ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 72-70 Είναι τόσο ΜΕΓΑΛΟΣ που ελπίζει... (vds)

Ενας καλύτερος Παναθηναϊκός έχασε από την Μπαρτσελόνα και βρίσκεται πίσω στη σειρά με 1-0! Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε την παράταση και τα σφυρίγματα των διαιτητών που έπαιξαν έδρα για να «λυγίσει» τους «πράσινους» (72-70) που θύμισαν την μεγάλη εμφάνιση του 2011 και βρέθηκαν μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη που θα τους έδινε προβάδισμα για την πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία στην παράταση να στείλει σε δεύτερη παράταση το ματς, αλλά ο Γκιστ έχασε δύο ελεύθερες βολές 3'' πριν από τη λήξη με το σκορ στο 72-70, ενώ στα τελευταία 2'' δεν πρόλαβε να εκμεταλλευτεί τις δύο χαμένες βολές του Τόμιτς!
Το βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι μπορεί, αρκεί να είναι πιο προσεκτικός στα κρίσιμα σημεία και βεβαία να είναι πιο εύστοχος στις βολές γιατι με 46% δεν νίκησε ποτέ κανείς στο Παλαού Μπλαουγκράνα! Παράλληλα, ελπίζει ότι θα έχει καλύτερη αντίμετωπιση από τη διαιτησία, καθώς οι Μπελόσεβιτς, Σαχίν και ειδικά ο Γάλλος Μπισάνγκ σφύριξαν με τελείως διαφορετικά κριτήρια, ειδικά τα επιθετικά φάουλ, με αποκορύφωμα την αποβολή του Λάσμε σε δύο... επιθέσεις!
10λεπτο του…2011!
«Φωτιές» έβγαζε ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα με τον Πεδουλάκη να εκπλήσσει με τον Σχορτσανίτη και τον Τσαρτσαρή στην πεντάδα. Ο Πασκλουάλ επέλεξε να αντιμετωπίσει με «βοήθεια» τον «Σόφο» στην τελική προσπάθεια, κι αυτός τον τιμώρησε, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε ¾ σουτ από τα 6,75μ. με αποτέλεσμα να πάρει νωρίς – νωρίς κεφάλι στο σκορ.
Ταυτόχρονα, με τον Διαμαντίδη να καλύπτει κάθε… τρύπα στην άμυνα και τον Ούκιτς να «κλειδώνει» τον Ναβάρο, οι «πράσινοι» κράτησαν την Μπαρτσελόνα στους δύο πόντους σε πέντε λεπτά κι έφτασαν να προηγούνται με 14-2. Παρά τις αλλαγές, κίνηση αναμενόμενη, καθώς ο Πεδουλάκης ήθελε ν' ανοίξει το rotation, ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να διατηρήσει το προβάδισμα (21-9) με τον Διαμαντίδη να εκτελεί και να οργανώνει ταυτόχρονα.
Βγήκε ο «Μήτσος», μπήκε ο «Σάρας» και… 11-0!
Οσες αλλαγές έγιναν και δεν επηρέασαν τον ρυθμό του Παναθηναϊκού, τον επηρέασε το τρίλεπτο που έμεινε στον πάγκο ο Διαμαντίδης στο ξεκίνημα του β' 10λέπτου. Ο Πασκουάλ κατάλαβε πως με τους Σάδα και Χουέρτας δεν γίνεται, έριξε στη μάχη τον Γιασικεβίτσιους και ο Λιθουανός τον δικαίωσε με το καλημέρα. Με τον Διαμαντίδη στον πάγκο προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες ανάσες, η Μπαρτσελόνα έτρεξε ένα σερί 11-0 με τον «Σάρας» να μοιράσει σαν… φιστίκια τις ασίστ, με αποτέλεσμα το 11-21 για τον Παναθηναϊκό να μετατραπεί σε 22-21 για τους Ισπανούς! Είναι ενδεικτικό ότι οι «πράσινοι» χρειάστηκαν τρία ολόκληρα λεπτά για να πετύχουν πόντο στη β' περίοδο κι αυτό σημειώθηκε, όταν ο Πεδουλάκης αναγκάστηκε να επαναφέρει τον αρχηγό στο παρκέ.
Αντεχε ο Γκιστ, άντεχε και ο Γιασικεβίτσιους
Παρ' ολ' αυτά, ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν στο πλαίσιο που ήθελε ο Παναθηναϊκός. Χαμηλό σκορ, επιθέσεις των 24 δευτερολέπτων, ρίσκο σε κάποια περιφερειακό σουτ της Μπαρτσελόνα και λογικές επιθέσεις από το λόου ποστ. Με πέντε προσωπικούς πόντους του Γκιστ, ο Παναθηναϊκός κράτησε το προβάδισμα (26-22), αλλά η Μπαρτσελόνα συνέχιζε να έχει σφυγμό με τον Γιασικεβίτσιους να κρατάει τον ρυθμό.
Ο Παναθηναϊκός ήθελε μεν να χτυπήσει την αμυντική αδυναμία του Λιθουανού, προσπάθησε να το κάνει με τον Ούκιτς στο «ένας εναντίον εντός», αλλά ο Κροάτης δεν είχε «καθαρό» μυαλό. Ετσι, με τρίποντο του Ναβάρο, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε για πρώτη φορά με +4 (32-28) ενώ το ημίχρονο έκλεισε στο +2 με τον Μπράμο να ευστοχεί σε φόλοου με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (34-32).
43 πόντους σε 29 λεπτά!
Η άμυνα ήταν αυτή που θα έδινε τον ρυθμό και ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο «διαβασμένος» που σε 29 λεπτά αγώνα είχε δεχτεί μόλις 43 πόντους από την πλέον παραγωγική Μπαρτσελόνα! Ο Πεδουλάκης, όπως είχε προαναγγείλει και ο Κατσικάρης μιλώντας στον Sentra 103,3 το πρωί του αγώνα, ρίσκαρε με τα σουτ του Χουέρτας (κι όχι μόνο) και δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η Μπαρτσελόνα είχε πολύ άσχημα ποσοστά έξω από τα 6,75μ. και με τον Γιασικεβίτσιους στον πάγκο δεν είχε καθόλου καλές επιλογές. Ετσι, ο Παναθηναϊκός πήγε ξανά στο +8 (44-36), μέχρι που ο Πασκουάλ επανέφερε τον Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός ήταν μια ομάδα μόνος του, με το που μπήκε άλλαξε την εικόνα και με πέντε σερί πόντους, μείωσε σε 47-43.
Θρίλερ και η χαμένη ευκαιρία στην κανονική διάρκεια

Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τον εαυτό του κι αν ήταν περισσότερο ψύχραιμος θα είχε κατακτήσει τη νίκη στην κανονική διάρκεια. Ο Λάσμε νωρίς – νωρίς αποχώρησε με δύο αυστηρά επιθετικά φάουλ σε δύο σερί επιθέσεις, ακολούθησαν τρεις χαμένες επιθέσεις κι αντί οι «πράσινοι» να πάρουν κεφάλι, βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 64-61 στο 1:15. Το μεγάλο τρίποντο του Διαμαντίδη στο 39' διαμόρφωσε το 64-64 και στα 27΄΄ ο Παναθηναϊκός είχε μια καθαρή ευκαιρία, αλλά ο Ούκιοτς την πέταξε στα σκουπίδια.

Ο Κροάτης επέλεξε τρίποντο με το σκορ στο «Χ» και στην ουσία έδωσε την τελευταία επίθεση στην Μπαρτσελόνα. Στα 2,5'' πριν από το τέλος ο Διμαντίδης έκλεψε από τον Σάρας, αρχικά ο Μπελόσεβιτς έδειξε «Παναθηναϊκός», αλλά με τη χρήση του insant replay η μπάλα ορθώς δόθηκε στην Μπαρτσελόνα. Ο Τόμιτς βρέθηκε απέναντι στο καλάθι, αλλά ο Γκιστ με απίστευτη τάπα έσωσε την παρτίδα.

Αυτοκτονία στην παράταση, υπερβολικά τα επιθετικά φάουλ

Το θρίλερ συνεχίστηκε στην παράταση και ο Παναθηναϊκός έχασε και δεύτερη μεγάλη ευκαιρία. Αν και ο Σάδα του έκανε μεγάλη ζημιά, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 70-69, αλλά το τρίποντο του Ναβάρο (72-70) άλλαξε τα δεδομένα. Η μπαλα μπήκε και βγήκε στο τρίποντο του Διαμαντίδη, ακολούθησε φάουλ στον Σάδα, ο οποίος αστόχησε 23'' πριν από το φινάλε. Στα 3'' πριν από το τέλος ο Γκιστ κέρδισε το φάουλ (σ.σ. μπορούσε να δοθεί αντιαθλητικό), αλλά ο Αμερικανός έχασε και τις δύο βολές. Το ίδιο λάθος έκανε και ο Τόμιτς στα 2'', αλλά ο Ούκιτς στο σουτ πίσω από το κέντρο δεν είχε τύχη.

Τι πρέπει να αλλάξει

Με τη λήξη του αγώνα ο Πεδουλάκης διαμαρτυρήθηκε στους διαιτητές για τρία επιθετικά φάουλ που σφυρίχτηκαν σε κρίσιμα σημεία, δύο εκ των οποίων ήταν υπερβολικά (σ.σ. αποβλήθηκε ο Λάσμε με δύο επιθετικά σε δύο σερί επιθέσεις!), αλλά το δεδομένο είναι πως με 46% στις βολές δεν είναι δυνατόν να ελπίζεις σε νίκη σε τόσο δύσκολο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικά διαβασμένος, έδειξε πως «έχει» την Μπαρτσελόνα, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί στις λεπτομέρειες για να επιστρέψει στο δεύτερο παιχνίδι. Ωστόσο, είναι σαφές πως οι διαιτητές έπαιξαν έδρα και στα καθοριστικά σημεία έδωσαν τα... σπόρια στους Καταλανούς, χωρίς να χρειαστεί να εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64 (κ.α.), 72-70 (πρτ.)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάδα 13 (1), Χουέρτας 8 (1), Ναβάρο 14 (4), Γιασικεβίτσιους 11 (3), Γουάλας, Ίνγκλις 4, Λόρμπεκ, Τζαουάι 9, Τόμιτς 13.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 5 (1), Ματσιούλις 6 (1), Ούκιτς, 9 (2), Λάσμε 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (3), Γκιστ 14 (2), Μπανκς, Σχορτσανίτης 5.

phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...