Θρήνος και σοκ στη Βενεζουέλα για το θάνατο του Τσάβες


Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας ότι ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός.
Με δάκρυα στα μάτια, σοκαρισμένοι οι πολίτες εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους.
“Ράγισε η καρδιά μου. Ο Τσάβες πήρε ένα τμήμα της”, λέει μια γυναίκα.

“Ο θάνατος ανδρών, όπως ο ηγέτης μας, αποτελεί ανεπανόρθωτη απώλεια. Ήταν ένας ήρως που αγωνίστηκε για τη Βενεζουέλα, και ειδικά για εμάς τους φτωχούς”, δηλώνει κάτοικος στο Καράκας.
Μια μεγάλη φωτογραφία του Τσάβες κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας.
Πάντως φαίνεται πως πολλοί ήταν εκείνοι που δεν γνώριζαν ποιά ακριβώς ήταν η κατάστασή του.
Τα λόγια ενός κατοίκου του Καράκας είναι χαρακτηριστικά: “Δεν ξέρω εάν πρέπει να το θεωρήσω ψέμα, αλλά για μια στιγμή έλεγαν ότι μιλούν μαζί του, ότι έκαναν συσκέψεις μαζί του και σε 48 με 72 ώρες συνέβη κάτι τέτοιο”.
Εξάλλου, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούν πως η παρουσία του υπήρξε καταλυτική για τη χώρα:
“Νομίζω πως το μέλλον της Βενεζουέλας θα είναι καλύτερο χωρίς τον Τσάβες. Ωστόσο αφήνει μια κληρονομιά. Δεν υιοθετώ τις ιδέες τους, αλλά έκανε και θετικά πράγματα για τη χώρα”, δηλώνει ένας πολίτης.
Στο μεταξύ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια της χώρας, που έχει κηρύξει επταήμερο πένθος, κυματίζουν μεσίστιες από το πρωί της Τετάρτης.










Θα ταριχευθεί μετά την κηδεία του ο Τσάβες

Αποχαιρετούν σήμερα οι πολίτες της Βενεζουέλας τον εκλιπόντα πρόεδρο, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Αρχηγοί κρατών από όλον τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία. «Θα ταριχευθεί το σώμα του Κομαντάντε», ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Θα ταριχευθεί μετά την κηδεία του ο Τσάβες
Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τις 11:00 τοπική ώρα (1530 GMT) σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.
Οπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετά την κηδεία το σώμα του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί σε μαυσωλείο.
«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαντούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.
«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» συμπλήρωσε ο Μαδούρο που ανέφερε επίσης ότι η σορός μετά την κηδεία θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».
Θα ταριχευθεί μετά την κηδεία του ο Τσάβες
Μετά την κηδεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 11 π.μ. τοπική ώρα (1630 GMT), ο Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού». Εκεί είναι το στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.
Η κυβέρνηση λέει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 58 ετών μετά διετή μάχη με τον καρκίνο.
Θα ταριχευθεί μετά την κηδεία του ο Τσάβες
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που πέρασε από τη σορό του, στον Τσάβες έχει φορεθεί μια άψογη στρατιωτική στολή στο πράσινο της ελιάς, μαύρη γραβάτα, φέρει το κόκκινο θρυλικό μπερέ του και έχει γαλήνια όψη, μέσα από το γυαλί που καλύπτει την κορυφή του φέρέτρου του.
Παρόντες αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο
Το «παρών» στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες αναμένεται να δώσει η συντριπτική πλειονότητα των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής. Την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Θα ταριχευθεί μετά την κηδεία του ο Τσάβες
«Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, στην κρατική τηλεόραση VTV.
Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρσνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η Κίρσνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.
Στην κηδεία θα παρευρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας
Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.
Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη στην άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.
Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου.
Από ελληνικής πλευράς στην κηδεία του Τσάβες θα παραστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.
Ορκίζεται ο Μαδούρο
Η ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 01:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.
Ο Μαδούρο, 50 ετών, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα οργανωθούν μέσα σ' ένα μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ 55 ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες

Παρουσία πλήθος κόσμου και 55 αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο, τελέστηκε η κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

Τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες
Η κηδεία του αποθανόντος προέδρου της Βενεζουέλας τελέστηκε στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, παρουσία των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των παρισταμένων ξένων ηγετών, η τελετή ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας που παιάνισε μία συμφωνική ορχήστρα.
Το φέρετρο με τη σορό του Τσάβες, που ήταν καλυμμένο εξ ολοκλήρου από την κίτρινη, μπλε και κόκκινη σημαία της χώρας, βρισκόταν εκτεθειμένο στο κέντρο της αίθουσας τιμών της Ακαδημίας.
Οι ξένοι ηγέτες είχαν σχηματίσει μία τιμητική γραμμή γύρω από το φέρετρο προς τιμήν του Τσάβες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Στον περίβολο του κτηρίου βρισκόταν συγκεντρωμένο ένα μεγάλο πλήθος από υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες, που έφεραν τα εμβληματικά κόκκινα πουκάμισα της παράταξης, και είχαν συρρεύσει απ' όλη τη χώρα για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη.
Tο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας έξω από το κτίριο είχε κλείσει για το κοινό από παρατεταγμένους στρατιώτες. Το πλήθος βρισκόταν στο δεξιό τμήμα της πλατείας, πίσω από μεταλλικές περιφράξεις, για την ασφάλεια και των ξένων ηγετών.
Από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έφθασαν στην Ακαδημία ήταν ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος χαιρέτισε το πλήθος υψώνοντας την αριστερή γροθιά του.
Σχεδόν όλοι οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες ήσαν παρόντες στην κηδεία, με προεξάρχοντες τους συμμάχους του Τσάβες στον 'σοσιαλιστικό άξονα' της ηπείρου, όπως οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Επίσης παρόντες ήσαν και αρκετοί δεξιοί ηγέτες, όπως ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προσερχόμενος στην τελετή γονάτισε μπροστά στο φέρετρο. Νωρίτερα σήμερα, κατά την άφιξή του στη Βενεζουέλα, ο Αχμαντινετζάντ είχε εκφράσει «τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στον λαό της χώρας και σε όλους τους λαούς του κόσμου, ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής», προσθέτοντας πως «ο Τσάβες υπήρξε το σύμβολο όλων εκείνων που επιζητούν την δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη στον κόσμο».
Οι ΗΠΑ, που βρίσκονταν σε προστριβή με τον Τσάβες, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύθηκαν στην κηδεία από χαμηλόβαθμες αποστολές, πλην της Ισπανίας—την οποία λόγω πρωτοκόλλου αντιπροσώπευσε ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος.
Μετά την κηδεία του Τσάβες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να ορκισθεί μεταβατικός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο, νυν αντιπρόεδρος και υποδειχθείς από τον ίδιο τον Τσάβες ως διάδοχός του.
Ωστόσο, οι βουλευτές της κύριας παράταξης της αντιπολίτευσης MUD ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν πρόκειται να παραστούν στην ορκωμοσία του Μαδούρο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς τη θεωρούν ως «παραβίαση» του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Άνχελ Μεδίνα.
Mετά την κηδεία, η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στον «Στρατώνα του Βουνού», το στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση η σορός θα ταριχευθεί και θα μεταφερθεί στο μουσείο της Επανάστασης.
Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ «ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ»

«Αντίο» στον Τσάβες από μέγα πλήθος λαού και ηγέτες

Πλήθος κόσμου και δεκάδες αρχηγοί κρατών συνέρρευσαν χθες στο Καράκας για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «πρόεδρο των φτωχών», που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Κούβας και στενός φίλος του Τσάβες χαιρετά στρατιωτικά τη σορό του «προέδρου των φτωχών».
Ο πρόεδρος της Κούβας και στενός φίλος του Τσάβες χαιρετά στρατιωτικά τη σορό του «προέδρου των φτωχών».
Οι περισσότεροι ηγέτες των λατινοαμερικανικών κρατών ήταν χθες εκεί για να αποχαιρετήσουν τον Ούγκο Τσάβες, πριν το σώμα του -φορώντας τη στρατιωτική στολή και τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ του- ταριχευθεί και τοποθετηθεί σε μουσείο, κατά το πρότυπο των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Μάο και Χο Τσι Μινχ, με σκοπό ο ίδιος «να παραμείνει αιώνια στη θέα των ανθρώπων» και να παραμείνει ζωντανή και η «σοσιαλιστική επανάστασή του», όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νικολάς Μαντούρο.
Ο στενός φίλος και πνευματικός πατέρας του, Φιντέλ, δεν μπόρεσε λόγω της εύθραυστης υγείας του να παραβρεθεί στη μεγαλειώδη κηδεία - τη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική από εκείνη της Εβίτα Περόν, το 1952- όμως το «παρών» έδωσε ο αδελφός του, πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος χθες δήλωσε ότι «ο Τσάβες έφυγε ανίκητος», αναφερόμενος στις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Μαζί του ήταν, μεταξύ άλλων, οι ομόλογοί του του Μεξικού, Ενρίκε Πένα, της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα.
Οι τρεις Λατινοαμερικανοί ηγέτες που ήταν πιο κοντά στον Τσάβες, ο Βολιβιανός Εβο Μοράλες, ο «φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο», ο Ουρουγουανός Χοσέ Μουχίκα και η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής βρίσκονταν από την Τετάρτη στη Βενεζουέλα, ωστόσο η τελευταία αναχώρησε την Πέμπτη, αφήνοντας στο Καράκας τον ΥΠΕΞ της.
Το πλήθος ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί, καθώς όλοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν το φέρετρο του Τσάβες
Το πλήθος ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί, καθώς όλοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν το φέρετρο του Τσάβες
Αλλοι δύο σύμμαχοί του που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας
Μεγάλες αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών, όπως της Aladi και της Mercosur, αλλά και των συμμάχων του, Ρωσίας και Κίνας, ήταν χθες στο παρεκκλήσι στη Στρατιωτική Ακαδημία, ενώ κανένας ηγέτης κράτους της ΕΕ δεν παραβρέθηκε.
«Αντίο» στον Τσάβες από μέγα πλήθος λαού και ηγέτες
Μετά το πέρας της κηδείας η σορός του εκλιπόντος προέδρου, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη ύστερα από διετή μάχη με τον καρκίνο, αναμενόταν να μεταφερθεί σε στρατιωτικό μουσείο στον «στρατώνα του βουνού», όπου θα εκτεθεί για επτά ακόμα ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα (περισσότερα από 2 εκατ. έχουν αποτίσει ήδη φόρο τιμής στον Τσάβες).
Πάντως χθες αναστάτωση προκάλεσε δημοσίευμα της ισπανόφωνης εφημερίδας ABC, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, ότι ο Τσάβες έφτασε νεκρός από την Αβάνα στο Καράκας και ότι οι χιλιάδες πολίτες που ακολουθούσαν την Τετάρτη επί επτά ώρες τη νεκροφόρα με τη σορό του ηγέτη, στην πραγματικότητα ακολουθούσαν ένα ομοίωμά του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή του ομοιώματος με την κανονική σορό έγινε μετά την πομπή στο υπόγειο του παρεκκλησίου της Fuente Tiuna, όπου οι τηλεοπτικές κάμερες δεν ακολούθησαν.
ΜΑΝΤΟΥΡΟ
Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος
Ο Τσάβες μπορεί να κηδεύτηκε με τιμές, παρουσία δεκάδων ηγετών και πλήθους κόσμου, ωστόσο η δύσκολη ζωή στη Βενεζουέλα του υψηλού πληθωρισμού και της εγκληματικότητας συνεχίζεται, ενώ πλέον γεννιέται το ερώτημα εάν και κατά πόσο ο τσαβισμός θα μπορέσει να επιβιώσει.
Πάντως, χθες, μετά την κηδεία ακολούθησε η ορκωμοσία του Νίκολας Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου. Μάλιστα η εν λόγω ορκωμοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική ακαδημία όπου βρισκόταν νωρίτερα η σορός του Τσάβες και όχι στην έδρα της εθνοσυνέλευσης όπως συνηθίζεται, συνοδεύτηκε και αυτή από κομματικές κόντρες, καθώς η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως κανονικά, βάσει συντάγματος, τη μεταβατική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να αναλάβει όχι ο Μαντούρο (που ήταν η επιλογή του ίδιου του Τσάβες), αλλά ο πρόεδρος της βουλής Καμπέγιο. Οσο για τις επερχόμενες εκλογές για την εκλογή νέου προέδρου, αυτές βάσει συντάγματος πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Φαβορί θεωρείται ο Μαντούρο, ο οποίος άλλωστε, ως εκλεκτός του Τσάβες, ενισχύεται και από τη συναισθηματική φόρτιση των ημερών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...