντας περάσει από διηπειρωτικούς πολέμους».

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήλθαν κατόπιν του ψηφίσματος καταδίκη της Συρίας για το επεισόδιο με την οβίδα που σκότωσε πέντε ανθρώπους στην τουρκική επαρχιακή πόλη Ακτσάκαλε την Τετάρτη. Η απάντηση της Τουρκίας υπήρξε άμεση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και την Πέμπτη, το τουρκικό πυροβολικό έβαλε σε στόχους εντός Συρίας.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου καταδίκης της Συρίας κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απαιτώντας λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι η συμφωνία ήταν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - συγκεκριμένα αφαιρέθηκε αναφορά που χαρακτήριζε το περιστατικό «απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», και στην οποία ήταν αντίθετη η Μόσχα..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...