Ποιος είναι ο «κύριος Marlboro» που οργάνωσε τις απαγωγές στην Αλγερία

To πρόσωπο πίσω από τις απαγωγές στην Αλγερία, είναι ένας «βετεράνος τζιχαντιστής», γνωστός για τις επιδόσεις του στις απαγωγές και στο λαθρεμπόριο. Ο κ. Marlboro όπως είναι το παρατσούκλι του, επιδίδεται σε λαθρεμπόριο παντώς είδους, διακινώντας από τσιγάρα και ναρκωτικά, μέχρι παράνομους μετανάστες.

Ποιος είναι ο «κύριος Marlboro» που οργάνωσε τις απαγωγές στην Αλγερία
Ο 40χρονος Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, ένας Αλγερινός που έχασε το ένα του μάτι, πολεμώντας ως έφηβος στο Αφγανιστάν, είναι εκείνος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας και την απαγωγή δεκάδων ανθρώπων.
Ο Μοκτάρ ο οποίος ηγείται οργάνωσης ονόματι «η ταξιαρχία των μασκοφόρων» που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρεμπ (AQIM), είναι παλιός γνώριμος της γαλλικής αντιτρομοκρατίας και τα τελευταία χρόνια έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην αφρικανική ήπειρο.
Σε ένα βίντεο διάρκειας 28 λεπτών που ανέβηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών, τον περασμένο μήνα, ο Μπελμοκτάρ προειδοποιούσε ότι η οργάνωσή του θα δράσει σύντομα κατά των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.
«Αυτή είναι μια υπόσχεση που σας δίνουμε. Θα σας πολεμήσουμε μέσα στις χώρες σας και θα επιτεθούμε στα συμφέροντά σας» προειδοποιούσε ο τζιχαντιστής, ανακοινώνοντας παράλληλα την συγκρότηση ομάδας «κομάντο» που αποκαλείται «Αυτοί που υπογράφουν με αίμα» και η οποία θα αποτελέσει όπως είπε, την ασπίδα κατά της εισβολής του εχθρού
Την ευθύνη για την επίθεση στην Αλγερία ανέλαβε η εν λόγω οργάνωση στην οποία συμμετέχουν «νέοι και μουτζαχεντίν, ξένοι και τοπικοί υποστηρικτές».
Ο Ρόμπερτ Φάουλερ, πρώην Καναδός διπλωμάτης, που είχε απαχθεί το 2008, από οπαδούς του τζιχαντιστή στο Νίγηρα και συνάντησε τον Μπελμοκτάρ, δήλωσε:
«Υποθέτω ότι έχουν πτέρυγα πληροφοριών και αναζητούν πάντα τρόπους να αρπάξουν δυτικούς και να φέρουν σε δύσκολη θέση την Δύση…».
Αντιτρομοκρατικές ομάδες πάντως λένε στο CNN ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται αφήνει να εννοηθεί ότι η οργάνωση έχει ως στόχο περισσότερο την τζιχάντ, παρά την απαγωγή ξένων για λύτρα.
«Ο Μπελμοκτάρ πιθανώς θέλει να δείξει ότι εμπλέκεται ακόμη σε επιχειρήσεις και δεν έχει απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης, ειδικά σε μια περίοδο που άλλοι τζιχαντιστές έχουν ενεργή δράση στην περιοχή, κατά των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι» δηλώνει ο ειδικός επί της AQIM, Άντριου Λέμποβιτς.
Είναι όμως εξίσου πιθανό ο Μπελμοκτάρ να προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση μελών της Αλ-Κάιντα που κρατούνται στις φυλακές της Αλγερίας.
Ο βίος του Mr Marlboro
Γεννημένος το 1972, ο Μπελμοκτάρ μεγάλωσε στη νότια Αλγερία. Ταξίδεψε στο Αφγανιστάν το 1991, στο τέλος της εφηβείας του, για την μάχη κατά της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης. Επέστρεψε στην Αλγερία ως ένας σκληρός μαχητής με ένα νέο προσωνύμιο: «Belaouar» - «ο μονόφθαλμος» - μετά από έναν τραυματισμό στο πεδίο της μάχης και ένωσε τις δυνάμεις του με την «Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα» (GIA) σε μια βίαιη εκστρατεία κατά του καθεστώτος της Αλγερίας και εναντίον πολιτών που θεωρούνται υποστηρικτές της.

Ο Μπελμοκτάρ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης και έγινε ο διοικητής της GIA για τη Σαχάρα, ενώ όπως έχει ισχυριστεί ο ίδιος, συνάντησε τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Σουδάν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Μετά από μια λαϊκή εξέγερση κατά της οργάνωσης GIA στην Αλγερία, ο Μπελμοκτάρ το 2000 μεταπήδησε σε μια οργάνωση -παρακλάδι, (GSPC) και συνέχισε να δρα στην υποσαχάρια περιοχή.
Η GIA ήταν ο πρόδρομος της AQIM, η οποία έχει ακόμη πολλούς Αλγερινούς στην ηγεσία της. Ο Μπελμοκτάρ διατηρεί δεσμούς με την ομάδα, αλλά φέρεται να έχει έρθει πολλάκις σε σύγκρουση με άλλα μέλη.
Μάλιστα επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι ο Μπελμοκτάρ είχε εκδιωχθεί για «συνέχιση των διχαστικών δραστηριοτήτων του, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις».
Λιβυκές πηγές δηλώνουν στο CNN ότι ο Μπελμοκτάρ πέρασε αρκετούς μήνες στη Λιβύη το 2011, διερευνώντας τις δυνατότητες συνεργασίας με τις τοπικές ομάδες τζιχαντιστών και τους τρόπους εξασφάλισης όπλων. Το τελευταίο διάστημα, το κέντρο δράσης του είχε μεταφερθεί στην πόλη του Γκάο, στο βόρειο Μάλι.
Προκειμένου να βγάλει χρήματα, ο Μπελμοκτάρ στράφηκε με ζήλο στο λαθρεμπόριο, αποκτώντας το παρατσούκλι «ο κ. Marlboro» , καθώς έχει εμπλακεί σε λαθρεμπόριο πάσης φύσεως. Το «μενού» περιλαμβάνει ναρκωτικά, όπλα, λαθρομετανάστες.

πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...