Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει


Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέφτουν σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Καθώς οι εταιρίες παράγουν όλο και περισσότερα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η φόρτισή τους είναι πλέον ένα πολύ κομβικό ζήτημα. Ο φόβος όμως των καταναλωτών είναι μήπως μείνουν από ενέργεια στο δρόμο, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε σταθμούς επαναφόρτισης.

«Υπάρχει διαφορά με ένα ηλεκτρικό όχημα, γιατί δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σταθμοί επαναφόρτισης. Επίσης εάν τελικά βρεις έναν τέτοιο σταθμό μπορεί να πάρει ώρες για να επαναφορτίσεις το αυτοκίνητό σου. Άρα ίσως δεν προλάβεις να φτάσεις εγκαίρως στον προορισμό σου», επισημαίνει ο Σβεν Μπίκερ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αυτοκίνησης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Μια ερευνητική ομάδα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου σχεδίασε ένα σύστημα φόρτισης υψηλής επάρκειας, που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να μεταφέρει ασύρματα, μεγάλα ηλεκτρικά φορτία στα οχήματα. Ο μακροχρόνιος στόχος της έρευνας είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου που φορτίζει ασύρματα, αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς ταξιδεύουν σε μια λεωφόρο.
«Η ασύρματη φόρτιση όπως λέει και η φράση είναι ότι φορτίζεις το όχημά σου, χωρίς να έχεις μια φυσική σχέση ανάμεσα στον μηχανισμό φόρτισης και το όχημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μεταφέρεις την ενέργεια όπως κάνουμε εδώ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μέσω μιας σύζευξης που προκαλείται από μαγνητικό συντονισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πηνίο στην επιφάνεια του δρόμου και ένα πηνίο μέσα στο αυτοκίνητο και αυτά ταλαντεύονται καθώς συγχρονίζονται. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν την ενέργεια», συμπληρώνει ο Σβεν Μπίκερ.
Μια σειρά από πηνία που συνδέονται με το ηλεκτρικό ρεύμα θα τοποθετούνται στον αυτοκινητόδρομο. Οι δέκτες που θα βρίσκονται στη βάση του αυτοκινήτου θα συντονίζονται καθώς το αυτοκίνητο επιταχύνει, δημιουργώντας μαγνητικά πεδία που θα μεταφέρουν συνεχώς ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας.Αυτό το ασύρματο σύστημα μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, καθώς ένα μεσαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα, μπορεί να κάνει 150 χλμ με μία μόνο φόρτιση. Η μπαταρία θέλει στη συνέχεια πολλές ώρες για να φορτίσει ξανά.








πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...