Χωρίς να ενημερωθούν εκ των προτέρων οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, έγινε η επιχείρηση του Αλγερινού στρατού στο Αμένας για την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία άφησε δεκάδες θύματα πίσω της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος διότι δεν είχαν πλήρη εικόνα απ’ την αλγερινή πλευρά, για να καταγράψει τί συμβαίνει.
Στο Λονδίνο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον, επικοινώνησε με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελμαλέκ Σελάλ μετά την έναρξη της επέμβασης για να του εκφράσει τη “βαθύτατη ανησυχία” του γύρω από την “πολύ επικίνδυνη κατάσταση” που είχε διαμορφωθεί.
Η Ιαπωνία ζήτησε την διακοπή της επιχείρησης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των δικών της υπηκόων.
Μοναδική εξαίρεση ήταν η γαλλική κυβέρνηση, που ενημερωνόταν τακτικά, αφού τα γαλλικά μαχητικά χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Αλγερίας για τις επιχειρήσεις στο Μάλι.
“Αυτό που συμβαίνει στην Αλγερία, δικαιολογεί ακόμη περισσότερο την απόφαση την οποία πήρα για λογαριασμό της Γαλλίας για να βοηθήσω το Μάλι, σε συμμόρφωση των αποφάσεων του ΟΗΕ και μετά το αίτημα από το Πρόεδρο του Μάλι. Γίνεται προκειμένου να σταματήσει η τρομοκρατική επιθετικότητα και να επιτρέψουμε στις αφρικανικές χώρες να αναλάβουν δράση για ν’ αποκαταστήσουν την εδαφική ακεραιότητα του Μάλι” δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ όλες οι δυτικές κυβερνήσεις, των οποίων υπήκοοι συγκαταλέγονται στους ομήρους, βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με το Αλγέρι, το Όσλο ανακοίνωνε το απόγευμα πως ακόμη δεν είχε καταφέρει να μάθει για την τύχη των 13 Νορβηγών.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, αλλά και κάποιοι που διεσώθησαν κι απελευθερώθηκαν. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες ξένους υπηκόους, είναι δύο Σκωτσέζοι, ένας Ιρλανδός, ένας Κενυάτης, ένας Γάλλος, κι άγνωστος αριθμός Αμερικανών. Όλοι τους έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. Συνολικά, 600 Αλγερινοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, έχουν καταφέρει κι εκείνοι να εγκαταλείψουν το χώρο.
Η επιχείρηση διήρκεσε επί μακρόν και χαρακτηρίστηκε “περίπλοκη”, λόγω των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που μπορούσαν ανά πάσα στιγμή ν’ ανατιναχθούν. Δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας συμμετείχαν στην επέμβαση.
πηγη
Λ. Άρμστρονγκ: «Το κοκτέιλ μου ήταν ορμόνες, μεταγγίσεις αίματος και τεστοστερόνη»
18/01 16:31 CET
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου