Δεύτερη ευκαιρία στη Μεσογειακή Ένωση δίνει η Ευρώπη από τη Μασσαλία

Πρωτεύουσα της Μεσογείου γίνεται για δύο ημέρες η Μασσαλία. Οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των χωρών της μεσογείου συναντιούνται αυτό το Σάββατο και την Κυριακή με στόχο τη δημιουργία πολιτικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Ο Διευθυντής πολιτικών ερευνών στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών σπουδών στις Βρυξέλλες Φρανσουά Φορέ επισημαίνει τα “αγκάθια” του εγχειρήματος.

“Πώς θα προχωρήσει το εγχείρημα με κόμματα που υποστηρίζουν το πολιτικό ισλάμ και πώς αυτά τα κόμματα θα βρουν κοινά σημεία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, είναι το πραγματικό ζήτημα”.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ένωσης για τη Μεσόγειο στο Παρίσι το 2008 και η πρώτη μετά τις αραβικές επαναστάσεις.
Μία σύνοδος που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς ως μια ευκαιρία απόδειξης ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλίων μπορούν να καλύψουν το κενό ηγεσίας της Μεσογειακής ένωσης τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά μπορεί να γίνει αυτό;
“Πολλές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η εξωτερική δράση και κυρίως η δράση των διεθνών θεσμών έχει τελικά πολύ μικρή επιρροή και δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές ανατροπές κατά τη διάρκεια των γεγονότων μετά από αυτές τις συναντήσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Φορέ.
Το πραγματικό ζήτημα είναι αυτό από το οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις, οι επαναστάσεις στις αραβικές χώρες .
Μπορούν οι επαφές ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς και στις δύο πλευρές της Μεσογείου να συμβάλλουν στην ανάδειξη της διαδικασίας και την εδραίωση της δημοκρατίας;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...