Ο 18χρονος εξέπνευσε στην πόλη Ριμπεϊράο Πρέτο της πολιτείας του Σάο Πάολο, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου που διαπέρασε τα οδοφράγματα λέγεται ότι εγκατέλειψε το σημείο.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα και πλέον με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μεταφορών, υποδηλώνουν όμως και την αντίδραση κατά της διαφθοράς, καθώς και του υψηλού κόστους της διοργάνωσης του Μουντιάλ το 2014.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ακύρωσε προγραμματισμένο διήμερο ταξίδι της στην Ιαπωνία, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση, γεγονός που αποτελεί δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.
Παράλληλα, η πρόεδρος φέρεται να έχει καλέσει έκτακτο υπουργικο συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως μεταδίδουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων της χώρας.
Διαδηλώσεις σε 100 πόλεις
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες σε νεαρούς μασκοφόρους, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το δημαρχείο αργά το βράδυ της Πέμπτης. Τουλάχιστον 29 άτομα τραυματίστηκαν.
Οι Αρχές του Ρίο απέκλεισαν το κτήριο της βουλής, του κυβερνήτη της πολιτείας, το ανάκτορο Γκουαναμπάρα και το γραφείο του δημάρχου
Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ομάδες ατόμων να λεηλατούν καταστήματο στο κέντρο της πόλης, αν και πολλοί καταστηματάρχες, αλλά και οι τράπεζες τοποθέτησαν ξύλινους φράκτες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών και στην συνέχεια η αστυνομία τους απώθησε με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Επίθεση, όμως δέχθηκαν και άλλα κυβερνητικά κτήρια της πόλης με την αστυνομία να ρίχνει χημικά για να απομακρύνει το πλήθος. Στην πρωτεύουσα αναφέρθηκαν περίπου 26 τραυματίες.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν και έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου στο Σαλβαδόρ όπου διεξήχθη ο αγώνας για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών μεταξύ Νιγηρίας και Ουρουγουάης, καθώς και στο Πόρτο Αλέγκρε.
Το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι οι δύο μεγάλες πόλεις που πήραν πίσω τις αυξήσεις των εισιτηρίων μετά από ανάλογες κινήσεις που έκαναν οι Αρχές στις Ρεσίφι, Χοάο Πεσόα και Κουιάμπα.
Η οπισθοχώρηση αυτή χαιρετίστηκε από πολλούς, αλλά δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τις διαδηλώσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί μας άρχισαν να ακούν τις φωνές μας. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε μία μη εκλογική χρονιά τουλάχιστον. Είναι μία αρχή. Τι συμβαίνει τώρα, κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά μας δίνει ελπίδες», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών στο BBC.
Αλλά η 18χρονη φοιτήτρια Καμίλα ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών στα εισιτήρια που δεν άλλαξαν και πολύ.
«Πλέον δεν έχει να κάνει με τις τιμές. Οι πολίτες είναι τόσο αηδιασμένοι από το σύστημα που αγανάκτησαν και ζητούν αλλαγή», δήλωσε η νεαρή διαδηλώτρια.
- Διαβάστε ακόμη: Η μεσαία τάξη άναψε τη φωτιά της εξέγερσης
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου