Πεδίο μάχης οι δρόμοι του Γκαό στο βόρειο Μάλι

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του Γκαό στο βορειοανατολικό Μάλι έχουν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, προσπαθώντας να καλυφθούν από τη βροχή πυροβολισμών στους δρόμους της πόλης ανάμεσα σε Μαλιανούς στρατιώτες και ισλαμιστές αντάρτες.


Μετά την ανακατάληψη της πόλης από γαλλικές και μαλιανές δυνάμεις πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται τώρα πως οι αντάρτες έχουν επαναδιεισδύσει στο Γκαό.

Εχουν όμως αλλάξει τακτική και καταφεύγουν πλέον σε τακτικές ανταρτοπόλεμου και χτυπήματα με βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κινούνται στους δρόμους της πόλης με μοτοσικλέτες και κάνουν καταδρομικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, οι γαλλικές και μαλιανές δυνάμεις είχαν δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, μετά τα δύο αιφνιδιαστικά χτυπήματα βομβιστών αυτοκτονίας.

Περισσότερα για: Μάλι


Επίθεση αυτοκτονίας απέτρεψε ο στρατός του Μάλι

Οι δυνάμεις του στρατού του Μάλι κατάφεραν να συλλάβουν βομβιστή αυτοκτονίας πριν εκείνος προλάβει να ανατιναχτεί. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε δύο 24ωρα και πάλι στην πόλη Γκαό.
Οι αναλυτές, αλλά και οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού που βρίσκονται εκεί φοβούνται ότι οι ισλαμιστές αλλάζουν τη στρατηγική τους και καταφεύγουν στον ανταρτοπόλεμο.
Την Παρασκευή, ένας ισλαμιστής κατάφερε να φτάσει οδηγώντας σε μια ομάδα Μαλιανών στρατιωτών στην πόλη Γκαό, και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, τραυματίζοντας έναν στρατιώτη.
Οι ισλαμιστές, που είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα του Μάλι για 10 μήνες, καταφεύγουν πλέον σε τακτικές ανταρτοπολέμου, αφού εκδιώχθηκαν από τα γαλλικά και μαλιανά στρατεύματα τα οποία την Παρασκευή πήραν και τον έλεγχο της και στρατηγικής πόλης του Τεσαλίτ κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...