Ενας Ελληνας και δύο Αλβανοί φέρονται να είναι οι βασικοί ύποπτοι για την κλοπή στo Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ τα 77 αντικείμενα ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ελβετία

Σχεδόν εννέα μήνες έχουν περάσει από την κλοπή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ότι η σύλληψη των δραστών ήταν θέμα λίγων 24ώρων αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο «ερασιτεχνικός» τρόπος δράσης των αδίστακτων ληστών φαίνεται ότι ήταν αυτός που αρχικά αποπροσανατόλισε τις έρευνες..
Οσο περνούσαν τα 24ωρα η θεωρία του απελπισμένου, ντόπιου, «άνεργου» ληστή χωρίς βεβαρημένο ποινικό μητρώο κατέρρεε παταγωδώς και η έρευνα στρεφόταν σε άλλα μονοπάτια.
Ηταν 17 Φεβρουαρίου 2012 όταν δύο οπλισμένοι άνδρες, που φορούσαν αποκριάτικες μάσκες και κρατούσαν Καλάσνικοφ, εισέβαλαν στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία. Εδεσαν τη φύλακα και έσπασαν με σφυριά τις προθήκες. Εφυγαν ανενόχλητοι με συνολικά 77 αντικείμενα.
«Εχω αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραγγελίας. Οι άνθρωποι που εισέβαλαν στο μουσείο κυριολεκτικά άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους» αναφέρει αστυνομική πηγή στο BHmagazino. «Δεν μιλάμε ούτε για ένα ούτε για δύο, αλλά για συνολικά 77 αντικείμενα. Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα κλοπιμαία παραμένουν ακόμη εντός του ελλαδικού χώρου. Πολλά ιδιωτικά κότερα σαλπάρουν μέσα στη νύχτα...».
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό το βίντεο της κλοπής. «Ή είναι τρελοί ή παριστάνουν τους τρελούς» σχολίασε ανώτατος αξιωματικός, αναλύοντας το οπτικό υλικό και εκτιμώντας ότι η υπόθεση είναι δύσκολη, αλλά όχι και άλυτη.
Βέβαια, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι αξιωματικοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. «Η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει την αμοιβή των πληροφοριοδοτών έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Το 90% των υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας φθάνουν στη λύση τους μέσω πληροφοριοδοτών» αναφέρει αστυνομική πηγή και συμπληρώνει: «Η υπόθεση της Ολυμπίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Ο κάθε μικροαπατεώνας διαδίδει αυτόν τον καιρό στον μικρόκοσμο των συλλεκτών ότι κατέχει κλοπιμαία από το μουσείο της Ολυμπίας. Οπως καταλαβαίνετε, αποπροσανατολίζεται η έρευνα. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξαν πληροφορίες ότι ένα μέρος των αρχαίων αντικειμένων μεταφέρθηκε στην Ελβετία, έναν συνήθη ενδιάμεσο σταθμό που χρησιμοποιούν τα δίκτυα αρχαιοκαπηλίας. Η πληροφορία εξετάζεται ως αξιόπιστη. Πλέον ερευνούμε πέραν των ελληνικών συνόρων».
Οι τρεις βασικοί ύποπτοι
Η Αστυνομία, παρά τις αντιξοότητες, έχει θέσει στο μικροσκόπιο τρεις υπόπτους ως δράστες της πρωτοφανούς κλοπής. Δύο αλβανοί μπράβοι και ένας Ελληνας, των οποίων η δράση επικεντρώνεται στην περιοχή της Παραλιακής, στα πέριξ της Γλυφάδας, φέρονται να θεωρούνται πρόσωπα-κλειδιά. Πρόκειται για μια πληροφορία την οποία η ΕΛ.ΑΣ. ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει, με αξιωματικό που παίρνει ενεργά μέρος στις έρευνες να δηλώνει στο BHmagazino πεπεισμένος για την ανάμειξη της αλβανικής μαφίας.
Βέβαια, η σύλληψη των δραστών δεν σημαίνει αυτομάτως και την επιστροφή των κλοπιμαίων, όπως σημειώνει πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Αν τα αντικείμενα έχουν διοχετευθεί ήδη στο εξωτερικό, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις προθήκες του μουσείου. Οι δράστες της κλοπής είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζουν τα ονόματα των τελικών παραληπτών. Πλέον σε αυτές τις υποθέσεις, ειδικά στο κομμάτι της μεταφοράς και της προστασίας των αντικειμένων, εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα. Ελπίζω τα αντικείμενα να βρίσκονται εντός ελλαδικού χώρου και να αντιμετωπίζουμε “ερασιτέχνες” αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο κύκλο επαφών ώστε να πουλήσουν γρήγορα τα κλεμμένα αντικείμενα. Τονίζω ότι η πώληση δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους αρχαιοκάπηλους, ακριβώς επειδή τα κλοπιμαία είναι επισήμως καταγεγραμμένα. Θυμίζω και την υπόθεση κλοπής του Μουσείου της Κορίνθου το 1990. Τα αντικείμενα εκείνα βρέθηκαν αργότερα στοιβαγμένα σε αποθήκη στο Μαϊάμι. Οι ληστές δεν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες ώστε να προσεγγίσουν γρήγορα τον μανιώδη συλλέκτη που θα έπαιρνε το μεγάλο ρίσκο της αγοράς. Προσπάθησαν να βρουν κάποια δίοδο επιστροφής τους διεκδικώντας εύρετρα. Παγιδεύτηκαν και φυλακίστηκαν. Τότε σταθήκαμε τυχεροί».
Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, τον οποίο συναντώ στο γραφείο του στην οδό Πανεπιστημίου, έχοντας ασχοληθεί επιτυχώς με δεκάδες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, έχει διαμορφώσει μια σαφή εικόνα της υπόθεσης: «Αν σκιαγραφούσαμε το προφίλ των ληστών, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ερασιτέχνες αρχαιοκάπηλους, που είναι όμως επαγγελματίες κακοποιοί. Ενδεχομένως να πρόκειται για ανθρώπους της νύχτας που δεν είχαν πείρα σε τέτοιου είδους κλοπές. Αυτά τα αντικείμενα δεν πρόκειται να πουληθούν ποτέ. Κανείς σοβαρός αρχαιολάτρης δεν θα μπει στη διαδικασία να ρισκάρει μια τέτοια αγορά, καθώς γνωρίζει ότι στην πορεία μπορεί να φυλακιστεί. Προσωπικά, αποκλείω την περίπτωση να πρόκειται για παραγγελία. Είμαι βέβαιος, σε ποσοστό 90%, ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και τα εκθέματα θα επιστρέψουν στην προθήκη τους. Η οικονομική κρίση κατά έναν παράδοξο τρόπο έχει βοηθήσει στην επίλυση υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει όλοι αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι από τα λαγούμια τους και ό,τι είχαν κρυμμένο το βγάζουν προς πώληση. Η έλλειψη ρευστού τούς οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις» καταλήγει.
OΛΟ ΤΟ ΑΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...