O Αθανάσιος Χρονόπουλος έπεσε στην «τσιμπίδα» του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης - Είχε προσκομίσει πανεπιστημιακό τίτλο μηχανολόγου μηχανικού του New Jersey Institute of Technology
Ούτε καν πτυχίο είχε ο άνθρωπος που ήταν επί χρόνια επικεφαλής στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, σύμφωνα με νεότερη έρευνα των αρμόδιων ελεγκτών επιθεωρητών.
Πριν από μερικές εβδομάδες είχε αποκαλυφθεί ότι ο Αθανάσιος Χρονόπουλος είχε καταθέσει πλαστό μεταπτυχιακό δίπλωμα, προκειμένου να πάρει τη θέση του γενικού διευθυντή Επικεφαλής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της συγκεκριμένης κρατικής εταιρείας. Σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης – ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που παρουσιάζει σήμερα το «Θέμα», ο κ. Χρονόπουλος, πέραν του πλαστού μεταπτυχιακού, είχε καταθέσει επίσης πλαστό πτυχίο.
Σύμφωνα με την έκθεση ο έλεγχος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και είχε ως αντικείμενο «η νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής και της συναφθείσας σύμβασης για την πλήρωση θέσης διευθυντικού στελέχους της Εταιρίας, καθώς και των αποδοχών που καταβλήθηκαν». Οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στο Σώμα Επιθεωρητών αμφισβητούσαν την γνησιότητα του βασικού τίτλου σπουδών του “New Jersey Institute of Technology” που είχε προσκομίσει ο κ. Χρονόπουλος στην ΕΑΒ. Το Σώμα Επιθεωρητών ζήτησε την συνδρομή του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη. Στις 21 Αυγούστου, πριν από περίπου δύο εβδομάδες το εκπαιδευτικό ίδρυμα “New Jersey Institute of Technology” απάντησε προς το γενικό προξενείο. Στην απάντηση αναφερόταν ότι «το αντίγραφο πτυχίου που απεστάλη δεν αντιστοιχεί σε τίτλο σπουδών του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος και ο αναφερόμενος ούτε αποφοίτησε ούτε φοίτησε σε αυτό». Την επόμενη ημέρα, στις 22 Αυγούστου, διαβιβάστηκε από το γενικό προξενείο η απάντηση, η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών στις 26 του ίδιου μήνα.
Το Σώμα επιθεωρητών αφού μελέτησε την απάντηση του Ιδρύματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Αθανάσιος Χρονόπουλος κατέλαβε, κατά το ιστορικό που παρατίθεται στην ως άνω έκθεση, τη θέση του Γενικού Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΑΒ Α.Ε., προσκομίζοντας πλην του μεταπτυχιακού τίτλου που αποδείχθηκε πλαστός και πανεπιστημιακό τίτλο μηχανολόγου μηχανικού του New Jersey Institute of Technology των ΗΠΑ, που επίσης αποδείχθηκε ότι συνιστά πλαστό έγγραφο».
Αμέσως μετά η συγκεκριμένη έκθεση που συντάχθηκε άμεσα, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι το εποπτεύον υπουργείο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Επιπλέον το Σώμα Επιθεωρητών καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να αναζητήσει και να λάβει τους μισθούς που έχει εισπράξει ο κ. Χρονόπουλος, όσο απασχολούταν στην εταιρεία. Όπως αναφέρουν στην έκθεση οι επιθεωρητές «το Δ.Σ. της Εταιρίας θα πρέπει, λαμβανομένων υπόψη των προαναφερομένων στην παρούσα, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της εταιρίας λόγω μη κατοχής από τον Αθανάσιο Χρονόπουλο τόσο του μεταπτυχιακού τίτλου όσο και του βασικού τίτλου σπουδών, βάσει των οποίων, κατά τις προβλέψεις της σύμβασης εργασίας του, υπολογίσθηκαν οι αποδοχές του».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μηνιαίες αποδοχές του κ. Χρονόπουλου άγγιζαν τις 7500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα επιδόματα και τα μπόνους που κάποιες φορές έφταναν τις 2500 ευρώ.
Μέρες πριν το Σώμα Ελεγκτών είχε διαπιστώσει ότι το διευθυντικό στέλεχος της ΕΑΒ είχε προσκομίσει πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Συγκεκριμένα μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κ. Χρονόπουλος είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και φοιτούσε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, την εποχή που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό. Ακόμα και τη θέση που κατείχε στην εταιρεία, την είχε πάρει παράτυπα, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές. Η θέση αυτή δεν προβλεπόταν από το οργανόγραμμα της εταιρείας και σύμφωνα με τον έλεγχο δημιουργήθηκε με παράτυπο τρόπο και την κατέλαβε ο κ. Χρονόπουλος.
Ο φάκελος Χρονόπουλου έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την ποινική αξιολόγηση των στοιχείων.
Θα ελεγχθούν όλοι όσοι μπουν σε διαθεσιμότητα
Τον έλεγχο των πιστοποιητικών σπουδών και γλωσσομάθειας των 12500 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα διέταξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες τον έλεγχο θα τον αναλάβουν οι υπηρεσίες υποδοχής, δηλαδή οι υπηρεσίες εκείνες στις οποίες τελικώς θα μετακινηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η αρχή έχει γίνει με τους δημοτικούς αστυνομικούς μετά τη συμφωνία των κκ Μητσοτάκη και Μιχελάκη.
Η πρώτη εικόνα που έχουν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών είναι ότι υπάρχουν αρκετοί δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά. Η πρωτοβουλία ελέγχου γίνεται σε μια προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των υπαλλήλων που κατέθεσαν γνήσια διπλώματα και εκείνων που εξαπάτησαν το δημόσιο για να προσληφθούν. Επίσης υπολογίζεται ότι μετά από τον έλεγχο θα προκύψει ένας ικανός αριθμός απολυμένων υπαλλήλων που θα συμβάλει στο να ικανοποιηθεί η συμφωνία με την Τρόικα που προβλέπει 15000 απολύσεις. Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αναλάβει επιτελικό ρόλο, είναι να μην υπάρξουν ξανά οριζόντιες απολύσεις, όπως στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζει στην αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων – ο καθένας στον τομέα του. Σε σχέση με το υπουργείο Παιδείας και τα προβλήματα που έχουν προκύψει εν όψει και των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει διαβεβαιώσει τον κ. Μητσοτάκη ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί.
Εκτός του υπουργείου Παιδείας τα δύο έτερα υπουργεία που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Τρόικας είναι το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών των πειθαρχικών ελέγχων, των μετακινήσεων και των απολύσεων (σχολικοί φύλακες) θεωρείται κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης της Τρόικας σε δύο εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής έχουν τιμωρηθεί με αυτοδίκαιη αργία περισσότεροι από 1000 δημόσιους υπάλληλους. Την ποινή της απόλυσης έχουν αντιμετωπίσει 226 και 22 από αυτούς απολύθηκαν των Αύγουστο. Από τους υπόλοιπους 204, στους 103 επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης με την επικύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι 53 έφυγαν με απόταξη αφού υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα ασφαλείας και 47 απολύθηκαν με αυτοδίκαιη έκπτωση λόγω ποινικής καταδίκης.
Παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ανέρχεται σε 135 υπαλλήλους, μετά την ενίσχυση που έγινε λόγω αποσπάσεων. Τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό. Από 120 που ήταν, σήμερα έχουν περιοριστεί σε 65, αφού κρίθηκε ότι αυτό εξυπηρετεί την ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 200 περίπου υποθέσεις καταγγελιών εξετάζονται κάθε μήνα από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και 50 από το δευτεροβάθμιο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την άποψη ότι με τους απρόσκοπτους ελέγχους, καθώς και με την Κινητικότητα θα αποφευχθούν άδικες απολύσεις και καταργήσεις φορέων. Έτσι βάρος έχει δώσει στον καθημερινό έλεγχο υπηρεσιών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδικαιολογήτως απόντων. Επιθεωρητές και ελεγκτές επισκέπτονται σχεδόν σε καθημερινή βάση υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και ελέγχουν τις παρουσίες του προσωπικού καθώς και τους λόγους για τους οποίους απουσιάζουν.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου