ΗΠΑ: Μετρούν τις πληγές τους, μετά το πέρασμα της Σάντι


Εικόνα από ταινία καταστροφής θυμίζει η ερημωμένη και βυθισμένη στο σκοτάδι Νέα Υόρκη από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσείς, οι ζημιές ανέρχονται στα 50 δισ. δολάρια.


Σε 15 Πολιτείεςσχεδόν 5,5  εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 72 άνθρωποι στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους τρία παιδιά- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, όπως μεταδίδει σήμερα το Reuters.

Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ο κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θα περάσουν αρκετές ήμερες έως ότου γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις.

Την ίδια ώρα εκκενώθηκε το νοσοκομείο Bellevue Hospital Center στη Νέα Υόρκη, το οποίο λειτουργούσε με γεννήτριες μετά την «επιδρομή» του τυφώνα Σάντι στην πόλη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Σχεδόν 500 ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ανατολικό ποταμό στο Μανχάταν, ενώ το Bellvue έχει ένα από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Νέα Υόρκη.




Νοσοκομεία της περιοχής, όπως τα Mount Sinai Hospital και το St. Luke’s Roosevelt Hospital Center, συμφώνησαν να δεχθούν μερικούς από τους ασθενείς του Bellevue.

Τα λεωφορεία άρχισαν από το πρωί της Τετάρτης να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης αλλά το μετρό παραμένει εκτός λειτουργίας. Μετά από τις πλημμύρες στις αποβάθρες, όπου τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας τα νερά έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών, ίσως χρειαστεί τρεις ή τέσσερις ημέρες για να ξανανοίξει.

Το μετρό μεταφέρει καθημερινά κατά μέσο όρο 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, και το χάος είναι «εξασφαλισμένο» για τους Νεοϋορκέζους, από τη στιγμή που είναι εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, πρώτη φορά τα τελευταία 39 χρόνια η αποκριάτικη παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ακυρώθηκε.

Με βάση τις προβλέψεις του αμερικανικού ΝΗC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας κινήθηκε προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα). Eπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα κινήθηκε βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης και αναμένεται να περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...