«Έφτασε» η ώρα της νέας Ευρωπαϊκής Άδειας Οδήγησης


Μια καινούργια εναρμονισμένη άδεια οδήγησης για Ε.Ε. θα εκδίδεται στα κράτη – μέλη από τις 19 Ιανουαρίου του 2013. Αυτή η άδεια στοχεύει στο να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ε.Ε.
Η νέα άδεια οδήγησης είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας και θα ισχύει για 10 έως 15 χρόνια για οδηγούς Ι.Χ., ανάλογα με το κράτος-μέλος.

Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι άδειες οδήγησης που θα κυκλοφορούν πρέπει να είναι συμβατές με την καινούργια άδεια οδήγησης στην Ε.Ε. μέχρι το 2033.
Δεν χρειάζεται να κάνετε ξανά τα τεστ για δίπλωμα οδήγησης, καθώς διατηρείτε όλα τα δικαιώματα που είχατε.
Εάν έχετε ήδη μια άδεια οδήγησης, πρέπει να ακολουθήσετε τους νόμους που εφαρμόζονται στη χώρα διαμονής σας, όσον αφορά στη διαδικασία αλλαγής της άδεια οδήγησής σας με μια καινούργια εναρμονισμένη άδεια.
Εάν μετακομίσετε σε ένα άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε την άδεια οδήγησής σας στην αρχή, καθώς όλες οι άδειες οδήγησης αναγνωρίζονται αμοιβαία στην Ε.Ε.
Ωστόσο, αν μετακομίσετε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. και μείνετε μόνιμα εκεί, πρέπει να αλλάξετε την άδειά σας με μια άδεια του κράτους που θα βρίσκετε, όταν αυτή λήξει.
Εάν έχετε μια άδεια οδήγησης και κατοικείτε μόνιμα σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., τότε η χώρα διαμονής σας μπορεί να απαιτήσει να αλλάξετε την άδειά σας με μια εγχώρια, ύστερα από δύο χρόνια. Τότε θα υπόκειστε στους ίδιους νόμους, όπως και οι ντόπιοι σε σχέση με τη διάρκεια του διπλώματος και τους ιατρικούς ελέγχους.
Με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που θα εναρμονίζει την κοινοτική νομοθεσία, εισάγονται νέοι τύποι αδειών για ΙΧ και δίκυκλα, ενώ θεσπίζεται η ανανέωση διπλώματος κάθε 15 χρόνια. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων που πρέπει να παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι οδηγοί και ορίζεται παράβολο δέκα ευρώ για κάθε φορά που θα επανεξετάζεται όποιος οδηγός απέτυχε στις εξετάσεις.
Όσον αφορά στην ανανέωση του διπλώματος θα πρέπει να γίνεται ανανέωση κάθε 15 χρόνια έως τα 65 έτη και μετά τα 65 έτη οι οδηγοί θα επαναξιολογούνται κάθε τρία χρόνια.
Για τα επαγγελματικά διπλώματα παραμένει η ανανέωση ανά πενταετία ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας θα γίνεται κάθε τρία χρόνια.
Οι παλιές άδειες για ΙΧ και δίκυκλα άλλα και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τα 65 έτη του κατόχου τους είτε μέχρι το 2033.
Προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην πρακτική εξέταση είναι η ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης και φυσικά η επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις.
Αλλαγές και στους εξεταστές
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα προβλέπονται ειδικά σεμινάρια ενώ όσοι νέοι εξεταστές εισαχθούν στο σύστημα θα πρέπει να έχουν δίπλωμα ανάλογο της κατηγορίας που εξετάζουν. Επίσης από το 2015 και μετά οι εξεταστές υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να επιλέγουν μεταξύ του συνόλου των υπαλλήλων τους για την επιτήρηση στις θεωρητικές εξετάσεις και να μην περιορίζονται μεταξύ των υπαλλήλων της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών.
Τι θα γίνει με τα δίκυκλα
Ριζικές θα είναι οι αλλαγές στην απόκτηση άδειας οδήγησης για δίκυκλα, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται στο έντυπο ειδική κατηγορία για μοτοποδήλατα (ΑΜ).
Το δίπλωμα για μοτοποδήλατα δεν θα βγαίνει πλέον από την Τροχαία, αλλά θεσπίζεται υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, αυξάνονται τα πρακτικά μαθήματα και στους υπόλοιπους τύπους αδειών, ενώ για την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοποδήλατου ή μοτοσικλέτας θα απαιτούνται:
• Τριάντα ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης (οι οποίες δεν θα επαναλαμβάνονται για την αναβάθμιση του διπλώματος).
• 14 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης (από δέκα σήμερα). Για τα ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτου θα απαιτούνται:
• 20 ώρες θεωρητικών μαθημάτων.
• 25 ώρες πρακτικών μαθημάτων (από 20 σήμερα).
Επίσης για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλετών από τις 7 Φεβρουάριου θα ισχύσουν δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση σε πίστες : η κίνηση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων, η αποφυγή εμποδίων και η κίνηση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων και ακινητοποίηση του οχήματος σε συγκεκριμένη απόσταση.
Από την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωτικός ο ειδικός ρουχισμός προστασίας (ειδική φόρμα, επιγονατίδες κ.τ.λ.) κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις θα παραμείνουν στα 90 ευρώ. Ωστόσο θεσπίζεται παράβολο 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν οι υποψήφιοι κάθε φορά που θα επανεξετάζονται σε θεωρία ή πράξη σε περίπτωση αποτυχίας (τώρα το παράβολο κόστιζε 6 ευρώ και πληρωνόταν άπαξ).
Για περισσότερες πληροφορίες για την Ε.Ε.
καλέστε 00 800 6 7 8 9 10 11
ή μπορείτε να επισκεφτείτε το website: europa.eu/youreurope

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...