Ο Αρκτικός Ωκεανός φαίνεται πως…εκδικείται. Το λιώσιμο των πάγων που καταγράφεται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, είναι όπως υποστηρίζουν κλιματολόγοι, η κυριότερη αιτία για το σφοδρό χειμώνα που βιώνει εφέτος η Βρετανία, χώρες της βόρειας Ευρώπης και η βόρεια Αμερική.
Ειδικά η Βρετανία έχει πληγεί από πρωτοφανείς για μήνα Μάρτιο χιονοθύελλες που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτά τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ευθύνεται λένε τώρα οι επιστήμονες, η ραγδαία τήξη των πάγων στον Βόρειο Πόλο.
Το περασμένο φθινόπωρο, τα επίπεδα του πάγου που κάθε χρόνο σχηματίζονται και στη συνέχεια λιώνουν, έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από δορυφορικά δεδομένα που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τους Πάγους, του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
«Ο πάγος που σχηματίζεται στον ωκεανό, μειώνεται με ταχύ ρυθμό. Είναι κατά 80% λιγότερος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από 30 χρόνια. Αυτό είναι ένα επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Αρκτικού», λέει η Τζένιφερ Φράνσις, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Παράκτιων και Θαλασσίων Επιστημών Rutgers.
Σύμφωνα με την Τζένιφερ Φράνσις αλλά και μία ολοένα αυξανόμενη μερίδα ερευνητών, η απώλεια των πάγων από τον Αρκτικό Ωκεανό προσαυξάνει τη θερμότητα στα νερά του ωκεανού και στην ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η θέση του αεροχειμμάρου που καθορίζει εν πολλοίς που θα «κινηθούν» τα συστήματα κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο αεροχείμμαρος υποχωρεί προς το νότιο, αφήνει περισσότερο ελεύθερο χώρο στο ψύχος να κατέβει από τον Αρκτικό Ωκεανό προς τη βόρεια Ευρώπη.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου