Υποψήφιος για τη Γερουσία της Αυστραλίας ο Ασάνζ

Μία έδρα στη Γερουσία της Αυστραλίας θα διεκδικήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ, στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου. Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, θα θέσει υποψηφιότητα ως επικεφαλής του ομώνυμου νεοσύστατου κόμματος.Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», η αίτησή του για εκλογική εγγραφή.
στη Βικτόρια παραδόθηκε την Τρίτη στην Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή στη Μελβούρνη, από υποστηρικτές του Wikileaks, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του, Τζον Σίπτον, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του κόμματος.
Όπως δήλωσε ο Σίπτον, η εγγραφή του Ασάνζ είναι ένα «πρώτο βήμα» στην πολιτική καμπάνια που θα επικεντρωθεί στη «δημοκρατική ανάγκη της αλήθειας από την κυβέρνηση». 
Το κόμμα, που δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα στην Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή, έχει ένα δεκαμελές εθνικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από στενούς συνεργάτες του Ασάνζ και υποστηρικτές του Wikileaks. Το καταστατικό του υπογραμμίζει την προώθηση της ειλικρίνειας και της διαφάνειας στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις.
Ο Ασάνζ εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς του έχουν χορηγήσει πολιτικό άσυλο, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου διώκεται δικαστικά με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά δύο γυναικών. 
Οι αυστραλοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να εγγραφούν για να ψηφίσουν και στη συνέχεια να θέσουν υποψηφιότητα για τη Γερουσία, αν έφυγαν από την Αυστραλία εντός των τελευταίων τριών ετών και σκοπεύουν να επιστρέψουν μέσα σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία αποχώρησης. 
Ο Ασάνζ έφυγε από τη χώρα τον Ιούνιο του 2010 και στην αίτησή του έχει καταχωρήσει το σπίτι της μητέρας του στην πόλη Μεντόν, της Βικτόρια. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί και δεν μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία για να αναλάβει μια θέση στη Γερουσία, ένας υποψήφιος του κόμματος WikiLeaks θα πάρει τη θέση του.

Σχετικά Αθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...