ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Δρ. Σίλβα: «Να διδαχθούμε από το Ολοκαύτωμα»

Ο Καναδός Δρ. Μάριο Σίλβα, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μίλησε στο «Εθνος» μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Ρουπακιώτη για το επίμαχο ζήτημα του ρατσισμού και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο,
Και ενώ η Βουλή βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρωτοφανές φαινόμενο της κατάθεσης πέντε αντιρατσιστικών νομοσχεδίων από έξι κόμματα, δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, τη χώρα μας επισκέφτηκε αυτές τις μέρες ο Καναδός Δρ. Μάριο Σίλβα, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance ή IHRA), ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα.

Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στα Νομικά στα πανεπιστήμια του Τορόντο, της Σορβόνης και της Οξφόρδης, ο 47χρονος κ. Σίλβα, έχει πολιτευτεί στο παρελθόν με το κόμμα των Φιλελευθέρων ενώ μεταξύ άλλων έχει διατελέσει δήμαρχος του Τορόντο (για μικρό διάστημα), μέλος του Καναδικού Κοινοβουλίου και ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Εξωτερικών.

Το «Εθνος» είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του.

Με τι ακριβώς ασχολείται ο IHRA;
Ο IHRA δημιουργήθηκε το 1988 έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον. Στη συνέχεια τον ακολούθησαν ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ και αργότερα η Γερμανία, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Η Ελλάδα προσχώρησε στον οργανισμό το 2005, ενώ ο Καναδάς έγινε πλήρες μέλος το 2009. Από την ένταξή της η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια σε πολλά θέματα του οργανισμού, ο οποίος έχει ως στόχο την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της άρνησης ύπαρξης του Ολοκαυτώματος, αλλά και της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Με ποιο τρόπο ο οργανισμός προωθεί τους σκοπούς του;
Ο IHRA περιλαμβάνει 31 χώρες- μέλη. Κάθε χρόνο την προεδρία του οργανισμού αναλαμβάνει μία από τις 31 αυτές χώρες. Ο Καναδάς έχει την προεδρία του τρέχοντος έτους, 2013. Ο οργανισμός διαθέτει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να ενισχύει τους σκοπούς του οι οποίοι είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στον IHRA μετέχουν άνθρωποι από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας καθώς και εμπειρογνώμονες στους τομείς της εκπαίδευσης, των αρχείων και των μουσείων. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί συνεργάζονται με ομάδες εργασίας πάνω σε διαφορετικά θέματα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στο πολιτικό όργανο, για να λάβει αποφάσεις. Ακόμα διαθέτουμε πάνω από 300.000 ευρώ τον χρόνο σε διαφορετικούς οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας πάνω στο Ολοκαύτωμα. Και βέβαια όταν ένα κράτος γίνεται μέλος της οργάνωσης, είναι υποχρεωμένο να υπογράψει τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, η οποία αναφέρεται στο άνοιγμα των αρχείων και στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στις μέρες μας παρουσιάζεται έξαρση του ρατσισμού; Πως σκοπεύετε να την καταπολεμήσετε;
Πριν έρθω στην Ελλάδα παραβρέθηκα σε διεθνές φόρουμ στα Τίρανα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπου επίσης έλαβε χώρα μια συνάντηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Συμμετείχα ακόμα σε ένα φόρουμ για τους Ρομά και τη γενοκτονία τους. Μάλιστα ο οργανισμός διατηρεί μια επιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα των Ρομά.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το παγκόσμιο μήνυμα του Ολοκαυτώματος. Σκοπός είναι να πάρουμε μαθήματα. Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική δολοφονία των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης. Και εμείς τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε αυτό να μην επαναληφθεί, και να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει κατάλληλη νομοθεσία και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων του αντισημιτισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ερχεστε σε μια επίκαιρη στιγμή όπου υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό νομοσχεδίου. Τι γνωρίζετε γι' αυτό;
Ηρθα με στόχο να ενισχύσουμε τον οργανισμό, να κάνουμε κατανοητό του ποιοι είμαστε και για να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη μας εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους. Δηλαδή ότι κάνουν ό,τι μπορούν σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση των προβλημάτων του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Ομως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι έχουν αναδυθεί, και λόγω της κρίσης, ορισμένα πολιτικά κόμματα με ρατσιστική διάθεση. Στην Αθήνα συναντήθηκα μεταξύ άλλων και με τον κ. Ρουπακιώτη.

Τι συζητήσατε μαζί του;
Είχαμε μια εγκάρδια και κατατοπιστική συνάντηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε για τη σημασία των ευρωπαϊκών αποφάσεων, καθώς, και για την αναγκαιότητα να θεσπιστεί μια πιο επαρκής νομοθεσία. Το θετικό είναι ότι υπάρχει συμφωνία στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη μια πληρέστερη νομοθεσία. Μιλήσαμε για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και επίσης για το πώς θα γίνουν οι ενέργειες με βάσει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ημουν εκεί για να ακούσω τι έχει να μας πει η κυβέρνησή σας ώστε εμείς να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσαμε μέσω του οργανισμού μας.

Ποια τα συμπεράσματά σας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό;
Υπάρχει μια μεγάλη αποφασιστικότητα του τι πρέπει να γίνει. Αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά όταν ανήκεις σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στον Καναδά διαθέτετε μια πιο ικανοποιητική αντιρατσιστική νομοθεσία;
Έχουμε μια σειρά νόμων, δεν είμαι σίγουρος αν προέρχονται από την ίδια ντιρεκτίβα, όπως αυτός που προτάθηκε προσφάτως από την κυβέρνησή σας. Νομίζω ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν ορισμένα κενά που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία σας. Και στον Καναδά, επίσης βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία επανεξέτασης της ισχύουσας νομοθεσία και προσπαθούμε συνεχώς να τη βελτιώσουμε.

Για έναν χρόνο ο Καναδάς θα έχει την προεδρία του IHRA πως σκοπεύετε να ενεργήσετε;
Στόχος μου είναι να επισκεφθώ όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 31 κράτη- μέλη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Τα εκτός Ευρώπης μέλη μας είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αργεντινή. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και μία από αυτές που ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας είναι η Ουκρανία, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ολοκαύτωμα.

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...