"Μεγάλες προσδοκίες" γεννά το 2013 για το χρυσό


H Danske Bank  και η  Credit Suisse Group, δύο εκ των πλέον αξιόπιστων φορέων που κάνουν προβλέψεις για την πορεία του χρυσού, υποστηρίζουν ότι οι τιμές πιθανόν να “χτυπήσουν ταβάνι” φέτος, την ώρα που ο κυριότερος αντίπαλός τους, η UniCredit SpA δε βλέπει τέλος στο “ράλι” για τη 12ετή bull market..

Η μέση τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 1.720 δολάρια η ουγγιά το 2013 και τα 1.600 δολάρια το 2014, αναφέρει η Christin Tuxen της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, η οποία έκανε τις ακριβέστερες προβλέψεις τα προηγούμενα οκτώ τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Tom Kendall της Credit Suisse στο Λονδίνο περιμένει τιμές μεταξύ 1.740 και 1.720 δολαρίων και ο Jochen Hitzfeld της UniCredit iτου Μονάχου κάνει λόγο για τιμές μεταξύ 1.700 και 1.800 δολαρίων. Οι “ταύροι” αυξήθηκαν περισσότερο από έξι φορές, δεδομένου ότι η bull market ξεκίνησε το 2001.
Και οι τρεις προβλέπουν μέση τιμή ρεκόρ το 2013, δεδομένου ότι θα υπάρξει στήριξη των κεντρικών τραπεζών στην αγορά έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος. Η Danskeκαι η Credit Suisse προβλέπουν χαμηλότερες τιμές το 2014, καθώς η οικονομική ανάπτυξη περιορίζει τη ζήτηση για το μέταλλο, ενώ η  UniCredit αναφέρει ότι τα επιτόκια που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα διατηρήσουν τη “γοητεία” του χρυσού.
“Ο χρυσός αναμφίβολα συνεχίζει να ανεβαίνει, αλλά η ευφορία έχει υποχωρήσει”, ανέφερε ο   Donald Selkin, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της National Securities στη Νέα Υόρκη. Ο Selkin διαχειρίζεται assets περίπου 3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και χρυσού. “Τα ρεκόρ (στον χρυσό) είναι μεγάλα, αλλά αυτή τη χρονιά θα πάρουμε μια ανάσα”, καταλήγει.
Αυτό το μήνα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.671,25 δολάρια στο Λονδίνο, μετά από μια άνοδο 7,1% το 2012, τη μικρότερη άνοδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Οι έξι κορυφαίοι αναλυτές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων που συμμετείχαν σε έρευνα του  Bloomberg παραμένουν ψηλά στις προβλέψεις τους γι' αυτή τη χρονιά, αναφέροντας ότι η μεση τιμή προβλέπεται στα 1.997,50 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...