Συγκίνηση στη Βρετανία για την απώλεια Θάτσερ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την θλίψη τους εξέφρασαν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Βρετανία, αλλά και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων τον δυναμικό χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα της πρώτης γυναίκας που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, μιας «σιδηράς κυρίας» που έδωσε τροφή για εγκωμιαστικά σχόλια αλλά και σφοδρές επικρίσεις.

Συγκίνηση στη Βρετανία για την απώλεια Θάτσερ
Η Θάτσερ άφησε την τελευταία της πνοή γύρω στις 11.00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο. Ο γιατρός της ήταν παρών όταν απεβίωσε, όχι όμως και τα παιδιά της που βρίσκονταν στο εξωτερικό.
«Με μεγάλη θλίψη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ γνωστοποιούν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε εν ειρήνη ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Λόρδος Τιμ Μπελ.
Σε μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που διέκοψε την επίσκεψή του στην Ισπανία, τονίζει: «Είναι πραγματικά, μια ημέρα θλίψης για την χώρα μας. Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα. Δεν ηγήθηκε της χώρας μας, έσωσε την χώρα μας και πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία ως η σπουδαιότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας, στην μεταπολεμική εποχή».
Στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2010.
Στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2010.
Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας πως θα στείλει προσωπικό συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια.
«Με γέμισαν θλίψη τα νέα για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ως πρωθυπουργός επί σειρά ετών, διαμόρφωσε το Ηνωμένο Βασίλειο όπως λίγοι πριν ή και μετά από εκείνη. Ήταν μια από τις εξέχουσες ηγετικές μορφές της παγκόσμιας πολιτικής στην εποχή της» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Πορτρέτο του 1980.
Πορτρέτο του 1980.
Για μια «μεγάλη μορφή που άφησε βαθύ σημάδι στην ιστορία της χώρας της» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, χαρακτήρισε την Θάτσερ σπουδαία πολιτικό που θα μείνει στην ιστορία. Η Θάτσερ τον είχε αποκαλέσει κάποτε, ηγέτη με τον οποίο «η Δύση μπορεί να κάνει δουλειά».
«Σπουδαία πολιτικό» την αποκαλεί σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι θα την θυμούνται «τόσο για την συνεισφορά της όσο και για τους δισταγμούς της όσον αφορά το κοινό (ευρωπαϊκό) σχέδιο…Η κληρονομία της συνέβαλε στην διαμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το ξέρουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερου ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Λουλούδια έξω από το σπίτι της Θάτσερ, στο Λονδίνο.
Λουλούδια έξω από το σπίτι της Θάτσερ, στο Λονδίνο.
Για τον παγκόσμιο αντίκτυπο της ηγεσίας της Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίζοντάς την «επιβλητική μορφή της πολιτικής»:
«Ακόμη και αν διαφωνούσες μαζί της όπως διαφωνούσα κι εγώ σε κάποια θέματα- και ορισμένες φορές εντόνως- δεν μπορούσες παρά να σεβαστείς τον χαρακτήρα της και την συνεισφορά της στην εθνική ζωή της Βρετανίας. Θα μας λείψει» υπογραμμίζει ο Μπλερ.
Ενασχόληση με την μαγειρική (1975)
Ενασχόληση με την μαγειρική (1975)
«Θα μείνει στη μνήμη μας όχι μόνο ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, με 11ετή θητεία, αλλά επίσης για την αποφασιστικότητα και την προσαρμοστικότητα με την οποία έφερε εις πέρας τα καθήκοντά της, καθόλη την δημόσια ζωή της. Ακόμη και όσοι διαφωνούσαν μαζί της, δεν αμφέβαλαν ποτέ για τις ισχυρές της πεποιθήσεις και την ακλόνητη πίστη της στην μοίρα της Βρετανίας στον κόσμο» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε: «H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις καθοριστικές μορφές στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής πολιτικής. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός άφησε ένα μοναδικό και διαρκές αποτύπωμα στην χώρα την οποία υπηρέτησε. Μπορεί να δίχασε την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά όλοι σήμερα θα αναγνωρίσουν την δύναμη της προσωπικότητάς της και την ριζοσπαστικότητα των πολιτικών της».
Με τον σύζυγό της, τον Ιούνιο του 1983.
Με τον σύζυγό της, τον Ιούνιο του 1983.
Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, έγραψε στο twitter : «άλλαξε για πάντα την χώρα μας και της χρωστάμε τόσα πολλά. Μια κληρονομικά που λίγοι θα μπορέσουν να φθάσουν ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Μάργκαρετ».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε: «Η μνήμη της θα επιζήσει για μεγάλο διάστημα αφότου ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τα γκρίζα κουστούμια της σημερινής πολιτικής».
Η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, κυματίζει μεσίστια, ενώ όπως έγινε γνωστό, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικές τιμές, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
Εύθραυστη υγεία και απομόνωση
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Θάτσερ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην κύστη.

Η υγεία της πρώτης - και μοναδικής μέχρι σήμερα - γυναίκας που αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, είχε καταστεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εύθραυστη.
Μετά από μια σειρά πιο ήπιων εγκεφαλικών επεισοδίων το 2002, είχε αποσυρθεί από την δημόσια ζωή.

Για πολλά χρόνια έπασχε από άνοια και ο θάνατος, το 2003, του αγαπημένου της συζύγου, σερ Ντένις Θάτσερ, με τον οποίο έζησαν μαζί επί 50 έτη, την είχε ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση.
«Θαυμασμός και στηλίτευση»
Ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η «σιδηρά κυρία» οδήγησε το κόμμα σε τρεις εκλογικές νίκες και διετέλεσε πρωθυπουργός για 11 συναπτά έτη, από το 1979 έως το 1990.
«Κανένας άλλος πολιτικός που ανέβηκε μεταπολεμικά των πρωθυπουργικό θώκο δεν έγινε σε τέτοιο βαθμό αντικείμενο θαυμασμού αλλά και στηλίτευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα σώμα πολιτικών ιδεών που να αποκαλείται 'μπλερισμός' (από τον Τόνι Μπλερ), αλλά ο ' θατσερισμός' παρέμεινε στην πολιτική φρασεολογία όταν η κάτοχος του ονόματος ήταν μια ηλικιωμένη, ασθενική, μοναχική χήρα» γράφει η Independent.
«Θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά και ως η γυναίκα που μεταμόρφωσε την οικονομία της Βρετανίας και υπήρξε επίσης μια θαυμάσια αντίπαλος στην διεθνή σκηνή» γράφει μεταξύ άλλων η Telegraph.
«Πολιτικό φαινόμενο» την χαρακτηρίζει η εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για την μακροβιότερη πρωθυπουργό της Βρετανίας σε μια περίοδο 150 ετών, «την κυρίαρχη και πιο διχαστική δύναμη στην βρετανική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα».

Διαβάστε ακόμη:
Η «Σιδηρά Κυρία» που άλλαξε την Βρετανία
Οι διάσημες ατάκες της Θάτσερ: Όσο ζω δεν θα δούμε γυναίκα πρωθυπουργό στη Βρετανία

 

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

Η κόρη του μπακάλη που άλλαξε τη Βρετανία

Σύμβολο του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο για την πατρίδα της, την Αγγλία, αλλά και παγκοσμίως, η Μάργκαρετ Θάτσερ συνέδεσε το όνομά της με μια προσέγγιση της πολιτικής που βρήκε φανατικούς...[ 16:52 8/4 ]

ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΤΑΚΕΣ

Θάτσερ: «Οσο ζω δεν θα δούμε γυναίκα πρωθυπουργό στη Βρετανία»

Πολλές από τις ατάκες της έμειναν στην ιστορία. Μεταξύ αυτών και η - λανθασμένη όπως αποδείχθηκε - πρόβλεψη, ότι δεν θα ζούσε για να δει γυναίκα στο τιμόνι της Βρετανίας. Κι όμως, έμελλε να...[ 18:02 8/4 ]

«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ Η ΘΑΤΣΕΡ»

Ομπάμα: Η Αμερική έχασε μια πιστή φίλη

«Η Αμερική έχασε μια αληθινή φίλη που ενδυνάμωσε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία και βοήθησε στη νικηφόρο έκβαση του ψυχρού πολέμου», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον θάνατο...[ 18:10 8/4 ]

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

Μέρκελ: Ηγετική μορφή και παράδειγμα για πολλούς η Μάργκαρετ Θάτσερ

Την θλίψη της για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μνημονεύοντας τον ρόλο της στο να ξεπεραστεί ο διχασμός στην Ευρώπη.[ 18:23 8/4 ]

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Χιλιάδες κόσμου στην Πορεία των Ζωντανών

Περίπου 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί εβραίοι, μετείχαν σήμερα στην 22η Πορεία των Ζωντανών στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η οποία γίνεται ετησίως...[ 19:28 8/4 ]

ΧΙΛΗ

WikiLeaks: Το Βατικανό επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα εγκλήματα Πινοσέτ

Το Βατικανό επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα εγκλήματα που διέπραττε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στη Χιλή ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, χαρακτηρίζοντάς τα «κομμουνιστική προπαγάνδα»,...[ 19:25 8/4 ]

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΥΦΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Γαλλία: Στη δίνη σκανδάλου και ο Φαμπιούς

Σεισμός στα Ηλύσια. Μετά το σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Καϊζάκ και τον κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία, στο στόχαστρο βρίσκεται τώρα, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος...[ 12:20 8/4 ]

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Πούτιν: Αν συμβεί κάτι στην Κορέα, το Τσέρνομπιλ θα μοιάζει με...παραμυθάκι

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Βόρειο Κορέα, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως αν συμβεί κάτι, το Τσέρνομπιλ θα μοιάζει με...παραμυθάκι.[ 12:42 8/4 ]

BLOOMBERG

Οι ΗΠΑ συστήνουν χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωζώνη

Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην κρίση χρέους της ευρωζώνης με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λου σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι, όπου αναμένεται να ζητήσει...[ 20:20 8/4 ]

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Στο Τελ Αβίβ δύο υπουργοί της Κύπρου

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, μια διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει λόγω των δραματικών...[ «E» 8/4 ]

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διχογνωμία για τα περί 4ης πυρηνικής δοκιμής της Β.Κορέας

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τις ενδείξεις για προετοιμασίες τέταρτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ...[ 07:50 8/4 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...