Από το νομοσχέδιο απαλείφθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν στη φορολόγηση του εφάπαξ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Έτσι διατηρείται η φοροαπαλλαγή για το εφάπαξ ,ενώ για τις αποζημιώσεις παραμένει το αφορολόγητο των 60.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται από 20% σε 25% ο φορολογικός συντελεστής για το ποσό της αποζημίωσης από 100.001 ? 150.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο που παραδόθηκε στα κόμματα προβλέπει την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα παιδιά, με την οποία αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Όπως υποστηρίζουν στελέχη των δυο κομμάτων η κατάργηση των αφορολόγητων για τα παιδιά (2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο) έχει ως αποτέλεσμα ένας άγαμος φορολογούμενος να έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση με τον φορολογούμενο ο οποίος έχει ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά. Το μέτρο θα φέρει έξτρα φόρους έως και 200 ευρώ τον χρόνο για κάθε φορολογούμενο με 1 παιδί, έως 400 ευρώ τον χρόνο για κάθε φορολογούμενο με 2 παιδιά, έως 700 ευρώ τον χρόνο για κάθε τρίτεκνο και έως 1.240 ευρώ τον χρόνο για κάθε πολύτεκνο με 4 παιδιά. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε να μελετήσει τις προτάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. που μετέχουν στη διακομματική επιτροπή για τις αλλαγές στο φορολογικό, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν να χρηματοδοτήσουν την κάλυψη πρόσθετης έκπτωσης φόρου για όσους έχουν παιδιά.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί προβλέπει:
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές: 21% από το πρώτο ευρώ έως 25.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει το 45%. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Από το νέο σύστημα φορολόγησης θα ευνοηθούν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψει φορολογικό όφελος έως 400 ευρώ. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ τον χρόνο.
Φοροαπαλλαγές: Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος. Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
Αποδείξεις: Απαλείφθηκαν πλήρως οι διατάξεις για το μέτρο των αποδείξεων. Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του μέχρι τις 42.000 ευρώ δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του. Δηλαδή για ποσό εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να μαζευτούν δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν πλέον το ποσό των 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπολειπόταν του απαιτούμενου ποσού, επί της διαφοράς θα επιβαλλόταν φόρος 21%. Στο κείμενο του νομοσχεδίου που απεστάλη στα κόμματα δεν αναγράφονται οι παραπάνω ρυθμίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το θέμα των αποδείξεων, με σκοπό να επαναφέρουν το μέτρο με τη μορφή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Το νέο σύστημα φέρνει έξτρα φόρους από 260 ευρώ έως και 2.780 ευρώ για τους επιτηδευματίες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν φοροελαφρύνσεις.
Επιχειρήσεις. Αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Το μέτρο κρίνεται από ορισμένα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αντιαναπτυξιακό, καθώς μειώνει την επιβάρυνση στα κέρδη που προορίζονται όχι για επενδύσεις, αλλά καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων.
Ενοίκια: Τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές:
- 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ.
- 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 3,8% έως 500%, εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Αντίθετα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια άνω των 75.000 ευρώ.
Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια μειώνονται μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Τα τεκμήρια για τα ΙΧ μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά καθώς θα κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%.
Αμετάβλητα παραμένουν τα υπόλοιπα τεκμήρια δηλαδή για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, τα αεροσκάφη.
Επίσης η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης διατηρείται στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για το έγγαμο.
Αγρότες: Επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 13% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτούν από το 2014 και μετά, ως επιτηδευματίες, βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, δηλαδή δεν θα δικαιούνται κανενός αφορολογήτου ορίου.
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ
Φορολογικό συντελεστή για τα ακίνητα που να μην υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μη βεβαιώνεται φόρος που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ, προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε γενική συνέλευση που έγινε στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, σημείωσε επίσης ότι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι όπως φαίνεται όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και γενικότερα απρόσοδη περιουσία η οποία συχνά μπορεί να είναι δεσμευμένη από το κράτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα καλούνται να πληρώσουν ετησίως βαρύτατους φόρους για περιουσία που δεν τους αποδίδει απολύτως τίποτε. Σημείωσε τέλος ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που φαίνεται ότι σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση.
Στο ίδιο συνέδριο, ο Παντελής Οικονόμου, τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας κεφαλαίου και την επιβολή ενός και μόνο τέλους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γιατροί - νοσήλια
Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος.
Εξτρα φόροι
Το νέο σύστημα φέρνει έξτρα φόρους από 260 ευρώ έως και 2.780 ευρώ για τους επιτηδευματίες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν φοροελαφρύνσεις.
Τεκμήρια
Αμετάβλητα παραμένουν τα υπόλοιπα τεκμήρια δηλαδή για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, τα αεροσκάφη.
PHGH
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου