Γιατί η Alpha Bank «βλέπει» αναβάθμιση της οικονομίας

Η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο, θεωρώντας ότι η επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ θα έχει συνέχεια και οι «καταθλιπτικές» προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 5% ή και παραπάνω φέτος είναι «εκτός πραγματικότητας».


Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση του ΑΕΠ β' τριμήνου σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής (όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο) αναμένεται να συμβάλουν στην αναγκαία περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επιτάχυνση της πορείας προς την ουσιαστική ανάκαμψη, αν και η περίοδος που θα απαιτηθεί για την απορρόφηση των ανέργων θα είναι αρκετά μεγάλη.

«Ήδη η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2013 θα περιοριστεί κάτω του -4,0% (από -4,5% προηγουμένως) και να είναι διατεθειμένη να συζητήσει σε αυτή τη βάση με την τρόικα τον Οκτώβριο τις προβλέψεις του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου, καθώς και τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους... Ως εκ τούτου, η επικείμενη αναγκαία πλέον αναθεώρηση προς το ευμενέστερο των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει προάγγελο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και κυρίως από τη Moody's (που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά -5,3% το 2013 και επιπλέον κατά -4,2% το 2014).
Οι υφιστάμενες βαθμολογίες βρίσκονται σε εμφανή αναντιστοιχία με τη συντελούμενη βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας (πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ταχεία αποκλιμάκωση της ύφεσης με σαφείς προοπτικές ανάπτυξης)», καταλήγει η Alpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι Fitch και S&P βαθμολογούν την Ελλάδα με B- (και stable outlook), ενώ η Moody's επιμένει στη χαμηλότερη βαθμολογία C.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...