«Όταν ο Τζόζεφ Ράτζινγκερ εκλέχθηκε στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας πριν από οκτώ χρόνια σχεδόν, εμείς στη Γερμανία είμασταν πολύ υπερήφανοι για το συμπατριώτη μας, ήταν ο πρώτος Γερμανός εδώ και αιώνες που κάθισε στον παπικό θρόνο. Του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο έργο του. Αν ο ίδιος ο Πάπας μετά από σκέψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τις δυνάμεις να εκτελεί τα καθήκοντα του, σέβομαι την απόφαση του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ποντίφικα.
«Η Γαλλία χαιρετά τον Πάπα που πήρε αυτή την απόφαση, αλλά δεν έχουμε κάτι παραπάνω να πούμε για κάτι που αφορά μόνο την Εκκλησία».
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ο Πάπας μετά την επίσημη παραίτηση του θα ασχοληθεί με τη μελέτη και την προσευχή και θα συνεχίσει να υπηρετεί την Εκκλησία, χωρίς να ασκεί διοικητικά καθήκοντα.
Οι αντιδράσεις των πιστών για την παραίτηση του Πάπα βενέδικτου 16ου
Έκπληκτοι κι αιφνιδιασμένοι είναι οι πάντες από την ανακοίνωση του Πoντίφηκα περί εγκατάλειψης του παπικού θρόνου για λόγους σωματικής και πνευματικής αδυναμίας αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του.«Θα το αποδεχόμουν μόνο για λόγους υγείας. Για οποιονδήποτε άλλον εκτός αυτού, είναι δυνατόν θεωρητικά να παραιτηθεί ένας Πάπας εθελοντικά;» λέει η Γερτρούδη Βίμπραθ, πιστή από τη Γερμανία, θέση με την οποία συμφωνεί και η συμπατριώτισσά της Άντρεα Γόρμσντορφ.
«Θα μπορούσα να το καταλάβω αν ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε πλέον να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αλλά δεν μπορώ ν’ αποδεχθώ κανένα άλλον, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός ο λόγος»
«Είναι πρωτοφανές όσον αφορά στα παπικά δρώμενα και οι λόγοι μπορεί να είναι βαθύτεροι από αυτούς που μας είπαν αυτήν τη στιγμή» υποστηρίζει ο Σκοτσέζος Ρόναλντ Νταν.
«Δεν με σοκάρει στην ηλικία που είναι. Έχει κουραστεί πολύ, είναι φυσιολογικό. Αφήστε τον στην ησυχία του» λέει μία πιστή από τη Γαλλία ενώ μία άλλη θεωρεί ότι: «Είναι πολύ σπάνιο, νομίζω ότι υπήρχα μόνον 2-3 στο μεσαίωνα, που έχουν παραιτηθεί. Το ήξερε πως ήταν πολύ άρρωστος. Κι ίσως είχε βαρεθεί κι όλ’ αυτά».
Ποιος είναι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄
O Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ έγινε Πάπας το 2005. Διαδέχθηκε στο αξίωμα τον Ιωάννη Παύλο το δεύτερο, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης.Το κονκλάβιο τον εξέλεξε σε μόλις 24 ώρες και έγινε ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια.
Εχοντας τη φήμη του απλού και λιτού ανθρώπου, ανέλαβε στην ηλικία των 78 ετών να προωθήσει την Καθολική πίστη σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Οι επικριτές του τον αποκαλούσαν συχνά Πάντζερ, όπως το γερμανικό τανκ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Οι ενέργειές του Βενέδικτου του 16ου συχνά προκαλούσαν αναταράξεις. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του βρέθηκε στο στόχαστρο του μουσουλμανικού κόσμου, όταν οι δηλώσεις του στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας ερμηνεύτηκαν ως ταύτιση του Ισλάμ με τη βία. Οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη, με τη μορφή διαδηλώσεων αλλά και βανδαλισμών. Τρεις μήνες αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάπας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Επισκέφθηκε το Μπλε Τζαμί και προσευχήθηκε μαζί με τον ιμάμη. Εκτοτε αφιέρωσε αρκετή προσπάθεια για να βελτιώσει τις διαθρησκειακές σχέσεις. Και ιδιαίτερα με την Αγγλικανική εκκλησία, αφού πρώτα είχε προσκαλέσει στην Καθολική εκκλησία όσους αντιδρούσαν με το γάμο των ομοφυλοφίλων και τις γυναίκες κληρικούς. Η αγιοποίηση του Πάπα Πίου του 12ου προκάλεσε αντιδράσεις σε Εβραίους που θεωρούσαν πως δεν τους στήριξε κατά τον πόλεμο. Ο Βενέδικτος όμως υπερασπίστηκε τον Πίο, ενώ δέχθηκε επανειλημμένα κριτική και για το δικό του παρελθόν. Οταν ο Ράτιντζερ ήταν παιδί, η εγγραφή στη Χιτλερική νεολαία ήταν υποχρεωτική. Αφοσιώθηκε όμως στη μελέτη της θρησκείας. Στην ηλικία των 16 υποχρεώθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, στα αντιαεροπορικά πυροβόλα, το 1944 όμως τον εγκατέλειψε. Η κρίση του αμφισβητήθηκε έντονα όταν σε μια προσπάθεια να αμβλύνει αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κλήρου, τον Ιανουάριο του 2009 αναίρεσε τον αφορισμό του Βρετανού επισκόπου Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον. Λίγο μετά την αποκατάστασή του, μιλώντας στη Σουηδική τηλεόραση ο Ουίλιαμσον αρνήθηκε το ολοκαύτωμα.
Πιστεύω όντως ότι δεν υπήρξαν θάλαμοι αερίων. Πράγματι 200 με 300 χιλιάδες Εβραίοι χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, κανένας όμως σε θάλαμο αερίων”.
Μετά τη διεθνή κατακραυγή, το Βατικανό κράτησε αποστάσεις. Και εξήγησε πως ο Πάπας δεν είχε πρόθεση να δώσει άφεση σε ένα αρνητή του Ολοκαυτώματος.
Η θητεία του Πάπα Βενέδικτου χαρακτηρίστηκε και από το σκάνδαλο με την κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς. Εκτός από τις αποκαλύψεις ότι το Βατικανό είχε πολλές φορές καλύψει τους αυτουργούς, διαπιστώθηκε πως και ο ίδιος ο Πάπας, ως αρχιεπίσκοπος Μονάχου, είχε επιτρέψει σε παιδεραστή να συνεχίσει να δουλεύει με παιδιά. Ο Βενέδικτος ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και εξήγγειλε νέες ποινές στους ενόχους.
Στην επίσκεψή του στην Αγκόλα, μίλησε για δικαιότερη διανομή του πλούτου και καταδίκασε τη βία. Μηνύματα που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όταν, παρόλο που βρισκόταν σε μια ήπειρο που μαστίζεται από το έιτζ, είπε πως τα προφυλακτικά συμβάλλουν στην έξαρση της διάδοσης του θανατηφόρου ιού. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ θεωρείται Πάπας που μένει προσηλωμένος στις παραδοσιακές απόψεις της καθολικής εκκλησίας. Έχει δεχτεί κριτική για την αμετακίνητη θέση της Καθολικής Εκκλησίας κατά της χρήσης προφυλακτικών, που θεωρείται απ’ τους ειδικούς καίριας σημασίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας του AIDS στην Αφρική. Δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με άλλες θρησκείες, καθώς και με τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα.
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ έχει ως μητρική του γλώσσα τα γερμανικά και μιλάει σε πολύ καλό επίπεδο ιταλικά, γαλλικά, λατινικά, αγγλικά και τα ισπανικά. Εκτός αυτού διαβάζει τα αρχαία ελληνικά και τα εβραϊκά.
Περισσότερα για: Πάπας, Παραίτηση
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου